Tessa Ham
Tessa Ham Werk 17 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom werken in een kantoortuin volgens de wetenschap een nachtmerrie is

Mensen die weleens in een kantoortuin hebben gewerkt, weten het maar al te goed: complete stilte is een schaarste. Er zijn altijd wel collega’s die een werkoverleg hebben of hun weekendplannen bespreken. En zo niet, dan zit er wel ergens een collega te bellen, te smakken of op z’n toetsenbord te rammen.

Ook hier op de Bedrock redactie kunnen we erover meepraten. In onze uitgeverij zitten wij met zo’n 150 man op een open verdieping. Zonder koptelefoon is er geen beginnen aan. Bedrock’s Rosa heeft zelfs oordopjes én een noise cancelling koptelefoon op en wordt soms zelfs nog gillend gek.

Kantoortuin is een nachtmerrie

Business zusje WorkJuice schreef het al eens: de kantoortuin is de ergste werkplek die je maar kunt hebben volgens de wetenschap. Houd je vast: werknemers ervaren een gebrek aan privacy, de productiviteit daalt met 86 minuten per dag en het aantal fouten stijgt met 50 procent.

En alsof dat nog niet genoeg is, maakt de kantoortuin ons ook letterlijk ziek. Niet alleen fysiek (het ziekteverzuim stijgt in een kantoortuin met 62 procent), ook mentaal is zo’n open omgeving killing.

Lees ook: Hoogsensitiviteit op werk: hoe ga je hiermee om?

Waarom werken we er dan in?

De vraag die in iedereens hoofd op popt bij het lezen van deze cijfers: waarom werken we dan in hemelsnaam in kantoortuinen? Allereerst lijkt zo’n open omgeving natuurlijk veel goedkoper voor werkgevers qua huisvesting, omdat je veel meer werknemers kwijt kunt in een kleinere omgeving. Maar als je bovenstaande effecten leest op de productiviteit en gezondheid, dan weet ieder weldenkend mens dat zo’n kantoortuin op de lange termijn juist duurder is.

Er is nog één ander voordeel te noemen voor een open werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat je sneller contact legt met je collega’s. De kantoortuin trend begon dan ook bij bedrijven in de creatieve industrie, zoals architectenbureaus, lezen we in de Volkskrant. Daar is het namelijk belangrijk dat je snel ideeën kunt uitwisselen met collega’s.

Het nieuwe normaal

Maar de kantoortuin is allang niet meer alleen een trend bij creatieve bedrijven. Het wordt het nieuwe normaal. Zélfs bij bedrijven waar werknemers eigenlijk geconcentreerd moeten werken. Alhoewel het zeker waar is dat je sneller contact legt met collega’s, is dat ook precies de keerzijde van de kantoortuin. Uit onderzoek onder 30.000 mensen blijkt dat bijna de helft concentratieproblemen ervaart.

Dat is ook niet gek. Ons brein is namelijk altijd op zoek naar nieuwe informatie, dingen die opvallen. Zelfs als je denkt dat je ‘je goed kan afsluiten’, ben je onbewust bezig met het gesprek dat je collega’s voeren over Expeditie Robinson. Die overload aan prikkels zorgen niet alleen voor minder concentratie en meer fouten, maar ook voor meer stress.

Lees ook: Waarom je ook op werk goed voor jezelf moet zorgen (en hoe je dit dan doet)

Achtergeluid is storend

Geluidsoverlast lijkt het grootste probleem van de kantoortuin te zijn. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Takeshi Akita van de Tokyo Denk University, blijkt dat de positie van het achtergrondgeluid uitmaakt.

De resultaten toonden aan dat achtergrondgeluid minder erg is als het geluid van pratende collega’s of muziek achter een werknemer plaats vindt, dan als het rechtstreeks van links of rechts van je komt. Dat hinderde de deelnemers van het onderzoek net zo erg als lawaai dat geproduceerd wordt door een machine. Niet echt goed nieuws voor de kantoortuin natuurlijk, waar je aan lange bureaus zit met ten minste drie andere mensen naast je.

Onderzoek na onderzoek wijst uit: de kantoortuin is funest voor je gezondheid en productiviteit. Tijd om dit artikel eens onder de neus van de baas te schuiven, lijkt ons zo. De enige mensen die wél baat hebben bij de kantoortuin zijn de merken die koptelefoons verkopen.

Handig! Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom werken in een kantoortuin volgens de wetenschap een nachtmerrie is
Sluiten