Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 5 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Met deze 6 tips word je gemakkelijk een beter mens

Velen van ons streven ernaar de beste versie van zichzelf worden. ‘Haal eruit wat erin zit’, dat soort dingen. Hier werk je elke dag, elke maand of elk jaar aan. Maar eigenlijk kun je er op elk moment mee beginnen, en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Daarom delen we zes tips, geïnspireerd op dit artikel, om een beter mens te worden.

1. Beoefen compassie

Een beter mens zijn, begint natuurlijk bij jezelf. Hoe je met jezelf omgaat, kan veel invloed hebben op de manier hoe je met anderen omgaat. Vriendelijk zijn naar anderen gaat bijvoorbeeld veel makkelijker als je dat ook bent voor jezelf.

Reden genoeg dus om compassie en positive self talk te beoefenen. Dat kan al in hele kleine dingen zitten, bijvoorbeeld accepteren dat je niet perfect bent op je werk.

De kunst van het accepteren: Zo leer je dat volgens een psycholoog

Focus op wat je wel waardeert aan jezelf in plaats van verspilde energie te geven aan je minder leuke kanten. Wat hierbij ook kan helpen, is om af en toe leuke dingen voor jezelf te doen – denk aan een mooie bos bloemen kopen voor in huis. Als je beslist om liever naar jezelf te zijn, ben je ook sneller geneigd om deze houding naar anderen te tonen.

2. Weet je waarden

Als je snapt wie je bent en waar je voor staat, is het opeens veel makkelijker om dit ook te kunnen uitdragen. Dat helpt ook weer om een beter mens te worden, want we hebben allemaal onze persoonlijke waarden en talenten waarmee we een steentje kunnen bijdragen.

Stel dat het je persoonlijke missie is om mensen fit te laten voelen, maar je werkt als financiële analist bij een groot bedrijf. Dan voel je je waarschijnlijk niet goed op die plek.

Misschien heb je het idee dat het je alleen maar energie kost, je vindt het saai en je voelt je ontevreden. Geen gek idee om dan eens te kijken naar een toffe side hustle – om zo alsnog je waarden uit te kunnen dragen.

3. Wees open

Een open of flexibele houding betekent dat je niet veroordelend bent, niet kritisch en dat je andere mensen accepteert. Misschien nogal een grote opgave, maar zoals bij ongeveer alles is bewustwording stap één.

Voor wie mag je weleens wat toleranter zijn in je leven? Denk aan een vervelende collega, een ex of een familielid met wie het niet helemaal klikt. Uiteindelijk ondervind je er zelf veel voordeel van als je hen probeert te begrijpen, en zij natuurlijk ook.

4. Moedig mensen aan

Je herinnert vast nog wel dat een ouder persoon jou aanmoedigde toen je een kind was. Voelde het toen niet alsof je de hele wereld aankon? Dat soort momenten kan enorm waardevol zijn.

Het leuke hieraan is dat je dit heel gemakkelijk kunt doen: er is vast wel iemand in je omgeving die je een aanmoedigende opmerking, lach of schouderklopje kunt geven.

Dat kan voelen als een een heel klein, subtiel gebaar, maar onderschat het niet. We gaan allemaal soms door moeilijke periodes en een beetje vriendelijkheid kan soms wel jaren worden onthouden.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe is het gesteld met jouw mate van compassie? Doe de check

5. Kom je voornemens en beloftes na

Dagelijks hebben we allerlei gedachtes, uitgesproken woorden en acties. Neem eens een klein moment van reflectie en bedenk voor jezelf: is dit hoe je wilt zijn, hoe je je had voorgenomen je te gedragen?

Als je een beter mens wilt worden, is het handig om eens na te gaan of je wel doet wat je zegt dat je gaat doen – dat gebeurt nu veel te weinig.

Je kunt hierbij simpelweg denken aan een koffiedate die je iemand had beloofd, maar ook aan bijvoorbeeld die open houding waar we het eerder over hadden.

Als je een doorzetter bent wat je beloftes en waarden betreft, draagt dat niet alleen bij aan je eigen zelfvertrouwen, maar word je ook een voorbeeld voor anderen.

Ook interessant: Waarom je door enkel een positieve mindset geen zelfvertrouwen krijgt (en hoe je dit dan wel krijgt)

6. Kleine dingen

Cliché maar waar: het draait allemaal om de kleine dingen. Help eens iemand die jouw hulp goed kan gebruiken, zelfs als dat slechts gaat om een fietsband plakken. Lach naar een vreemde op straat, steun een vriendin als ze het lastig heeft.

Het helpt ook om beter na te denken voor je dingen zegt, om de gevoelens van anderen te respecteren. Dat is allemaal echt niet zo moeilijk, maar wel heel waardevol.

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️