Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Duurzaamheid 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Welke pootafdruk hebben jouw huisdieren eigenlijk?

Dat vlees consumeren niet goed is voor je ecologische voetafdruk, weten we inmiddels hopelijk wel. Maar hoe zit dat eigenlijk met het houden van huisdieren? Het is een vraagstuk waarbij we amper lijken stil te staan. Daarom in kaart: de ecologische voet- eehhh pootafdruk van onze huisdieren.

Om je een beeld te geven: in de VS heeft 70 procent van elk huishouden huisdieren, waarvan de meeste honden. Wereldwijd zijn er maar liefst 470 miljoen honden die bij mensen thuis leven. Je zou je kunnen afvragen: hoe schadelijk is dat voor het milieu?

Voeding is cruciaal

Net als bij de mens blijkt voeding de allergrootste rol te spelen. Want hoeveel moeite we ook doen om als mens plantaardig te eten, als we onze dieren blijven voeden met vlees, dan blijft onze ecologische voetafdruk groot.

https://www.bedrock.nl/dogs-netflix/

Volgens onderzoek is 33 procent van de calorieën die mensen aan hun honden geven afkomstig van vlees. In de VS consumeren honden en katten samen 1/4 van alle vleesproductie in het land.

Niet alleen die productie is belastend voor het milieu (daar zijn immers land, water, brandstof en het gebruik van pesticiden mee gemoeid), ook de verwerking ervan tot kant- en klare dierenvoeding is een bijzonder intensief proces waar met name veel warmte-energie voor nodig is om het vlees te steriliseren.

Wat erin gaat, gaat eruit

Bij veeteelt komen heel wat broeikasgassen vrij, wisten we al. Zo bevatten de boeren en scheten van koeien methaan, een broeikasgas dat 28 keer zo krachtig is als koofstofdioxide (!). Je zou je dus de vraag kunnen stellen hoe dat zit met de uitwerpselen van honden (en andere huisdieren).

Dit zijn de slimste dieren ter wereld

Hoewel daar nog meer onderzoek naar verricht moet worden, weten we in ieder geval dat hondenpoep bacteriën, virussen en parasieten bevatten die jarenlang in de grond kunnen blijven zitten.

Daarnaast bevatten de uitwerpselen ook nitrogeen en fosfor: stofjes die in het water een explosie van algen kunnen veroorzaken. Dit reduceert de beschikbare zuurstof in het water, waardoor vissen en andere onderwatersoorten moeilijker overleven.

Plastic verpakkingen

Tot slot is er nog de kwestie over plastic waste. Wie een huisdier heeft, weet hoeveel plastic zakjes er nodig zijn om alle hondenpoep op te ruimen. Maar ook speeltjes en de verpakking van hun voeding zijn belastend voor het milieu.

Het ziet er dus naar uit dat onze geliefde huisdieren helaas niet zo’n kleine pootafdruk hebben als we zouden willen. Maar wat kun je hieraan doen? Kies voor dierenvoeding met een lager vleespercentage. Marketing doet je vaak geloven dat honden wolven zijn en ontzettend veel vlees nodig hebben, maar dat is niet per se waar. Wees daarnaast spaarzaam met speeltjes en accessoires.

Hoe verantwoord is het om je huisdieren plantaardig eten te geven?

We weten allemaal dat het leuk is om je huisdier te verwennen, maar de beestjes hebben er geen idéé van dat het Halloween is of niet. Net als mensen worden zij in de eerste plaats het gelukkigst van liefde. Onthoud dat maar wanneer je de volgende keer een halsdoekje met pompoenen erop wil kopen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️