Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 22 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Irritante dingen die mensen tegen je zeggen als je niet drinkt

Wanneer je erge katers hebt meegemaakt in je leven, is het niet heel gek dat je er soms een avondje voor kiest om alcohol even over te slaan. Het kan ook zijn dat je überhaupt nooit drinkt, omdat je je daardoor een stuk fitter en gezonder voelt. Wat je reden ook is om niet te drinken, je hebt vast deze 3 typische irritante reacties al vaak voorbij horen komen. 

Dry january, een gezondere levensstijl of last van slaapverlamming kunnen allemaal redenen zijn dat je (tijdelijk) stopt met drinken. Doordat alcohol in onze cultuur automatisch geassocieerd wordt met gezelligheid, kan het soms scheve gezichten opleveren als je vertelt niet te drinken, met deze reacties tot gevolg.

Wij geven meteen een paar tips hoe je daar op een gracieuze manier mee kan dealen.

1. ”Waarom drink je niet?”

Dit kan een vermoeiende vraag zijn, omdat je hem waarschijnlijk al heel vaak hebt gehad. Het drinken van alcohol is in onze cultuur zo genormaliseerd dat dit meestal de eerste reactie is die je krijgt. Wanneer je vervelende ervaringen met alcohol hebt gehad en je daarom niet meer drinkt, kan dit ook nog eens pijnlijke vraag zijn.

3 drankjes die je hersenen gezond houden (aldus neurowetenschappers)

Het is daarom logisch dat je niet altijd zin hebt om deze vraag te beantwoorden. In dat geval kan je op een rustige manier zeggen dat je dat later wel wil uitleggen onder het genot van een virgin cocktail.

Probeer ook te onthouden dat sommige vrienden of familieleden oprecht geïnteresseerd zijn in waarom je deze keuze hebt gemaakt. Wellicht kan het uitleggen ervan hen inspireren dezelfde keuze te maken. Er zijn namelijk genoeg redenen om geen alcohol te drinken, een betere nachtrust en een mooiere huid om er een paar te noemen.

2. ”Kan je niet één drankje nemen?”

Als je zegt niet te drinken, zijn er vaak mensen die het als een sport zien om je toch over te halen een drankje te doen. Naast dat iemand jouw keuze blijkbaar niet respecteert, is het ook irritant om telkens de strijd aan te moeten gaan.

De mentale kater: je rot voelen na een avond te veel drinken (+ hoe je er overheen komt)

Je kunt hierop reageren door eerlijk te vertellen hoe het jou laat voelen als iemand zo zit door te drammen. Ook kan je uitleggen dat het fysiek moeilijker is om na één drankje te stoppen met drinken. Dit komt onder andere doordat alcohol zorgt voor de extra aanmaak van het gelukshormoon endorfine, waardoor je je gelukkig voelt en meer wil gaan drinken. Ook vermindert alcohol je zelfcontrole en neem je daardoor toch makkelijker een tweede drankje.

Daarbij komt ook dat als jij de afspraak met jezelf hebt gemaakt om niet te drinken, het een goed gevoel geeft om je daaraan te houden. Dus ook niet één drankje. Zo bewaar je de geloofwaardigheid tegenover jezelf en anderen.

3. ”Wat saai zeg, geniet toch een beetje van het leven!”

Eigenlijk best grappig dat iemand dit tegen je zegt, want wie geniet er nu eigenlijk meer van het leven? De persoon die morgen de hele dag ligt te fermenteren in bed of de persoon die morgenochtend het bed uitspringt met genoeg energie om alles uit de dag te halen?

En natuurlijk mag iedereen dit helemaal zelf weten en kan een dagje niksen ook heerlijk zijn, maar wisten je vrienden eigenlijk al dat geen alcohol drinken echt een nieuwe trend begint te worden? Nodig ze eens uit voor een alcoholvrije gin-tonic proeverij!

Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

En heb je geen zin om uit te moeten leggen dat er naast alcohol ook veel andere manieren zijn om van het leven te genieten, dan is het ook een handige tip om van tevoren de verwachtingen van mensen al een beetje te managen. Zo kan je tijdens het plannen van een gezellig avondje direct in de appgroep laten weten dat je niet zal meedrinken. Zo voorkom je teleurstellingen en eindeloze discussies.

Zodra het allemaal weer kan, neem je vrienden dan eens mee naar een alcoholvrije bar. Zo omzeil je meteen de irritante reacties en zien je vrienden dat het ook écht heel gezellig kan zijn zonder alcohol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️