Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 21 nov 2021
Leestijd: 7 minuten

Wat ik leerde tijdens het Silent Retreat bij Mandali in Italië

Mocht je een klein beetje bekend zijn in de wereld van yoga en retreats, dan heb je vast al eens van Mandali gehoord. Het is een krankzinnig mooi Retreat Center in de bergen van Noord-Italië en inmiddels een begrip in de Nederlandse yoga-scene. Voor BEDROCK mocht ik de Silent Mandali Experience volgen en dat was alles behalve een straf.

Uitkijkend over het magische dal van het Ortameer en omringd door stilte, frisse berglucht, wellness en gezond eten, vliegt alle stress vanzelf uit je lijf.

Ook voor niet-spiri types

Eigenlijk is Mandali meer een meditatiecentrum dan een yoga- of wellnesscentrum, wat veel mensen denken. De oprichters (van Nederlandse afkomst) waren na hun bijzonder succesvolle carrière in de dancewereld – waarin ze grote feesten en festivals organiseerden – op zoek naar meer verdieping in hun leven.

Ze kwamen uit op het pad van meditatie, stilte, ademwerk en healing. Iets dat hun meer rust en balans gaf en wat ze maar al te graag wilden delen met de rest van de wereld. Het resultaat: een luxe retraite centrum, boven op een berg in de Italiaanse Alpen, wat óók heel toegankelijk is voor niet-spiri types.

Alles wat je wil weten over vipassana (en hoe je het beoefent)

Luisteren naar je eigen gedachten

Nu ben ik als yogadocent niet zo bang voor een beetje spiri en heb ik al vaker yoga retraites gedaan, maar een Silent Retreat was nieuw voor mij, dus ik vond het best wel spannend. Hoe zou het zijn om 3 dagen volledig stil te zijn, zonder telefoon, zonder laptop, zonder afleiding in de vorm van tijdschriften, boeken of podcasts?

Dit holistische agentschap wil de corporate wereld gaan opschudden

Ik zet wel vaker mijn telefoon op flightmode en heb ook weleens een paar dagen geen bereik gehad, maar dan is er altijd iemand om mee te praten, muziek om naar te luisteren of werk dat gedaan moet worden. In een stilte retraite kun je weinig anders doen, dan luisteren naar je eigen gedachten. En dat is dan ook precies de bedoeling.

Voelt als een droom

Als ik aankom bij Mandali kan mijn geluk niet op. Alles is nog mooier dan op de foto’s, want de schoonheid van deze plek blijkt niet vast te leggen op beeld. Het spectaculaire uitzicht over het meer en de bergen, het zwembad, de entree van kristallen, maar ook de styling die tot in de puntjes is verzorgd. Tel daar de serene energie bij op en het voelt alsof ik wandel in een droom.

Mandali lijkt net een oud dorpje met kronkelende paadjes, schattige huisjes vol klimop en een prachtig aangelegde tuin, waar zelfs een eigen voedselbos is aangelegd, om de gasten van super lokaal en vers eten te voorzien. Want dat buffet, dat is dus drie keer per dag één groot organic foodfest, vooral voor veggie-lovers. Daarnaast is er dagelijks een theemoment rond 16.00u met koekjes en homemade brownies. Hello self-care! 

Niks is verplicht

De groep bestaat uit 16 mensen, veel afkomstig uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. De meeste mensen hebben drukke banen, jonge kinderen en sterke behoefte aan rust. Sommige staan op een kruispunt van hun leven en weten niet welke kant ze op moeten en anderen zijn gewoon een beetje overwerkt.

10 meditatietechnieken (vind de vorm die bij jouw doel past)

Veel tijd om elkaar te leren is er niet, want op dag één gaan we al de stilte in. Vervolgens wordt ons medegedeeld dat je het retreat mag invullen zoals jij het wilt. Zo staat er van alles op het programma (2 x per dag yoga en 2 x per dag meditatie, een stilte-wandeling en 2 workshops), maar niks is verplicht.

Die vrijheid geeft me rust. Als ik besluit om lekker uit te slapen, te gaan zwemmen of een massage te nemen, dan is dat óók prima. En je mág dus een digital detox nemen, maar je mag ook gewoon je telefoon bij je houden. De keuze is aan jou.

Confronterend

Ik besluit mijn telefoon op vliegtuigstand te zetten, maar hem wel bij me te houden zodat ik nog wat foto’s kan maken. Het is overal zó mooi! Toch merk ik dat de verleiding om online te gaan dan wel groot is. Vooral de in het begin heb ik steeds de neiging om nog héél even dit op te zoeken, of nog héél even dat te checken.

