Steffy Roos du Maine
Steffy Roos du Maine Psyche 30 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

De kracht van zelfwaardering (en zó kweek je het)

Zelfwaardering is één van de belangrijkste tools die je in dit leven nodig hebt om gelukkig en succesvol te kunnen zijn. Niet alleen in je persoonlijke leven, ook in je zakelijke! Klinkt makkelijk, maar is het niet. Pas door heel veel zelfontwikkeling en een spirituele reis ging ik inzien hoe weinig ik me zelf eigenlijk waard vond. Deze ontdekkingstocht resulteerde uiteindelijk in mijn boek: Mindful & Miljonair, de spirituele gids voor zakelijk succes. Daarin geef ik allerlei spirituele tools om zakelijk succes aan te trekken. Een belangrijk thema voor mij op dit moment is zelfwaardering.

Want als jij jezelf op waarde schat, zul je automatisch waardering en respect ontvangen. Maar als jij jezelf niet op waarde schat, zal een ander dat ook niet doen. Je beste vriendin misschien wel en je moeder, maar je baas, opdrachtgevers, klanten, nieuwe sportbuddy, potentiële dates of collega’s niet.

Zelfwaardering opent deuren

Een goede dosis zelfwaardering geeft jou en de mensen om je heen het gevoel dat je de wereld aan kunt. Je geeft daardoor automatisch je grenzen aan, wat waardering en respect oproept. Je krijgt eerder een promotie of een toffe opdracht en je omringt je met mensen die jou ook op waarde schatten.

Helaas is het tegenovergestelde waar als je geen zelfwaardering hebt. Mensen zullen dan sneller over je grenzen gaan en onredelijke verwachtingen van je hebben. Je wordt eerder overgeslagen bij een promotieronde of krijgt met klanten te maken die denken dat je ook wel gratis diensten kunt leveren en omringt je met mensen die jou niet op waarde schatten.

Waarom het belangrijk is om mensen te vergeven (en hoe je dat in 9 stappen doet)

Zelfwaardering is dus the way to go. Het opent deuren die je nu niet voor mogelijk houdt en het geeft je een fijn gevoel over jezelf. Dus, waar zit die zelfwaarderingsknop?

Spot het verschil tussen ondernemers

Het klinkt zo makkelijk: jezelf op waarde schatten. Jij moet toch het beste weten wat je goede eigenschappen zijn en waar je in uitblinkt. En toch hebben veel mensen hier moeite mee. We hebben meestal niet geleerd hoe we onszelf op een gezonde manier moeten waarderen.

Vaak verwarren we zelfwaardering met arrogantie, waardoor we niet naar buiten durven te treden met de beste versie van onszelf. Je houdt jezelf daardoor klein en ontwikkelt je volle potentie niet. Zonde!

Voorbeeldje

Je ziet het bijvoorbeeld aan de prijsverschillen van coaching. De ene coachvraagt prijzen waarvan je je afvraagt hoe ze daarvan rond kunnen komen, de ander vraagt redelijke of zelfs echt hoge prijzen. Ook al vind je die prijzen soms te hoog, ben je toch geneigd om meer waarde te koppelen aan de coach die hogere prijzen vraagt.

Ongezien mediteren op je werk? Zo doe je dat

Want als een coach zichzelf niet op waarde schat, hoe gaat ze jou dan kunnen helpen? Dat heeft met ons idee over prijzen te maken, maar meestal ook met wat de persoon uitstraalt. Een ondernemer die een eerlijke prijs durft te vragen, weet waarvoor ze staat en straalt dat ook uit. Een ondernemer die dat niet durft, laat ook niet haar volle potentie zien en zal zichzelf klein houden.

Je kunt dan manifesteren wat je wilt, maar als je jezelf niet op waarde weet te schatten, kun je ook geen mooiere dingen voor jezelf manifesteren. Het resultaat? Je blijft altijd in de schaduw van een ander staan.

Zelfs een OneFit abonnement was te duur

Wanneer jij jezelf niet genoeg waardeert, geef je altijd meer aan een ander dan aan jezelf. Als ondernemer geef je te veel waarde voor een te lage prijs en als werknemer geef je te veel van je energie voor te weinig waardering. Vrijgevig zijn met je tijd, energie en geld kan een mooie eigenschap zijn, maar dan moet je eerst aan jezelf denken en dán pas aan anderen.

Geloof me, ook ik heb hier mee geworsteld. Toen mijn letselschadekantoor al een miljoenenomzet per jaar draaide, twijfelde ik over het afsluiten van een OneFit abonnement. Ja, een OneFit abonnement…

Met deze 6 tips word je gemakkelijk een beter mens

Ondanks dat ik keihard werkte om van mijn bedrijf een succes te maken, vond ik mezelf toch niet genoeg waard om ook in mijn lichamelijke en mentale gezondheid te investeren. Want ja, zo’n abonnement was toch wel duur. Door dit hele gebrek aan zelfwaardering – en het slecht zorgen voor mezelf als resultaat – werd ik vaak ziek, had ik last van mood swings en straalde uit dat ik niet in balans was.

Het is belangrijk om in jezelf te investeren, maar dat geldt ook voor investeringen doen in je bedrijf. Een startende ondernemer zei ooit tegen mij tijdens een businesscoachingsessie: “Nee, ik heb geen hulp nodig, ik vind het leuk om een dag in de week facturen te maken.”

Uiteindelijk bleek onder die statement een veel diepere laag te zitten: ze vond zichzelf niet genoeg waard om daar iemand voor in te schakelen.

Je bent het waard

Zelfwaardering komt overal in terug. Eigenlijk zou het een verplicht vak moeten worden op de middelbare school, omdat je er zoveel aan hebt. Maar laten we eerst beginnen bij onszelf. En nee, je hoeft nu echt niet elke dag op Instagram te laten zien hoe geweldig je jezelf vindt – al mag natuurlijk wel.

Vrienden op het werk kunnen óók toxic zijn (zo herken je ze)

Het gaat erom dat jij het echt voelt, dat jij echt gelooft in jezelf en dat gaat uitstralen. Durf te investeren in jezelf. Koop die dure broek die je zo goed staat, volg die workshop waar je al zo lang naar uitkijkt, vraag de prijzen die jij waard bent of vraag om een salarisverhoging. Je bent het waard. Echt.

Steffy Roos du Maine staat als ondernemer aan het hoofd van letselschadebureau JBL&G waar zij leiding geeft aan 65 werknemers verdeeld over 2 vestigingen. Door spiritualiteit in te zetten vond ervaarde zij meer rust én wist zij haar bedrijf te laten groeien. Ze schreef er zelfs een boek over: Mindful & Miljonair en je kunt nu ook meedoen aan haar gelijknamige cursus om een rijk leven te creëren in de breedste zin van het woord en jezelf en je carrière naar een hoger plan te brengen. 

Deze 3 spirituele tools maken je zakelijk succesvoller

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️