Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo scoor je geheid bij kringloopwinkels (en word je een duurzame shopper)

Waarom zou je een nieuw product kopen als er al zoveel mooie dingen gemaakt zijn? En die hebben ook nog eens een mooi verhaal te vertellen: van tweedehands kleding, tot meubels en boeken. Het is niet alleen duurzaam, maar bespaart je ook nog eens geld! Met deze tips scoor je geheid in de kringloopwinkels. Bij Bedrock staan we helemaal achter het idee van tweedehands winkelen. Spullen met een geschiedenis en een geleefd randje zijn nou eenmaal leuker én duurzamer. Wij zijn ervan overtuigd dat we een hoop CO2-uistoot en afval kunnen besparen als we spullen kopen die al door iemand anders zijn gebruikt. Zo creëer je een mini-circulaire economie. Alle beetjes helpen.

Tweedehands is uniek

Het is namelijk een fabeltje dat tweedehands spullen van slechte kwaliteit zijn. Je vindt heus stevige mooie schoenen, tassen of meubels gewoon tweedehands. Je moet even goed zoeken en naar de juiste winkels gaan of je speurt het internet af. Een vleugje vintage in je interieur en kledingkast zorgen er ook nog eens voor dat je écht unieke spullen hebt in plaats van een duizend-keer-hetzelfde-gemaakte-topje van de H&M. Dit zijn de beste tips om te scoren bij een tweedehandswinkels.

Heb je écht iets nieuws nodig?

Het kan heel verleidelijk zijn om als je door een winkel loopt iets te kopen ‘gewoon omdat het zo leuk is’. Maar grote kans dat je dat servettenhoudertje, de zesde kaarsenhouder of ander (stiekem heel obvious onnodige) spullen niet per se nodig hebt. Maar valt je nachtkastje écht uit elkaar van ellende? Of zijn je schoenen aan het verslijten? Ben je echt toe aan een goede rugzak of fatsoenlijke tas? Dan pas is het extra leuk (en duurzaam) om tweedehands producten aan te schaffen. Je kan beter een paar dingen hebben die écht van goede kwaliteit zijn, dan veel spullen die snel stuk gaan.

Ontspullen?

Sowieso is het een goed idee om te ontspullen. Alleen de spullen te hebben die je écht nodig hebt. Dat zorgt niet alleen voor minder zorgen en stress, je bent dan ook extra blij met de spullen die je hebt. Als je dan eindelijk iets koopt wat je nodig hebt, waardeer je dat des te meer.

Of dat nou komt omdat je er écht naar verlangt en je daarom heel goed nadenkt over wat je aanschaft (in plaats van dat je zeven paar schoenen koopt binnen twee maanden), je dat op dat ene leuke vintage marktje een kastje koopt van een oude meneer die hem nog van zijn opa heeft gekregen toen hij klein was of je misschien wel iets cadeau krijgt van een vriend of vriendin. Alles krijgt zo ineens een verhaal.

Hoe te beginnen met Het Grote Ontspullen (+ handige tips om meteen toe te passen)

Verander je gedachten

Misschien ga je wel verhuizen, ben je toe aan verandering of is het gewoon tijd voor nieuwe zomerkleding. Wees in elk geval bewust van de aankopen die je doet. Door niet meteen naar de Zara of een andere winkelketen te gaan –  en open te staan voor tweedehands spullen, gaat er al een wereld voor je open. Sommigen vinden tweedehands kleding ‘vies’ omdat deze al gedragen zijn. Maar er zijn natuurlijk genoeg vintagewinkels die gedragen, maar toch hygiënische en frisse kleding verkopen. Een oude jas die uit de jaren ’50 komt, ruikt nou eenmaal wat muffer dan een gloednieuwe jas. Maar dat heeft ook wel zijn charme, toch?

Bijna alles vind je tweedehands

Maar niet alleen voor kleding of meubels kan je terecht bij tweedehands winkels. Ook voor superleuk ouderwets bestek, glazen, oude buffetkasten, lampen, stoelen, boeken, kunst, tapijten, schoenen (kijk bijvoorbeeld online op Amazon of marktplaats), servies, jassen, hoeden, sieraden en tassen. Je kan het je zo gek niet bedenken of je kan het ergens tweedehands wel vinden. Zodra je er een gewoonte van hebt gemaakt dat spullen niet automatisch nieuw hoeven te zijn, gaat er ineens een wereld voor je open.

WeekendTip

Ben je dit weekend in Amsterdam? Bezoek dan de Kloffiemarkt in De Hallen. Je vindt er allerlei leuke vintage items, allemaal met hun eigen verhaal!

Meer lezen over tweedehands spullen?

Wil je meer interessante artikelen over spiritualiteit? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo scoor je geheid bij kringloopwinkels (en word je een duurzame shopper)
Sluiten