Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 28 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

You are the best! 5 manieren om meer in jezelf te geloven

In zowel je persoonlijke leven als je werk is het belangrijk om in jezelf te geloven als je je doelen wil bereiken en jezelf wil blijven ontwikkelen. Het maakt je bovendien ook een veel gelukkiger mens als je van jezelf houdt en in jezelf gelooft. Maar dat hoefden we je vast niet meer te vertellen. De vraag is natuurlijk hoe je voor meer zelfvertrouwen zorgt.

Hoe neem je afscheid van beperkende gedachten als ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Het is te moeilijk’?

Meer in jezelf geloven

In dit artikel delen we 5 manieren om meer in jezelf te geloven en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ontwikkel een growth mindset

Fouten maken is pijnlijk op het moment zelf, maar eigenlijk zijn dit onze grootste leermomenten. Als je je dit gaat realiseren, zal je minder voorzichtig door het leven gaan, omdat je bereid bent om fouten te maken. Dit noemen we ook wel een growth mindset.

Ondernemer en CEO Sara Blakely is een typisch voorbeeld van iemand met een growth mindset, die bij haar is aangewakkerd door haar vader. Hij was ook ondernemer en vroeg iedere week aan zijn kinderen waarin ze gefaald hadden. “Als ik bijvoorbeeld vertelde dat ik een nieuwe sport had geprobeerd, maar verschrikkelijk slecht was, kreeg ik een high five.”

Deze nieuwe kijk op falen gaat je leven een stuk makkelijker maken

Haar vader liet haar dan opschrijven welke lessen ze hiervan had geleerd. “Zo leerde ik dat uit bijna elke situatie wel iets te halen valt, hoe rot de afwijzing of mislukking ook voelde”, vertelt ze.

Laat een tegengeluid horen

“Het brein gelooft simpelweg wat je het ‘t meest vertelt”, zegt Shad Helmstetter, de auteur van ‘What To Say When You Talk To Your Self‘. Onderschat de kracht van wat je over jezelf denkt en wat je de gedurende dag tegen jezelf zegt, dus niet. Als jij je brein de hele dag vertelt dat je niets waard bent, zal je brein dit geloven. Sterker nog, het brein zal er, door het gebrek aan zelfvertrouwen, ook voor zorgen dat je minder presteert.

De manier veranderen waarop je tegen jezelf praat, is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dat kost tijd en energie. Maar hoe vaker je de negatieve stem in je hoofd een tegengeluid geeft, hoe meer het brein dat tegengeluid zal geloven.

In gesprek met mijn innerlijke life coach (en zo ga jij ook in gesprek met jezelf)

En dat is het zeker waard. Volgens de Mayo Clinic kan positieve self-talk je helpen copen, verbetert het jouw psychologische welzijn en kan het zelfs je levensduur verlengen.

Laat angst je niet tegenhouden

Heb je weleens gehoord dat FEAR ook een afkorting is voor False Evidence that Appears Real? Wij vinden het een treffende omschrijving van de angst en beperkingen die je jezelf oplegt. De oplossing? Ander écht bewijs verzamelen dat het valse bewijs tegenspreekt. En dat doe je alleen door het simpelweg te doen.

Wanneer je ergens heel veel weerstand tegen voelt (het gaat hier om iets waarvan je rationeel weet dat het een grote kans is bijvoorbeeld), is dat een teken dat je het eigenlijk moet doen. Maak de afspraak met jezelf dat je het ook gaat doen. Dat is namelijk waar de groei zit.

En ook hier geldt weer: hoe vaker je jezelf uit je comfort zone pusht, hoe makkelijker het zal worden om in jezelf te geloven.

Omring jezelf met de juiste mensen

Proximity is power‘, volgens de wereldberoemde life coach Tony Robbins. Hiermee bedoelt hij dat je je moet omringen met mensen die je inspireren en ondersteunen, niet met mensen die jou naar beneden halen (om zich bijvoorbeeld beter over zichzelf te voelen).

10 praktische tips om de wet van de aantrekkingskracht te gebruiken

Kijk eens goed naar je vrienden en vraag jezelf af of iedereen echt het beste met je voor heeft. Als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk tijd om afscheid te nemen. Maar daarnaast is het volgens Robbins ook belangrijk om mensen te vinden buiten je vriendengroep of familie.

Hoewel zij natuurlijk van je houden, zullen ze je ook willen beschermen. Zeker als jij juist een enorme persoonlijke ontwikkeling wil maken die zij nog niet gemaakt hebben, zou het zomaar zo kunnen zijn dat ze je proberen tegen te houden.

Maar hoe vind je nou mensen die het beste in je naar boven zullen halen? Dit kan een mentor of een coach zijn, of bijvoorbeeld een mastermind groepje.

Verleg je focus

Je hoeft het vertrouwen niet altijd in anderen te zoeken. Je wil immers ook meer in jezelf geloven. Soms is dat alleen een kwestie van je focus verleggen. In plaats van je concentreren op wat er allemaal mis gaat of waar je in kan verbeteren, is het slimmer om aan momenten te denken waar je juist succesvol bent geweest. In het verleden heb je ook tegenslagen gekend, maar heb je die niet keer op keer overwonnen?

Simpele stappen om van je negatieve gedachtes af te komen

Vind je het lastig om je focus te verleggen? Schrijf dan 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo stop je met denken in tekorten, maar ga je denken vanuit overvloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️