Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

8 mooie levenslessen van Disney-prinsessen

Toen je vroeger klein was (of misschien stiekem nu nog weleens) heb je waarschijnlijk wel wat Disney-prinsessen voorbij zien komen. Van Sneeuwwitje tot Belle of Assepoester; je had waarschijnlijk wel een persoonlijke favoriet. Door de jaren heen zijn de bekende Disney-prinsessen erg veranderd, maar dat betekent niet dat zelfs de meest classic heldinnen niets waardevols te zeggen hebben.

Dit zijn de 8 mooiste lessen die Disney-prinsessen ons hebben geleerd.

Wat we kunnen leren van Disney-prinsessen

Deze films zijn wel weer eens een rewatch waard.

1. Don’t judge a book by its cover 

Film: Belle en het Beest

Wist je dat ons brein er maar een paar seconden over doet om te bepalen wat we van iemand vinden? Eerste indrukken zijn niet altijd juist, misschien zat iemand bijvoorbeeld niet lekker in zijn vel of hebben we onjuiste vooroordelen, maar door net als Belle niet te oordelen halen we daar misschien nog wel een mooie vriendschap uit!

Hoe de Disneyfilm Soul levensvragen aan de kaak stelt

2. Werk hard en maak je dromen waar

Film: De prinses en de kikker

Het is mooi om dromen te hebben en te weten wat je graag wil bereiken. Dat is een goede eerste stap, maar de uitdaging is om vanaf daar de tweede stap te zetten en te werken voor wat je wil. Stappen ondernemen om dichterbij je doel te komen is essentieel, zoals we leren van Tiana.

Voelt het overweldigend, dan zijn kleinere stappen een betere manier om dichterbij je doelen te komen. Veel kleine acties samen leiden tot groot resultaat.

3. Stap uit je comfortzone

Film: Rapunzel

Want daar begint je leven. Dit is niet altijd even makkelijk. Het is logisch dat je in het begin weerstand voelt om dingen te doen die je eng vindt. Maar het resultaat is het waard. Zo kan je je podiumangst bijvoorbeeld verminderen als je spreekt in het openbaar. In je comfortzone voel je je veilig, maar van Rapunzel kan je aannemen dat je daarbuiten groeit en jezelf ontwikkelt.

4. Wees vriendelijk

Film: Assepoester

De quote ‘have courage and be kind‘ uit Assepoester is een mooie quote om aan te denken in je leven. Je weet nooit waar iemand mee kampt en vriendelijkheid kan dan het verschil maken. En door vriendelijk te zijn word je zelf ook net even wat gelukkiger, blijkt uit onderzoek.

De mooiste levenslessen uit de Kinderen voor Kinderen liedjes

5. Bepaal je eigen kracht

Film: Mulan

In jezelf geloven en van jezelf houden is ontzettend belangrijk. We hoeven het je misschien niet meer te vertellen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die jou onzeker maken. Daarnaar luisteren hoeft niet. Jij kan het wel en jij mag er zijn, is wat we van Mulan mogen geloven.

6. Trust your gut

Film: Moana

Of je het nou je intuïtie wil noemen of instinct, dat onderbuikgevoel laat je vaak weten wanneer er iets niet goed zit. Omgekeerd kan ook, zo kan je aanvoelen wanneer iets wel goed is en wanneer je bijvoorbeeld de sprong zou moeten wagen. Net als bij Moana kan dit goed uitpakken.

Dat kan ook op veel kleinere schaal dan meteen een grote reis maken. Je kan bijvoorbeeld je vriendin die niet lekker in haar vel zit bellen, als je onderbuikgevoel je vertelt dat het belangrijk is.

7. Wees positief en zet door

Film: Frozen

Soms weet je niet goed hoe je verder moet en lijkt het alsof je stilstaat. Dat is wanneer positief denken en de kracht om door te zetten je verder helpen. Het is dankzij haar optimisme dat Anna haar doel bereikt.

Positief denken kan je leren. Begin bijvoorbeeld met het vinden van een lichtpuntje, ook in een vervelende situatie. Zelfs afwijzingen kunnen je bijvoorbeeld verder helpen.

Waarom we allemaal Sneeuwwitje willen zijn (het is zoveel meer dan alleen een sprookje)

8. Laat van je horen

Film: De kleine zeemeermin

Allemaal hebben we iets waar we in geloven. Dat zijn zaken waar we voor opstaan, zoals klimaatverandering. Soms ben je de enige die ergens voor opstaat. De truc is dan om nog steeds van je te laten horen, want net zoals Ariel’s stem, is ook die van ons powerful.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️