Marloes Graat
Marloes Graat Verzorging 18 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hello koortslip-season! Zo voorkom je het op een natuurlijke manier

De ‘r’ is weer in de maand en dat betekent een grotere kans op verkoudheidsvirussen, griep en… een koortslip. We kunnen het niet mooier maken: als je eenmaal het herpes virus te pakken hebt, kom je je leven lang er niet meer vanaf. We know, that sucks. Wat je wel kunt doen is de kans dat je een koortslip krijgt zoveel mogelijk verkleinen.

Net voor die leuke date, dat belangrijke sollicitatiegesprek of de eerste ontmoeting met je schoonouders voel je hem aankomen. Een jeukend en branderig gevoel rondom je lippen: een koortslip.

Een koortslip komt nooit goed uit, maar vaak weet hij net tevoorschijn te komen bij een belangrijke afspraak. Wij vroegen ons af: is er iets wat je kunt doen om een koortslip te voorkomen?

Waardoor ontstaat een koortslip?

Er zijn veel verschillende factoren waardoor een koortslip kan ontstaan: een lage weerstand, stress, je menstruatie, droge lippen of blootstelling aan felle zon of wind kunnen zorgen voor een nieuwe infectie.

Als je er vaak last van hebt, is het slim om eens op te schrijven wanneer je hem hebt en wat daar aan vooraf ging. Misschien merk je zo wel een verband op tussen het krijgen van een koortslip en je menstruatie.

Koortslip voorkomen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lysine, een aminozuur dat je binnenkrijgt door voeding, wel degelijk kan bijdragen aan het voorkomen van een koortslip, meent arts Stacy Sampson op Healthline. Echter haalt Sampson ook een ander onderzoek aan waar het verband tussen voorkomen van een koortslip en lysinerijke voeding eten niet duidelijk genoeg wordt aangetoond.

Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af

Oké, de wetenschap is er dus nog niet helemaal uit, maar zolang wij te kampen hebben met de vervelende lipblaasjes grijpen we maar wat graag elke mogelijkheid aan om het te voorkomen. Het is het proberen waard toch?

Lysine en arginine zijn twee belangrijke aminozuren voor ons lichaam. Het is goed om op de balans tussen die twee aminozuren te letten, die je vooral via voeding binnenkrijgt.

Het aminozuur lysine heeft namelijke een remmende werking op het herpesvirus. Arginine zorgt juist ervoor dat het virus zich sneller kan verspreiden.

Voeding die veel lysine bevat

Lysine komt voornamelijk voor in dierlijke eiwitten, dus voedingsmiddelen die veel lysine bevatten zijn:

 • Vis, met name kabeljauw en sardientjes
 • Sojabonen
 • Spirulina
 • Vlees, met name kip, rund en varkensvlees
 • Kaas
 • Fruit: ananas, mango, appels, peren en vijgen

Goed om te weten voor vegetariërs en vegans: in avocado zit ook veel lysine en er bestaan ook lysine supplementen.

Voeding die veel arginine bevat

Als je een koortslip wilt voorkomen, kun je beter wat minderen met:

 • Noten en zaden
 • Volle granen
 • Chocolade
 • Bosbessen
 • Knoflook

Je leest het: juist hele gezonde voedingsmiddelen bevatten arginine. We raden dan ook niet aan om dit helemaal niet meer te eten, maar misschien kun je tijdens je koortslipgevoelige periode proberen om hier iets minder grote hoeveelheden van te eten.

Geef je weerstand een boost

Zodra je een lage weerstand heeft ziet het herpesvirus kans om in je zenuwbaan terecht te komen en een infectie naar buiten te brengen. Wat je dus ook kan doen om een koortslip indirect te voorkomen: is je weerstand een flinke boost geven, juist op de momenten dat je weet dat je gevoelig bent om er één te krijgen.

10 x voeding die boordevol vezels zit (en je dus wilt binnenkrijgen)

Wil je je weerstand een boost geven? Let er dan op dat je genoeg van deze vitamines, antioxidanten en mineralen binnenkrijgt:

 • Antioxidanten: groente die veel antioxidanten bevatten zijn bloemkool, spinazie, boerenkool, tomaten en bessen.
 • Vitamine C: de all time favourite vitamine om je weerstand te boosten. Eet veel paprika’s, sinaasappels en aardbeien.
 • Zink: voeding die veel zink bevat kan helpen een koortslip te voorkomen. Kies voor kikkererwten, havermout, oesters, asperges en cashewnoten.
 • Vitamine B: eet sperziebonen, spinazie, eieren en broccoli om met vitamine B je immuunsysteem te boosten.

Dus may the force of nature be with you en verklein je kans op een koortslip zo op natuurlijke wijze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️