Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 18 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Waarom het goed is om regelmatig een ‘relatie APK’ te doen als jonge ouders

De tropenjaren: als jonge ouders gaat al je aandacht uit naar het verzorgen van je kinderen, eten op tafel krijgen en slapeloze nachten doorkomen. Is het wel mogelijk om naast ouders ook lovers te blijven in deze piekperiode? BEDROCK ging in gesprek met relatiecoach Veronne van der Meijs van Bureau Liefhebbers. Zij heeft samen met haar zus Fleur de ‘relatie-APK’-workshop bedacht voor jonge ouders. Zij hebben de missie om te laten zien dat werken aan je relatie kan op een positieve, laagdrempelige manier én leuk is juist op het moment dat deze nog goed is.

Alle jonge ouders weten het: door het drukke gezinsleven kan de liefde voor elkaar soms behoorlijk ondergesneeuwd worden. Is het te voorkomen dat je alleen maar ouders wordt in plaats van ook nog lovers?

Ouders én lovers zijn: het kan

Goed nieuws: volgens Veronne van der Meijs, hoef je daar niet over te twijfelen: “Ab-so-luut! Het is een kwestie van daarin actief de verantwoordelijkheid nemen, zonder je daarin schuldig over te voelen dat je tijd in elkaar investeert, omdat je die tijd niet met je kinderen bent.

Met deze opvoedstijl voed je je kinderen positief op (+4 tips hoe je dat doet)

Juist het allerbelangrijkste voor je kinderen is, om als ouders actief in elkaar te blijven investeren. De relatie en liefde van de ouders is namelijk het fundament van het gezin. Het is een enorm belangrijk onderdeel van het krijgen van kinderen, dat we daar ook aandacht voor hebben.”

Veel jonge ouders niet tevreden over relatie

Dat is duidelijke taal! Toch liegen de cijfers er niet om. Uit onderzoek blijkt dat 96 procent van de ouders vindt dat de relatie enorm is veranderd door de komst van kinderen en 69 procent is ontevreden over de relatie na de komst kinderen.

Zó blijft de aantrekkingskracht in je relatie sterk (aldus Esther Perel)

Van der Meijs begrijpt wel waarom het een heikel punt is: “Als we ouders worden blijven we ambitieus op werk en ook blijven we tijd en moeite doen om met onze vrienden af te spreken of om te sporten.

Het gevaar bij een relatie is dat je denkt: die relatie die is er al, dat zit wel goed. Waardoor we in het dagelijkse leven daar het minst actief in investeren, zonde! Als je dat namelijk wél doet en bewust mee omgaat, is het zeker mogelijk om naast ouders ook lovers te blijven.”

Wat is een relatie APK?

Het krijgen van kinderen heeft een enorme impact op de relatie. Je wordt niet alleen voor de eerste keer ouders, je krijgt ook te maken met een veranderde huishoudelijke taakverdeling, financiën, een nieuwe work-life balans, een veranderd seksleven en een transitie als mens.

Kersverse moeder in je omgeving? 8 x mindful kraamcadeaus voor moeders

Van der Meijs legt uit: ”Het gevaar is ook dat het gezinsleven vraagt om regelmaat, routine, voorspelbaarheid en een bepaald ritme. Terwijl liefde vraagt juist om avontuur, mysterie, intimiteit.

Wij spreken veel ouders die zeggen: ‘wij zijn een fantastisch team als ouders, maar het romantische stukje is echt wel heel erg veranderd’. Dat is ook heel erg normaal. Bij Bureau Liefhebbers willen we mensen helpen je daarin te navigeren.”

“Tijdens onze relatie-APK-workshops stellen wij prikkelende vragen, laten we jonge ouders oefeningen doen en maken ze een actieplan. Zo eindigen ze de sessie met genoeg tools om zo zelf aan hun relatie te werken,” aldus van der Meijs.

Ik vergelijk het met een personal training sessie. Van een personal trainer krijg je ook net wat betere tips om te letten op je houding of oefeningen die je normaal niet zo snel kunt doen, zodat je daarna zelf  hier op kan voortbouwen en verder kunt trainen.

Het is onze missie dat iedere jonge ouder op een leuke, positieve en laagdrempelige manier kan werken aan de relatie. Want kinderen hebben nu eenmaal een enorme impact op die relatie en hoe fijn en belangrijk is het dan om daar actief bij ondersteund te worden door experts.

Relatietherapie normaliseren

In andere landen zoals Amerika en Scandinavië is het al veel meer genormaliseerd om te investeren in je relatie en daarin begeleiding te krijgen als je ouders bent geworden.

https://www.bedrock.nl/ouderschapstip/

“Waar wij het in Nederland het heel normaal vinden om in Nederland met je kindje naar het consultatiebureau te gaan, heb je in Amerika het Bringing Baby Home program. In Noorwegen heeft de rijksoverheid een speciaal programma ontwikkeld om stellen te ondersteunen op het gebied van communicatie, seksualiteit en conflictoplossing. Heel mooi hoe ver ze daar al zijn,” vertelt van der Meijs enthousiast.

Opluchting en erkenning

Het is de missie van de zussen om deze kennis en bewustwording over een veranderende relatie als jonge ouders te normaliseren. “Het is fijn en positief om aan je relatie te werken en het levert vaak alleen maar positieve dingen op. Ons streven is om het vanuit positiviteit te benaderen: wat kan er mooier, beter, fijner?”

Leren van inheemse stammen: opvoeden met de Maya’s

De relatie-APK-workshop van Bureau Liefhebbers is heel ongedwongen, omdat je het samen (anoniem) thuis doet op de bank via Zoom en met andere, anonieme stellen.

Van der Meijs legt uit: ”Wij zien niet wat mensen met elkaar bespreken of antwoorden. Wel mogen ouders anoniem hun antwoorden delen en dan zie je dat bij heel veel stellen bepaalde struggles of issues terugkomen. Dat geeft zoveel opluchting en erkenning: de gedachte dit is gewoon heel oké en normaal. Dit hoort er allemaal bij en alle jonge ouders gaan hier doorheen.”

Check voor meer informatie over Bureau Liefhebbers, de ‘relatie-APK’ of andere workshops hun website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️