Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 29 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Drukke dag voor de boeg? Begin de dag zen met deze ochtendroutine

Niets is minder relaxt dan ‘s ochtends wakker worden en meteen in de paniek-stand schieten om alles wat je moet doen vandaag. Wanneer je een drukke dag voor de boeg hebt, is het daarom extra belangrijk om tijd te steken in je ochtendroutine.

Duik niet meteen in je werk, maar neem de tijd om even te ontstressen. Daar heb je de hele dag profijt van.

Ochtendroutine voor drukke dag

Met deze gewoonten in je ochtendroutine begin je de dag toch zen.

1. Gebruik je natuurlijke staat van hypnose

Ken je dat gevoel dat je net wakker wordt, maar toch niet helemaal wakker bent? Dat is een natuurlijk staat van hypnose die je elke ochtend ervaart voordat je lichaam en geest volledig wakker zijn, legt Leah Larwood, een klinische hypnotherapeut uit aan Huffpost. De ‘hypnopompische‘ staat noem je dit.

Tijdens deze staat zenden je hersenen alfa-golven uit, waardoor je je ontspannen voelt. Probeer hier op een drukke dag langer aan vast te houden door op de positie te gaan liggen waarop je wakker werd. Onderzoek vervolgens wat deze dag je gaat brengen.

Een hele goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Volgens Larwood is dit namelijk een goede staat om nieuwe inzichten of inspiratie op te doen. Je kan jezelf dus een vraag stellen (zoals ‘Hoe pak ik deze drukke dag aan?’). Het idee is dat je meer verbonden bent met je onderbewustzijn en daardoor meer kans hebt op eureka-momenten.

2. Open de gordijnen meteen

Zo laat je jouw circadiaans ritme weten dat het ochtend is. Ochtendlicht helpt namelijk het systeem te activeren. Nog een voordeel hieraan: uit onderzoek blijkt dat het je ook lukt om eerder in slaap te vallen als je jouw systeem eerder activeert. Ons circadiaanse ritme loopt namelijk voor een periode van 24,2 uur. Hoe later je dit activeert, hoe later jouw lichaam klaar is om te gaan slapen.

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

3. Journal

We zeiden het al in een artikel met tips om je stress te verminderen, maar journaling werkt stressverlagend. Hierbij zet je jouw emoties, wensen, gedachten en zorgen op papier. Zo haal je de gedachten die door je hoofd rondspoken uit je hoofd en op papier, waardoor je ze makkelijker kan loslaten.

Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

Bovendien heb je vast weleens meegemaakt dat je jouw zorgen beter kan relativeren als je ze uitspreekt. Hetzelfde gebeurt wanneer je ze opschrijft. Schrijf daarom op drukke dagen op waar je je zorgen over maakt. Dat maakt al een wereld van verschil!

4. Maak een to-do list

Een to-do list is echt mijn saviour op drukke dagen, omdat ik anders de helft vergeet (omdat mijn hoofd met andere dingen bezig is). Al je taken van vandaag opschrijven, helpt je hoofd ‘leger’ te maken.

Bovendien kun je vervolgens de belangrijke taken prioriteit geven. Heb je het gevoel dat álles op je to-do list belangrijk is? Gebruik dan de Eisenhower Matrix bij het opstellen van je lijst. Hierbij ontdek je welke taken belangrijk en welke urgent (of allebei) zijn.

5. Deel je dag in op basis van het type mens dat je bent

Een bekende productiviteitstip is de dag te beginnen met je belangrijkste taak. Maar dit is alleen een goede tip voor mensen die vroeg opstaan en ook weer vroeg naar bed gaan. In andere woorden: ochtendmensen. Zij houden gedurende de dag steeds minder energie over. Belangrijke taken uitstellen tot later is daarom geen goed idee.

Geen ochtendmens? Dit zijn de voordelen als je een nachtuil bent

Maar ben jij juist een avondmens en piek je juist later op de dag? Dan is het verstandig om de belangrijkste taken tot later te bewaren en te beginnen met zaken die weinig brain power vereisen, zoals het checken van je e-mail.

6. Vertraag je ademhaling voordat je gaat werken

Meditatie is een fijne ochtendgewoonte als je de dag relaxt wil beginnen. Is mediteren niks voor jou? Dan helpt het alsnog om een moment te nemen om je te focussen op je ademhaling.

Neem een minuut de tijd om je ademhaling te vertragen en zo je parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zo beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel komt.

De meest simpele manier om dit te doen is door vier tellen in te ademen en zes tellen uit. Herhaal dit zes keer en je zal zien dat je de dag een stuk meer zen begint.

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

7. Vergeet geen pauze te nemen

Oké, dit is geen gewoonte voor je ochtendroutine, maar toch is het belangrijk om te noemen. Vaak zien we een pauze op een drukke dag als tijdverspilling, maar juist op deze dagen is het extra belangrijk om pauzes in te lassen.

Neem gedurende de ochtend een pauze om even door de buurt te wandelen. Het daglicht maakt je niet alleen meer alert, de beweging geeft je ook meer energie. Precies wat je goed kan gebruiken op een drukke dag dus.

Hoe komt het dat je aan het einde van een drukke dag behoefte hebt aan een glaasje?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️