Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 27 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Het ‘grootste klimaatprotest ooit’ is aangekondigd op 6 november

Het gaat niet goed met de wereld. Uit het klimaatrapport van 2021 blijkt dat de opwarming van de aarde zelfs nog veel sneller plaatsvindt dan eerder werd gedacht. Maak jij je ook zorgen over onze toekomst? Demonstreer dan mee tijdens het aankomende klimaatprotest.

Volgens de organisator wordt dit ‘de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit’. Verschillende klimaatorganisaties slaan de handen in één en roepen op om 6 november te komen demonstreren in Amsterdam.

Klimaatprotest in Amsterdam

Het ‘grootste protest ooit’ wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van verschillende klimaatactiegroepen, zoals Greenpeace, Oxfam Novib, Fridays for Future, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL en Milieudefensie.

Dat verandering hard nodig is, bleek afgelopen augustus uit het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties. Daaruit bleek dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan verwacht en dat er een hoop werk aan de winkel is.

Het nieuwe klimaatrapport: zo staan we ervoor in de wereld en Nederland

De aarde is momenteel namelijk al 1,1 graden opgewarmd. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar dat heeft nu al grote gevolgen voor veel ecosystemen op aarde. Mocht de temperatuur ooit tot 2 graden stijgen, dan sterven bijvoorbeeld vrijwel alle koraalriffen uit. Dat de aarde nog sneller opwarmt dan werd gedacht, is dus reden tot paniek.

Mars vanaf de Dam

Dat is ook precies de reden dat de Klimaatcrisis Coalitie nu op 6 november een protest organiseert. Er is voor deze datum gekozen, omdat op dat moment de VN-klimaatconferentie in Glasgow plaatsvindt.

De coalitie wil verzamelen op de Dam om vanuit daar een mars te lopen door Amsterdam. Wil je meelopen? Details over het klimaatprotest worden later bekend gemaakt.

10 documentaires over klimaatverandering die je ogen openen

Afgelopen maart organiseerde de Klimaatcrisis Coalitie ook al het Klimaatalarm. Daar deden zo’n 35.000 mensen mee, verspreid over 44 plekken in het land. “Toen hadden we ons vanwege de coronamaatregelen verspreid”, zegt een woordvoerder. “Nu hopen we weer met z’n allen samen te kunnen komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️