Josephine Kay
Josephine Kay Verzorging 6 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Als je de hele nacht wakker ligt door gedachtes die door je hoofd razen: probeer dit eens

Als een heerlijke nachtrust zonder wakker te worden een van je grootste dromen is, (waar je nooit tijd hebt om over te dromen omdat je nooit goed slaapt) herken je jezelf waarschijnlijk meteen in dit artikel. Jouw gedachtes vullen de nachten. ‘Waarom zei ik dat gisteren tegen mijn baas? Nu denkt ‘ie vast dat ik het niet goed doe.’ Of, ‘morgen ga ik echt die berg afwas doen.’ En ‘waarom reageert hij niet meer op mijn berichten na die leuke date?’ Tot, ‘wáárom lig ik nu wakker?’ De kleinste dingen kunnen onoverkomelijk lijken als je ‘s nachts wakker in je bed ligt, terwijl de rest van het land op één oor ligt.

Tips voor als je wakker ligt en niet kan slapen

Gedachtes als deze kunnen extreem vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Voordat je hélemaal knettergek wordt of professionele hulp wilt inschakelen, zijn deze tips het proberen waard.

1. Schrijf het op

Waarschijnlijk bedenk je ’s nachts 101 taken die je de volgende dag wil doen. In plaats van ze te over analyseren, kun je ze ook opschrijven. Zo weet je dat je het niet vergeet en hoef je je daar ook niet meer druk om te maken.

Lees ook: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

Leg dus een pen en notitieboekje op je nachtkastje voor de nachtelijke inspiratiesessies. Als je dan wakker wordt, is het beter om iets op te schrijven dan je telefoon te pakken en uren door social media te scrollen.

2. Erken dat je gedachtes nergens op slaan

Als je ’s nachts wakker ligt, lijken dingen vaak groter dan ze zijn. Dat je de afwas moet doen is de volgende dag een stuk minder dramatisch dan als je er midden in de nacht aan denkt. Je verliest je relativateer-vermogen compleet als je ’s nachts wakker wordt. Omdat je ’s nachts in je bed alle tijd hebt om na te denken kun je het moeilijker loslaten.

Overdag zou je een kopje koffie kunnen zetten, iemand bellen of een rondje lopen. In de ochtend ziet de wereld er weer een stuk rooskleuriger uit en besef je je vaak dat je zorgen nergens voor nodig waren.

3. Adem in, adem uit

Stel je voor dat je ergens bent waar je helemaal tot rust komt. Dit is voor ieder persoon anders. Is dat voor jou op een verlaten strand, in een bos of gewoon op je eigen bank in de woonkamer? Doe je ogen dicht en denk aan die plek waar je je fijn bij voelt. Let nu op je ademhaling. Adem rustig in, en rustig uit.

Tip: Geleide meditatie: een focus op de ademhaling

Probeer dit op een vloeiende manier te doen, zodat je inademing kalm overloopt in je uitademing. Als het goed is word je vanzelf wat slaperiger na zo’n twintig ademhalingen.

4. Alles komt goed, echt

Als het écht niet meer lukt om in slaap te vallen, probeer dan jezelf ervan te overtuigen dat het ergste wat er nu gebeurt is dat je niet een goede nachtrust krijgt. Als je je namelijk ook nog eens zorgen gaat maken over het niet slapen, blijf je in een vicieuze cirkel vastzitten.

Trakteer jezelf de dag erna op een grote kop koffie, eet gezond en ga op tijd slapen. Je afspraken de avond erna afzeggen is ook geen enkel probleem. Het is jouw leven en je vrienden hebben toch niets aan je als je helemaal kapot bent.

Slaapwel!

Meer over nachtrust?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️