Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

In Atlanta ligt het grootste gratis voedselbos van Amerika

Een bos van wel 30.000 vierkante meter – dat is meer dan 4 voetbalvelden – gevuld met gratis biologische groente en fruit. Het klinkt als een soort gezonde versie van Sjakie en de Chocoladefabriek. Maar in tegenstelling tot Sjakie is dit voedselbos géén fantasie. Dit bos ligt in de Amerikaanse stad Atlanta waar de inwoners naar hartenlust appels en tomaten kunnen plukken.

Het gratis voedselbos staat in het zuidoosten van Atlanta, op een plek waar vroeger pecannnoten verbouwd werden. De ruimte zou gebruikt worden voor huizenbouw, maar dit project kwam nooit van de grond.

Misschien was dit wel meant to be, want nu helpt dit bos om inwoners van Atlanta van voldoende vitamientjes te voorzien.

Browns Mill Urban Food Forest

In 2016 kocht de Conservation Fund het stuk verlaten grond om er op een biologische manier, zonder pesticiden, groente en fruit te laten groeien. Het bos staat in de plaats Browns Mill en heet daarom ook Browns Mill Urban Food Forest. De bewoners zijn er erg blij mee, want de dichtstbijzijnde supermarkt kost je een busrit van 30 minuten.

Deze 6 natuurlijke pesticiden zijn het beste voor jouw tuin

In de plaats Browns Mill leeft één op de 3 bewoners onder de armoedegrens. Helaas is ongezond eten vaak nog een stuk goedkoper dan gezond eten, daarom is het mooi nieuws dat dit gratis voedselbos er is.

Voedselbos ter educatie

Het voedselbos is deel van Atlanta’s missie om de inwoners meer groente en fruit te laten eten. Het plan is dan ook dat in 2022 85 procent van de inwoners gezond eten tot hun beschikking moet hebben. Het voedselbos speelt ook een rol in de educatie van kinderen en jongeren.

Scholen nemen hun leerlingen mee naar het bos en laten zo zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van zelf groente en fruit verbouwen.

Dit gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar biologisch eet

In totaal zijn er wel 1000 vrijwilligers en buurtbewoners die helpen met het bos te onderhouden. Elke bezoeker mag wat eten meenemen, maar het meeste wordt verdeeld over de buurtbewoners.

Ook in Nederland zijn er al een aantal voedselbossen. Zo heb je in Amsterdam Mijn Stadstuin en in Rotterdam voedselbos Kralingen. Leuk om eens een kijkje te nemen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️