Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 18 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Alles over het invriezen van eicellen

We horen het steeds vaker: vrouwen die hun eicellen laten invriezen. Het wordt steeds populairder en de wachttijden worden steeds langer, omdat de leeftijd waarop we kinderen willen ook alsmaar hoger wordt. En na je 35e gaat de kwaliteit van je eicellen keihard achteruit, dus als je een kinderwens hebt, kun je maar beter een aantal jonge eicellen in de vriezer hebben liggen, voor als de tijd rijp is.

We vertellen je graag meer over het proces, de kosten en de afwegingen die je moet maken.

Hormooninjecties

Ben jij er 100 procent zeker van dat je kinderen wilt (en jonger dan 42 jaar), maar heb je nog geen partner? Of heb je nog geen geld, tijd of huis, en denk je dat die factoren wel essentieel zijn voor een goede opvoeding? Dan kun je je eicellen laten invriezen.

De voorbereiding daarvan is zeer vergelijkbaar met een IVF-behandeling. Eerst worden je eierstokken 2 tot 4 weken gestimuleerd door middel van hormooninjecties. Tijdens deze weken spuit je dagelijks hormonen in je buik, zodat je eierstokken gestimuleerd worden tot het rijpen van eicellen.

25 eicellen voor 1 kind

Wanneer de eicellen voldoende zijn gerijpt, krijg je een eenmalige injectie met het hormoon hCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat je zo’n 36 uur later een eisprong hebt. Door dit zo precies te timen, kan de eicelpunctie (het ‘oogsten’ van de eicellen) uitgevoerd worden voor de eisprong. Zo gaan er geen eicellen verloren.

Relax. Deze 5 dingen hoef je écht nog niet op orde te hebben op je 30e

Voor één kind raden ze aan om ongeveer 25 eicellen in te laten vriezen. Dit is omdat er altijd ook weer een hoop mis kan gaan met het invriezen, het ontdooien en met het bevruchten van de eicel.

Prettig is anders

Als je jong bent, laten we zeggen 25, dan kunnen er met één behandeling wel 20 eicellen worden geoogst. Als je wat ouder bent, dan zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. En laten we eerlijk zijn: prettig is anders, dus je moet het wel echt héél graag willen.

Daarnaast is het vervelende aan het invriezen van eicellen dat je ze later alleen kunt gebruiken in een IVF en ICSI-procedure. Jouw eicellen zullen dus in het ziekenhuis met een injectie van een zaadcel bevrucht moeten worden. Het embryo wordt dan teruggeplaatst in de baarmoeder.

Je koopt tijd

De bevroren eicellen zijn van jou, dus jij mag zelf besluiten wat je ermee wilt doen. Voor veel vrouwen is het invriezen van eicellen gewoon een Plan B: je hebt goede, jonge eicellen voor later als het op de gewone manier niet lukt. Of bijvoorbeeld omdat je pas op latere leeftijd je prins(es) op het witte paard gaat ontmoeten.

Lees ook: Kinderen na je 35e (dat heeft zo zijn voordelen)

Het invriezen van je eicellen kan je veel rust geven. Je koopt als het ware tijd. Je bent weer baas over je eigen buik, er is een back-up plan, je kunt met rust werken aan je vreselijk belangrijke carrière en je hoeft je nieuwe Tinder-date niet gelijk op de tweede afspraak te overvallen met jouw kinderwens.

Wat als je de eicellen niet gebruikt?

Belangrijk is om na te denken over wat je gaat doen met deze eitjes als je ze niet nodig hebt. Schenk je de eicellen aan de wetenschap? Laat je ze vernietigen? Of ga je ze doneren aan andere stellen met een kinderwens? Een lief gebaar, maar ben je er klaar voor om een nieuwe zoon of dochter te ontmoeten over 18 jaar?

Bedenk dan ook wat je erfgenamen mogen doen met de eicellen als je per ongeluk zou overlijden. Een Israëlisch ouderstel heeft het sperma van hun overleden zoon gebruikt om een kleinkind te kunnen krijgen. Hoe denk jij hierover? Moeilijke keuzes, maar je moet ze wel maken.

Regisseur van je eigen leven

Eicellen invriezen kost rond de 3300 euro per behandeling. Ben je ouder dan 35, dan heb je waarschijnlijk wel 3 behandelingen nodig, dus reken maar uit. Mocht je goed contact hebben met je ouders, kun je vragen of zij willen (mee)betalen. Misschien willen ze wel heel graag kleinkinderen!

Must read: Het dilemma: wel of geen kinderen krijgen?

Je eicellen invriezen maakt je regisseur van je eigen leven. Jij kunt beslissen wanneer je kinderen wilt en je haast-gevoel is weg. Je hoeft niet af te tellen naar de 35 wanneer je eicellen kwaliteit gaan verliezen, je kunt gewoon lekker zelf kiezen.

Moeder op je 50e

Word je zenuwachtig over je kinderwens? Denk dan na over het invriezen van je eicellen. Na je 41e wordt IVF in de Nederlandse ziekenhuizen meestal niet meer gedaan, omdat de kans op een gezond kind met eicellen van een oudere wensmoeder gewoon te klein is.

Terwijl, als je je bevroren eicellen gebruikt – en je gezond bent – mag je tot je 50e (!) een IVF-behandeling starten! Als Mick Jagger vader wordt op zijn 73e, waarom jij dan niet moeder op je 50e?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️