Waarom een stiltedag voor iedereen een goed idee is (juist nu)

En als ik ’s ochtends wakker word, weet ik zelfs even niet wat ik moet doen. Zó confronterend! Normaal check ik gelijk mijn berichten, de weersvoorspelling, mijn slaapscore en Instagram. Maar nu ik dat digitale pad langs alle apps niet kan bewandelen, houd ik alle energie bij mezelf. Een gekke maar ook fijne gewaarwording!

Zeer diepe ontspanning

De eerste dag gaat me eigenlijk prima af. Tijdens de Guided Silent Walk door de bergen geniet ik ontzettend van de omgeving en merk ik dat mijn zintuigen sterker zijn dan anders. Ik zie meer, ik hoor meer en ik ruik meer. Ook tijdens het eten proef ik meer. Doordat er geen input meer is, ben ik veel meer aanwezig in het moment.

Verder word ik ontzettend blij van het programma. Zo volg ik een workshop ‘conscious movement’ van Nishta, waarbij we heel intuïtief moeten bewegen op de muziek. Het doet me erg denken aan ecstatic dance – iets wat ik regelmatig in Amsterdam doe – en ik besef me weer opnieuw hoe ontzettend veel ik van dansen houd. Het geeft me zóveel energie!

Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen

Verder doe ik mee aan alle yogalessen, die worden gegeven door Julia en Fabiola, twee vaste docenten van Mandali. En ik geniet heel erg van de geleide meditaties van Evangelos. Hij leert ons een aantal hele fijne technieken en met zijn heerlijke, lage en trage stem weet hij mij steeds weer tot een zeer diepe staat van ontspanning te brengen.

Een mooi inzicht

Nu heb ik die ontspanning helemaal niet zo hard nodig als de gemiddelde Nederlander. Ik ben eigen baas, heb geen kinderen en heb – al zeg ik het zelf – een goede work-life balance. Stressen doe ik zelfden en ik plan de nodige me-time in. Daarnaast ben ik bekend met meditatie en ademwerk, waardoor ik regelmatig mijn hoofd leegmaak.

Op dag twee kan ik zelfs concluderen dat ik op dit moment eigenlijk helemaal geen stilte retraite nodig heb. Als single zzp-er, die alleen woont en vanuit huis werkt, heb ik al genoeg stilte in mijn leven. Daar heb ik geen retreat voor nodig. Ook wel weer een heel mooi inzicht, wat een luxe dat is! Ineens voel ik me super rijk.

Spijbelen

Als ik door de bibliotheek loop valt mijn oog op de nieuwste LINDA. Ik kan me niet bedwingen en begin met lezen. Het voelt een beetje als spijbelen, maar ik denk terug naar de woorden van Nishta en Evangelos: niets is verplicht. En ik geniet er zó van dat ik ook nog twee andere tijdschriften lees. Van voor tot achter.

Het chakra-systeem: zo werkt het (en oefeningen om je chakra’s in balans te brengen)

Gelukkig hoor ik achteraf dat er iemand 3 boeken heeft gelezen, iemand een hele podcast-serie heeft gebinged en iemand zichzelf elke dag een half uur screentime gunde. Omdat er geen strenge regels zijn, zoals bij Vipassana, kun je dus helemaal zelf bepalen tot welk level je stil wilt zijn. Wil je gewoon drie dagen rust of je leven een andere wending geven? Alles kan. Alles mag.

Wijze lessen

Overigens zijn de meeste retreats bij Mandali helemaal niet in stilte. Het begint bij een toegankelijke 3-daagse Mandali Experience die uitgebreid kan worden tot 6 dagen. En voor de mensen die een diepe duik willen nemen in de zelfontwikkeling, zijn er speciale thema retreats. Denk aan ‘the joy of finding your original face’ en ‘enlightenment intensive’.

Al met al heeft de combinatie van rust, yoga, meditatie, wellness, natuur en gezond eten mij bijzonder veel goed gedaan. Nu neem ik de wijze lessen mee om A) geen stilte retreat meer te doen, B) volgende keer wél langer dan 3 dagen te gaan en c) dit minimaal 2 keer per jaar te doen.

Vooral de digitale detox wil ik erin houden. Thuis, ergens in Nederland of – hopelijk – nog een keer op deze magische plek.

 Benieuwd naar een retraite? Bekijk voor meer informatie de website van Mandali.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️