Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 27 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe verantwoord is het om je huisdieren plantaardig eten te geven?

Natuurlijk gaat de gezondheid van je lieve huisdier voor, maar als je zelf vegan en plantaardig eet, kijk je misschien met pijn in je hart toe hoe je hond of kat iedere dag vlees verorbert. We weten namelijk allemaal dat het eten van vlees een enorme impact heeft op het milieu.

Hoeveel invloed heeft het dieet van je huisdier eigenlijk op de planeet? En hoe verantwoord is het om hem of haar plantaardig eten te geven?

Hoeveel impact maakt je hond of kat op het milieu?

Allereerst is het belangrijk om te onderzoeken of het dieet van onze kleine viervoeter wel degelijk een slechte invloed heeft op het milieu. Helaas is dat wel zo, zegt hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens van Universiteit Maastricht tegen de Volkskrant.

Hij onderzocht hoeveel land er elk jaar wordt gebruikt om het voedsel voor je hond te realiseren. Het gaat hier bijvoorbeeld om land waar voedsel voor kippen op wordt verbouwd, die vervolgens weer aan je hond gevoerd worden.

Wat blijkt? De ecologische pootafdruk van een hond ligt tussen de 0,9 en 3,66 hectare land. Die van een kat is kleiner, tussen de 0,4 en 0,67 hectare land. Ter vergelijking: de totale ecologische voetafdruk van een mens is 4,9 hectare. Maar hier worden ook zaken als vliegreizen en elektronische spullen meegerekend.

Wel vlees eten, maar toch je ecologische voetafdruk verkleinen? Eet dit vlees dan wel en niet

Een eerder onderzoek in 2017 liet ook al zien dat onze huisdieren wel degelijk een impact maken op het milieu. Daaruit bleek dat alleen al de katten en honden in de Verenigde Staten elk jaar ongeveer 64 miljoen ton aan koolstofdioxide uitstoten. Dat is het equivalent van 13 miljoen auto’s die een jaar lang rijden.

Is het verantwoord om je huisdieren plantaardig eten te geven?

Als huisdiereigenaar en dierenliefhebber die z’n best doet om zo min mogelijk impact op het milieu te maken, vraag je je misschien af of je jouw hond of kat vegan eten kan voeren. In het geval van katten kunnen we daar kort over zijn: dat is niet verantwoord.

“Katten kunnen geen voedingsstoffen zoals vitamine A uit groente halen, zoals mensen dat wel kunnen”, legt dierenarts Ronald Corbee uit in hetzelfde artikel van de Volkskrant. “Zij moeten daarvoor dierlijk voedsel consumeren.”

Een wetenschappelijk antwoord op waarom katten zulke eigenaardige wezens zijn

Ook stoffen als arachidonzuur, taurine en bepaalde aminozuren moeten katten uit dierlijk voedsel halen. Deze zijn noodzakelijk voor de aanmaak van hormonen en het goed functioneren van de organen.

Katten die bijvoorbeeld niet genoeg taurine binnenkrijgen, lopen het risico een mogelijk dode aandoening te ontwikkelen die gedilateerde cardiomyopathie wordt genoemd, zegt de American Society of the Prevention of Cruelty to Animals. De hartspier wordt hierdoor erg dun en zwak, waardoor ze geen bloed meer kunnen rondpompen en het lichaam niet meer van zuurstof kunnen voorzien.

Hoe zit dat dan met honden?

Hoewel er steeds meer vegan kattenvoer komt, raden de meeste dierenartsen het daarom af om je kat alleen maar plantaardig te voeren. Met honden ligt dit iets anders. Hoewel honden carnivoren zijn, zijn ze wel adaptieve carnivoren. Ze kunnen switchen naar een plantaardig dieet om te overleven. Dat doen wolven in het wild bijvoorbeeld ook als ze geen prooi kunnen vangen.

Leren van de Zweden: het paradijs voor honden (die er eigen rechten hebben)

Honden hebben amylase-genen, wat betekent dat ze plantaardig zetmeel kunnen verteren. In theorie is het dus mogelijk om je hond plantaardig eten te geven. Maar Dos Santos van de British Veterinary Association waarschuwt in een artikel van de BBC, dat je dit niet zomaar kunt doen.

“In theorie is het mogelijk, maar het is veel makkelijker om het alsnog fout te doen”, zegt ze daarover. “Doe het altijd in overleg met je dierenarts.”

Dierenarts Corbee raadt ook aan om altijd voor voedsel van een professionele diervoederfabrikant te gaan en niet zelf plantaardig voedsel te gaan maken. Ook blijven het carnivoren, zegt hij. Als je het zelf aan je hond zal vragen, kiest hij altijd voor vlees.

Minder voeren

Toch nog een laatste tip. De ecologische pootafdruk van je hond of kat kleiner maken, kan al zo simpel zijn als minder voeren. Volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren heeft ongeveer 35 procent van alle honden en katten in Nederland overgewicht.

Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

Je huisdier de hoeveelheid eten voeren die hij of zij echt nodig heeft, is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van je viervoeter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️