Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet

Wat zou er met je lichaam gebeuren als je alleen nog maar biologische voedingsmiddelen at? Het IVL, een Zweeds instituut voor milieuonderzoek, voerde een experiment uit met een Zweeds gezin om de effecten van biologische voeding te kunnen achterhalen.

Factoren zoals de prijs en het gemak zorgen ervoor dat veel mensen voor niet-biologische voeding kiezen. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Uit een onderzoek is gebleken dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate kan verminderen.

Het experiment werd uitgevoerd voor de Zweedse supermarktketen Coop. Aan het onderzoek deed een Zweeds gezin met twee ouders en drie kinderen mee die normaal geen biologische voedingsmiddelen eten. De vijf gezinsleden aten in de eerste week hun gebruikelijke niet-biologische kost en gaven elke dag urinemonsters af. Hierna werden er testen uitgevoerd; het bleek dat er veel verschillende chemische bestrijdingsmiddelen in hun lichamen zaten. Na de eerste week schakelde het gezin voor twee weken over op biologische voeding. Verzorgings- en schoonmaakmiddelen werden ook vervangen door biologische alternatieven. Vervolgens werden er nieuwe urinemonsters genomen. Uit de analyse van de urinemonsters bleek dat de concentratie pesticiden nu gemiddeld 9,5 keer lager was. De volledige resultaten van het onderzoek kun je terug vinden op de website van Coop.

Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over de (langetermijn)effecten van pesticiden op het menselijk lichaam. Ook de huidige standaarden van de maximaal aanvaardbare dagelijkse inname van pesticiden wordt in twijfel getrokken. Dit experiment laat in ieder geval zien dat het eten van biologische voeding het aantal pesticiden in het lichaam in grote mate vermindert.

Meer lezen

Wanneer maak je nu eigenlijk de juiste keuze? Moet je kiezen voor biologisch, fair trade of lokaal?

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet
Sluiten