Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 18 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Ongezien mediteren op je werk? Zo doe je dat

Je collega’s kijken je waarschijnlijk raar aan als jij opeens je ogen sluit achter je bureau en gaat mediteren op werk. En dat terwijl het idee eigenlijk helemaal niet gek is. Het is immers bewezen dat meditaties zorgen voor minder stress en meer focus. 2 welkome voordelen op een drukke werkdag.

Wil je daarom toch mediteren op werk? Zo doe je dat ongezien.

Waarom je wilt mediteren op werk

Allereerst zouden we je willen meegeven dat je je niets moet aantrekken van de opgetrokken wenkbrauwen van je collega’s. Hoewel het er misschien een beetje gek uitziet, heeft mediteren veel voordelen die zeker op de werkvloer van pas komen.

Op deze manier doe je gedurende de dag minimeditaties (zonder dat het te veel tijd kost)

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat twee belangrijke delen van de hersenen toenemen als je regelmatig mediteert. Het gaat hierbij om de grijze massa, dat verantwoordelijk is voor planning en probleemoplossing en de corticale dikte, verantwoordelijk voor leren en geheugen. De amygdala, verantwoordelijk voor stress en angst, neemt juist af.

Zo zijn er nog tal van onderzoeken die je jouw collega’s of leidinggevenden onder de neus kan schuiven als ze je raar aankijken.

Ongezien mediteren op werk

Maar omdat we ook snappen dat de lawaaierige kantoortuin misschien niet de beste optie is voor je meditatiesessie, delen we in dit artikel wat alternatieven waardoor je voortaan ongezien kunt mediteren op werk.

De plek

Is achter je bureau mediteren geen optie voor jou? Zoek dan een lege vergaderkamer of een kantoor zonder ramen op. Het maakt niet uit waar je het doet, zolang er minimale afleidingen zijn. Je auto of zelfs de wc zijn daarom ook goede opties.

Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Schroom je niet om je leidinggevende eventueel om hulp te vragen (met de voordelen in je achterhoofd!). Zelfs in kantoren met kantoortuinen en glazen vergaderhokjes zijn vaak rustige plekken te vinden waar je ongezien kunt mediteren.

Je kunt er ook voor kiezen om een nabijgelegen park op te zoeken. Daar kun je op een bankje gaan zitten of een speciale wandelmeditatie aan zetten.

Hoe pak je het mediteren op werk aan?

Je kunt natuurlijk zelf mediteren, maar een geleide meditatie kan handig zijn op een plek waar je je misschien minder goed kunt focussen. Maak daarom van tevoren een verzameling van korte meditaties die je kunt gebruiken op een moment dat je het nodig hebt.

Zo heb je meditaties die je kalmeren, die je creativiteit helpen aanwakkeren, die je een boost in zelfvertrouwen geven of je helpen prioriteiten te stellen. Tip: zoek naar meditaties op Spotify en maak een speciale afspeellijst voor op werk aan.

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Heb je behoefte aan een meditatie? Zoek dan een rustige plek op en pak je lijst met meditaties erbij. Voordat je begint is het belangrijk alle afleidingen te elimineren. Sluit e-mail apps daarom af en zet al je notificaties uit.

Dat voelt misschien gek op werk. Maar deze 10 minuten die je nu in het mediteren stopt, verdien je straks dubbel en dwars terug, omdat je productiviteit zal toenemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️