Maral Qasemi
Maral Qasemi Betere wereld 8 jun 2025
Leestijd: 5 minuten

Slow living: wat is het en hoe pas je dit toe?

In een hectische maatschappij zijn wij geneigd om met de woeste golven mee te deinen. We rennen van de ene verplichting naar de andere en weigeren om adempauze te nemen. Dat gaat niet zonder offer: we verliezen ons vermogen om de schoonheid van het moment te waarderen. Slow living helpt om bewuster te zijn, zodat we ineens niet wakker worden en beseffen dat het leven aan ons voorbij is gevlogen.

In dit artikel deelt Maral van BEDROCK hoe je slow living in je eigen leven kunt toepassen.

Volg je je hart of ego?

Soms lijkt het alsof het leven wordt geleid door de agenda. Van afspraak naar afspraak, taak na taak; we staan altijd ‘aan’. Dat is het ego dat je tempo bepaalt. Het ego houdt je graag in beweging: niet vanuit flow, maar vanuit druk. Het zegt dat je nuttig moet zijn, productief en zichtbaar. Maar ergens diep vanbinnen hoor je een ander stemmetje. Zachter, maar zóveel wijzer. Dat is je hart dat spreekt.

Is het je ziel die spreekt – of toch je hoofd? In mijn podcast leer ik je alles hierover.

Je hart nodigt je uit om te vertragen. Om keuzes te maken die écht kloppen. Om niet langer alleen te reageren op alles wat op je afkomt, maar om te leven op jouw ritme. Terwijl het ego wil dat je blijft rennen, fluistert je hart: “Wat wil jíj eigenlijk?”. Slow living begint op het moment dat je dat verschil durft te voelen. Niet alles hoeft nu. Je hoeft niets te bewijzen. Je mag kiezen voor een leven dat past bij wie je werkelijk bent van binnenuit.

Wat is slow living precies?

Slow living ziet er voor iedereen anders uit. Voor de een betekent het radicaal off the grid gaan: een stuk land kopen en de natuur intrekken, ver weg van de beschaafde wereld. Voor de ander betekent het bewust kiezen voor minder drukke schema’s of meer tijd met dierbaren doorbrengen. Het belangrijkste is om een stapje terug te doen en stil te staan bij wat er werkelijk toe doet in het leven. Om te vertragen, zelfs als we meegesleurd worden in de drukte van het dagelijks bestaan.

Hieronder een aantal praktische methodes om langzamer te leven.

Schrijf je gedachten op

Neem eens de tijd om je gedachten op papier te zetten. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat er allemaal in je hoofd omgaat en om rust te vinden. Drukke gedachten kunnen overweldigend zijn, maar door ze op te schrijven kun je ze organiseren en beter begrijpen. Een hoofd vol gedachten duidt vaak op onverwerkte emoties, zoals stress, angst, verdriet of woede. Het opschrijven van je gedachten kan je verheldering geven, omdat er vaak informatie vanuit je onderbewustzijn naar boven komt.

Tijdens een van mijn schrijfsessies kwamen de volgende inzichten bij mij op papier:

Schrijven is een mooie manier om je hart uit te drukken zonder de woorden uit te spreken. Er is geen oordeel, er zijn geen beperkingen. Niemand die jouw veronderstellingen goed of af zal keuren. Het is alleen jijzelf en wat zich binnenin jou afspeelt. Delen in jezelf en van jouw bestaan die je hebt ontkend en waar je licht op schijnt.

Schrijven is energieoverdracht. Jouw gedachten en gevoelens krijgen een fysieke vorm, namelijk woorden op papier. Dat is de kracht van schrijven: we kunnen alles een plekje geven. We kunnen onze diepste wonden ermee genezen. 

Mindful eten en slow living

Verleg je focus eens naar je zintuiglijke beleving tijdens het eten. Neem de tijd om je maaltijd echt te observeren: kijk naar de kleuren, vormen en nuances op je bord. Ruik eens aan het eten voordat je begint. Misschien vang je de aroma’s op van de gebruikte kruiden en specerijen, of de verfrissende geur van verse groenten. Neem dan een voorzichtige hap en concentreer je op de verschillende texturen die je proeft. Voel je de knapperigheid van de groenten tussen je tanden of glijdt er een romige saus over je tong? Door bewust aandacht te schenken aan je zintuigen, zul je merken dat je meer in het moment leeft.

Zorg voor je lichaam en geest

Zorgen voor lichaam en geest is een belangrijk onderdeel voor slow living. Een kalmere levensstijl en self-care gaan hand in hand. Door goed voor jezelf te zorgen – met aandacht voor gevarieerd eten, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging – verbeter je niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale welzijn. Hierdoor voel je je simpelweg beter in je vel. Heb je een drukke week op het werk voor de boeg? Of staat de een agenda vol sociale activiteiten? Probeer dan eens ’s ochtends een wandeling in de natuur te maken. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen in de natuur een positief effect heeft op de gezondheid. Het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, verlaagt cholesterol en optimaliseert de bloedsuikerspiegel. Bovendien heeft wandelen in de natuur een helende werking op de geest. Een onderzoek uitgevoerd door Lifescience ontdekte dat mensen die in de natuur wandelden minder negatief dachten. Nodig een vriend of vriendin uit om samen een wandeling te maken. 

Wil je álles weten over het verschil tussen je ware intuïtie en de stem van je ego? Er is één goed bewaard geheim dat het verschil duidelijk maakt. Ontdek het in mijn podcast Hart versus Ego.

Meer artikelen van Maral lezen? Bekijk: Hart versus ego: zó keer je terug naar je authentieke zelf.

Feeling lost? Zó hervind je je zielsmissie in het leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️