Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Voeding 9 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet

Wat zou er met je lichaam gebeuren als je alleen nog maar biologische voedingsmiddelen at? Het IVL, een Zweeds instituut voor milieuonderzoek, voerde een experiment uit met een Zweeds gezin om de effecten van biologische voeding te kunnen achterhalen. Factoren zoals de prijs en het gemak zorgen ervoor dat veel mensen voor niet-biologische voeding kiezen. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Uit een onderzoek is gebleken dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate kan verminderen.

Zweedse experiment naar biologisch eten

Het experiment werd uitgevoerd voor de Zweedse supermarktketen Coop. Aan het onderzoek deed een Zweeds gezin met twee ouders en 3 kinderen mee die normaal geen biologische voedingsmiddelen eten.

Lees ook: Biologisch, fair trade of lokaal. Wanneer maak je de juiste keuzes?

De 5gezinsleden aten in de eerste week hun gebruikelijke niet-biologische kost en gaven elke dag urinemonsters af. Hierna werden er testen uitgevoerd; het bleek dat er veel verschillende chemische bestrijdingsmiddelen in hun lichamen zaten.

Effect op urine van biologisch eten

Na de eerste week schakelde het gezin voor twee weken over op biologische voeding. Verzorgings- en schoonmaakmiddelen werden ook vervangen door biologische alternatieven. Vervolgens werden er nieuwe urinemonsters genomen.

Must read: Mood food: 4 voedingsstoffen voor een betere stemming

Uit de analyse van de urinemonsters bleek dat de concentratie pesticiden nu gemiddeld 9,5 keer lager was. De volledige resultaten van het onderzoek kun je terug vinden op de website van Coop.

Wel nog onduidelijkheden

Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over de (langetermijn)effecten van pesticiden op het menselijk lichaam. Ook de huidige standaarden van de maximaal aanvaardbare dagelijkse inname van pesticiden wordt in twijfel getrokken.

Dit experiment laat in ieder geval zien dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate vermindert.

Eet jij vaak biologisch?

Meer lezen over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️