Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 7 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

5 self-care rituelen voor als je altijd druk bent (met je carrière)

Self-care lijkt misschien het laatste waar je tijd voor hebt als je altijd druk bent (met je carrière). Toch zal je zien dat goed voor jezelf zorgen je uiteindelijk alleen maar helpt in je carrière. Het is daarom belangrijk om hier tijd voor vrij te maken.

Maar self-care is altijd zo’n vaag begrip. In dit artikel delen we daarom 5 rituelen om je wat handvaten te geven.

Self-care rituelen voor een druk leven

Op MindBodyGreen vinden we 5 self-care rituelen voor als je altijd druk bent.

1. Ontdek een dagelijks self-care ritueel dat bij jou past

We kunnen een hele lijst aan self-care rituelen opnoemen waar je baat bij kan hebben. Van meditatie tot journaling en van een dankbaarheidsdagboek tot lezen, om maar wat voorbeelden te noemen. Bij al deze activiteiten is bewezen dat het kan helpen je stress te verminderen en je mentaal beter te voelen.

Drukke dag voor de boeg? Begin de dag zen met deze ochtendroutine

Maar de waarheid is: als mediteren niets voor jou is, zal je het misschien een week volhouden en het daarna in je drukke leven vergeten. Je zal dus een activiteit moeten vinden die echt bij jou past en waarvan jij je meteen een stuk relaxter voelt.

Hoe je daar achter komt? Door het gewoon eens te proberen. Je kan bijvoorbeeld al van tevoren zeggen dat meditatie niets voor jou is als chaoot, maar tot je het hebt geprobeerd, kan je dat nooit met zekerheid zeggen.

2. Beweeg (op welke manier dan ook)

Sommige mensen snappen precies wat we bedoelen als we zeggen dat sporten self-care is. Zij vinden het heerlijk om zichzelf in het zweet te werken en merken daar niet alleen de fysieke, maar ook mentale gezondheidsvoordelen van.

Op deze manier kom je weer in de gezonde flow van sporten

Maar er zijn ook mensen die een hekel hebben aan sporten. Het laatste wat ze willen in hun drukke leven tijdens een momentje rust, is om hun sportkleding aan te trekken. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk niet de juiste sport gevonden.

Of je nou gaat wandelen, surfen, dansen, hardlopen of aan yoga of kickboksen doet, elke beweging is goed voor je. Ook hier is het weer een kwestie van uitzoeken wat bij jou past.

Want hoewel de endorfines die vrijkomen tijdens het sporten je vast een boost in energie en humeur geven, is het niet één sportsessie die echt het verschil gaat maken in je mentale gezondheid.

3. Vrienden en familie zijn ook self-care

Bij self-care denk je misschien in eerste instantie aan dingen als pampersessies: activiteiten die je alleen doet. Maar vergis je niet: sociale interactie is ook onwijs belangrijk voor je mentale gezondheid. Tijd vrijmaken in je drukke leven om vrienden en familie te zien kan je dan ook met recht self-care noemen.

Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)

Natuurlijk zijn de behoeften hierin voor iedereen anders. De één wordt gelukkig van feestjes waar ze nieuwe mensen leert kennen, de ander van een filmavondje met haar beste vriendin. De één heeft behoefte aan veel contact met anderen, terwijl de ander ook echt tijd alleen nodig heeft om op te laden.

4. Pauzeer je gedachten

Neem af en toe een moment om jezelf weer in het hier en nu te krijgen, hoe druk je het ook hebt. Sterker nog, even je gedachten pauzeren en een ademhalingsoefening doen, kan je juist helpen als je denkt dat het even te veel wordt.

Werk je op kantoor? Sluit jezelf dan even op in een vergaderhokje of desnoods op het toilet. 5 minuten je mind pauzeren is al genoeg om je bewust te worden van waar je nu bent en hoe je je nu voelt. Hier vind je 6 ademhalingsoefeningen van 5 minuten die je meteen rust geven.

5. Ga de natuur in

We hebben allemaal wel eens de kracht van de natuur ervaren: als we over een uitgestrekt strand liepen, of omringd waren door indrukwekkend lange bomen bijvoorbeeld. Toch vergeten we vaak dat de natuur ons een mentale boost kan geven en staat het onderaan ons prioriteitenlijstje als we het druk hebben.

Kan de natuur je mentale gezondheid écht een boost geven?

Merk je dat je een periode te veel hooi op je vork neemt? Block dan een ochtend in je agenda en ga de natuur in. Dat kan met iemand zijn om wie je geeft (zie punt 3), maar ook alleen (om je gedachten te ordenen).

We snappen ook dat je niet meteen al deze vijf elementen kan toevoegen in je drukke leven. Maar wat je ook meeneemt uit dit artikel: we hopen dat je je realiseert dat self-care (in welke vorm dan ook) essentieel is.

Pak je agenda er meteen bij en plan momenten voor jezelf én familie en vrienden in. Je zal de resultaten ervan meteen merken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️