Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Psyche 7 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarom we groeihormoon nodig hebben (+ hoe de aanmaak ervan natuurlijk verhogen)

Bij de term ‘groeihormoon’ denk je wellicht aan het illegaal gebruik van hormonen in de sport en intensieve veeteelt. Toch zijn menselijke groeihormonen iets heel anders. Het zijn lichaamseigen stoffen die ons lijf aanmaakt om uiterst belangrijke processen mogelijk te maken.

Dit is waarom we groeihormoon nodig hebben, met tips om de aanmaak ervan natuurlijkerwijs te verhogen als dat nodig is. Maar allereerst antwoord op de vraag wat menselijk groeihormoon nu precies is.

Menselijk groeihormoon is een stof die onze hypofyse aanmaakt. Deze klier ligt onder je hersenen. Het hormoon helpt allereerst om gezond weefsel aan te maken. Dat kan hersenweefsel zijn, maar het kan ook om andere lichaamsweefsels gaan.
Groeihormoon wordt door onze lever omgezet in zogenoemde groeifactoren. Hiervan zijn de zogenoemde insuline-achtige groeifactoren (IGF) het belangrijkst. Deze stoffen dragen bij aan de groei van de cellen in ons lichaam.

Het belang van groeihormoon voor kinderen

Voor kinderen is groeihormoon essentieel. Tijdens de kinderjaren neemt de aanmaak ervan toe om tijdens de puberteit te pieken. In die periode groeien kinderen dan ook tot tien centimeter per jaar.
Kinderen vanaf 1 jaar die klein blijven of tot aan de pubertijd minder dan vijf centimeter per jaar groeien, kunnen te maken hebben met een tekort aan groeihormoon. Ook een opvallend jong gezicht, buikvet, trage haargroei en het uitblijven van de puberteit kunnen tekenen zijn van een tekort aan groeihormoon.

Groeihormoon blijft belangrijk als we volgroeid zijn

Ook als we volwassen zijn, is groeihormoon nog altijd heel belangrijk voor ons. Zo is de stof essentieel voor het in stand houden van organen en andere weefsels. Ook draagt het hormoon bij aan een krachtig lichaam en de opbouw van spieren.
Een optimale hoeveelheid groeihormoon in ons lijf helpt ons aan een gezonde hoeveelheid lichaamsvet en een elastische huid, net als een dikke bos gezond haar. Ook ons immuunsysteem en onze botten kunnen niet zonder groeihormoon. De stof heeft eveneens invloed op onze bloedsuikerspiegel en de gezondheid van ons hart.
Zelfs onze gemoedstoestand, onze cognitieve vermogens en ons vermogen om seksueel actief te zijn, zijn afhankelijk van een optimale hoeveelheid groeihormoon in ons lijf.

Wat gebeurt er met groeihormoon als je ouder wordt?

Na je dertigste neemt de aanmaak van groeihormoon natuurlijkerwijs af met ongeveer 1,5 procent per jaar. Dat is de reden dat je na je dertigste meer last kunt krijgen van overgewicht, buikvet, een minder strakke en drogere huid en dunner wordend haar.

Hoe kun je de aanmaak van groeihormoon natuurlijk verhogen?

Er zijn een aantal manieren waarop je de aanmaak van groeihormoon door je lichaam natuurlijkerwijs kunt stimuleren. Eén daarvan is lachen. Tijdens een lachbui maakt je lichaam namelijk niet alleen gelukshormonen in de vorm van endorfines aan, maar ook groeihormoon.

Uit onderzoek blijkt dat de verhoogde aanmaak van groeihormoon maar liefst 27 procent kan bedragen als je een humoristische film kijkt. Eet je daar een sinaasappel bij, dan heeft dat eveneens een positief effect op de hoeveelheid groeihormoon in je lijf.

Je lichaam reageert op de toe- en afname van vitamine C door respectievelijk meer en minder groeihormoon aan te maken. De vitamine heeft daarmee een direct verband met de hoeveelheid van deze stof in ons lichaam.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ook vasten kan helpen om de aanmaak van groeihormoon te verhogen. Nu hoef je niet eens uren achter elkaar te vasten. Het helpt al als je na het avondeten niets meer eet tot de volgende ochtend.
Het kost wat inspanning, maar high intensive interval training (HIIT) is nog een manier om de aanmaak van groeihormoon een flinke boost te geven. Zo zijn er verschillende manieren waarop je je lichaam kunt stimuleren om deze belangrijke lichaamseigen stof aan te maken en daarmee bij te dragen aan een goede gezondheid.

Volgens de wetenschap schuilt er in elke vrouw een minnares

Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met lekker eten en gezondheid te maken heeft. Zo laat ze zich graag inspireren door de informatie en recepten op gezondheidsplatform Nutribites.nl. Zelf probeert ze zoveel mogelijk van eten te genieten en eet ze bij voorkeur vers en onbewerkt.

Bronnen

Ayyar, V.S. (2011). History of growth hormone therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism. 15(Suppl3), S162–S165.

Berk, L.S. (2007). Studying the biology of hope: An interview with Lee S. Berk, DrPH, MPH. Interview by Sheldon Lewis. Advances in mind-body medicine, 22(2), 28-31.

Denny-Brown, S., et al. (2012). The Association of Macro- and Micronutrient Intake with Growth Hormone Secretion. Growth hormone & IGF research, 22(0), 102–107.

Ho, K. Y., et al. (1988). Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man. The Journal of clinical investigation, 81(4), 968–975.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️