Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 16 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Onze favoriete vitamines en supplementen (mét uitleg waarom we die slikken)

Ben jij op zoek naar dé vitamines die je moet slikken voor een gezond lichaam? We kunnen alvast verklappen: die ga je niet vinden in dit artikel. Er zijn namelijk tálloze supplementen op de markt en omdat iedereen verschillend is, kunnen we geen generiek advies geven over welke vitamines je zou móéten slikken.

Wat we wel kunnen doen, is vertellen waarom wij bepaalde vitamines slikken. Geen advies, maar een uitleg over wat voor ons werkt. Ik, BEDROCK’s health editor Sharon, slik op dit moment drie verschillende voedingssupplementen: vitamine D, B12 en magnesium.

De voedingssuplementen van BEDROCK’s Sharon

Het is belangrijk om te weten dat je geen supplementen hóéft te gebruiken. Een supplement is, zoals de naam al zegt, een toevoeging op jouw voedingspatroon. Krijg je een bepaalde vitamine niet voldoende binnen? Kijk eerst of je het uit je voeding kunt halen. Zo niet, dan kan een supplement uitkomst bieden.

Ik, BEDROCK’s Sharon, slik op dit moment drie verschillende voedingssupplementen: vitamine D, B12 en magnesium.

Vitamine D

We kampen allemaal met een vitamine D-tekort. Ja, ook in de zomer. Vitamine D staat ook wel bekend als de happy vitamine en daarom vind ik het belangrijk om hier genoeg van binnen te krijgen.

Dat kán niet via voeding, lezen we bij het Voedingscentrum, maar we nemen het meeste tot ons door de zon. En aangezien er over het algemeen niet genoeg zon is in ons koude kikkerlandje, kan het bijslikken van deze vitamine geen kwaad.

Heftig: we maken minder vitamine D aan door luchtvervuiling aldus onderzoek

Als je deze symptomen en kwaaltjes herkent, dan zou het kunnen dat je een groot vitamine D-tekort hebt. Het is dan altijd verstandig om even een afspraak met de huisarts te maken om het te laten checken.

Wil je vitamine D bijslikken? Hier vind je een lijstje met alle vitamine D-soorten die Holland & Barret verkoopt.

Vitamine B12

Ik probeer steeds vaker volledig vegetarisch en soms zelfs een beetje vegan te eten. Het is bekend dat je snel een tekort aan vitamine B12 kunt krijgen als je geen vlees, vis of zuivel eet. Daarom slik ik ook elke ochtend vitamine B12.

Vitamine B12 is belangrijk voor ons lichaam. Volgens Het Voedingscentrum zorgt deze vitamine niet alleen voor een goede werking van ons zenuwstelsel, maar speelt het ook een grote rol in de aanmaak van rode bloedcellen die nodig zijn voor de zuurstof in ons bloed.

Eet je weinig dierlijke producten? Zo check je een vitamine B12-tekort

Deze belangrijke vitamine is ook zeker in voeding terug te vinden, maar wel alleen in dierlijke voeding. Zo zit het verstopt in vlees, vis, ei, melk, yoghurt, kwark en boter.

Going vegan? Dan is het bijslikken van B12 dus erg belangrijk. Je vindt hier de verschillende vitamine B12-soorten van Holland & Barret.

Magnesium

Het laatste supplement dat ik ‘s avonds voor het slapen vaak slik, is magnesium. Ik ben een krachtsporter – ik sta zo’n vijf keer in de week tussen de dumbbells in de sportschool. Mijn spieren hebben daarom wat extra liefde en aandacht nodig, en dat krijgen ze door middel van magnesium.

Waarom je toch echt vaker magnesium wilt bijslikken

Magnesium is een mineraal dat het lichaam voor verschillende doeleinden kan gebruiken.  Het is nodig voor de vorming van bot en spieren, voor de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen, maar helpt ook bij het goed laten functioneren van de spieren en de energieproductie van lichaamscellen.

Je kunt magnesium ook uit voeding halen. Zo vind je het onder andere in volkoren brood, groenten, noten, melkproducten en vlees.

Wil je extra magnesium bijslikken om de voorraad in jouw lichaam op peil te houden? Hier vind je een lijst met alle magnesium-supplementen van Holland & Barret.

Welke vitamines kan je uit voeding halen en welke wil je bijslikken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️