Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 3 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier doe je gedurende de dag minimeditaties (zonder dat het te veel tijd kost)

Voor een groot deel van de tijd zijn we verzonken in onze gedachten en bezig met dingen die óf al achter ons liggen óf nog moeten komen. Leven in het hier en nu vinden we het moeilijkste wat er is. Met deze tips start jij je dag met mindfulness. Zie het als een soort minimeditaties die je doet door je eigen, dagelijkse gedrag!

Wanneer de wekker gaat, vult ons hoofd zich met gedachten over de dag die komen gaat. Je eet je ontbijt, zonder er echt bij na te denken. En terwijl we onze tanden poetsen, checken we onze mail en denken we na over wat we die dag nog allemaal moeten doen.

Wirwar aan gedachten

Klinkt dit herkenbaar? We zijn continue verzonken in onze gedachten en bezig met het vormen van een oordeel over onze ervaringen. We besteden hier zoveel aandacht aan, dat we vergeten om te leven in het moment. Onze gedachten zijn een heuse wirwar en kunnen nooit voor een moment even stil zijn.

Lees ook: Hoe de afwas doen helpt bij het verwerken van gedachten (no more excuses)

Deze onophoudelijke gedachtestroom zorgt voor stress en gevoelens van angst. Je bewust worden van het hier en nu, oftewel mindfulness, kan je helpen om deze gedachtestroom te kalmeren en terug te keren naar het huidige moment.

Minimeditaties voor tijdens de dag

Nope, we hebben het hier niet over meditatievideo’s of afspeellijsten op Spotify. Deze meditaties doe je gewoon zelf, aan de hand van je eigen, dagelijkse gedrag!

1. Zie je wekker als een reminder

De wekker gaat en het is tijd om op te staan… Wat is er heerlijker dan dit als een momentje voor jezelf te gebruiken voordat de dag begint? Concentreer je op je ademhaling en haal een paar keer diep adem.

Geniet van het moment dat je nog even lekker in bed ligt. De manier waarop je wakker wordt zet vaak de toon voor de rest van de dag.

2. Proef je ontbijt

Waarschijnlijk staat je ochtend in het teken van haast en is er nauwelijks tijd om te genieten van je ontbijt. Je werkt het snel naar binnen omdat je nog zóveel te doen hebt. Wat je eet, proef je nauwelijks, want met je gedachten zit je al compleet ergens anders.

Tip: 8 x inspiratie voor heerlijke vegan paasontbijtjes

Probeer voortaan de tijd te nemen om even rustig te ontbijten. Zet eventueel de wekker wat eerder. Geniet van iedere hap.

3. Geniet van de omgeving om je heen

Als je over straat loopt, wat zie je dan? Waarschijnlijk ben je verzonken in je eigen gedachten en niet bezig met wat er om je heen gebeurt. Dat moment dat je van huis naar je werk gaat: probeer je aandacht eens te richten op wat er om je heen gaande is.

Geniet van je omgeving. Kijk naar de mensen, geniet van het weer en aanschouw wat er op straat gebeurt. Stel jezelf open; het zal zoveel verschil maken in hoe je naar de wereld kijkt.

4. Maak gebruik van momenten dat je wacht

Wanneer we ergens op moeten wachten, vormt dit vaak een bron van frustratie – of we nu in de rij staan of vaststaan in het verkeer. We willen verder en hebben haast, terwijl dat moment zich prima leent voor mindfulness.

Focus je op je ademhaling die in en uit je lichaam gaat en laat alles om je heen los.

5. Geef je gesprekspartner de volledige aandacht

Je bent met iemand in gesprek, maar je gedachten flitsen overal en nergens heen. Het enige waar je mee bezig bent is een oordeel hangen aan wat de ander te zeggen heeft en wat jij hem of haar nog wilt vertellen.

Lees ook: We luisteren niet meer naar elkaar: 10 regels om weer goede gesprekken te voeren

Ondertussen check je nog even je telefoon. Waar ging het ook al weer over? Focus je op het gesprek en luister eens écht naar wat de ander te vertellen heeft.

Kortom: geniet van het hier en nu, al de rest heeft maar weinig zin!

Meer over mindfulness?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️