Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 15 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze 6 natuurlijke pesticiden zijn het beste voor jouw tuin

Nu de lente in aantocht is, wil je dat je (balkon)tuin er mooi bij staat. Eten uit je eigen tuin kunnen halen is hartstikke leuk om te doen, maar het kan wel vervelend zijn als je gewassen dan telkens worden aangegeten door beestjes. Sprays die dit tegenhouden zijn meestal erg chemisch, maar gelukkig kun je ook natuurlijke pesticiden gebruiken om je planten en bloemen te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Treehugger deelt een aantal natuurlijke pesticiden, die je ook nog eens bijna allemaal zelf kunt maken. Deze natuurlijke pesticiden kunnen wel nog steeds op een manier schadelijk zijn voor jezelf of je tuin, dus check wel goed wat ze precies doen.

Oliespray

Dit goedje kan bepaalde insecten bestrijden; denk aan bladluizen en mijten. Het enige wat je nodig hebt voor deze natuurlijke pesticide zijn plantaardige olie en een beetje milde zeep. Om het te maken, neem je 100 milliliter plantaardige olie als basis. Hier doe je een eetlepel zeep bij, en dit meng je goed. Pak van dit mengsel vervolgens twee theelepels en meng ze met 25 milliliter water. Schud dit goed door elkaar, en spray direct op je planten. De olie brengt een laagje aan om de insecten heen, waardoor die uiteindelijk minder goed kunnen ademen.

Neemoliespray

Naast plantaardige olie, kun je ook neemolie gebruiken. Deze olie is afkomstig van de neemboom en staat bekend om zijn azadirachtine, een effectief bestanddeel voor insectenbestrijding. Doordat neemolie alle soorten insecten kan bestrijden, is het goed om dit in huis te hebben voor je tuin. Een voordeel van deze olie is dat hij veilig is voor huisdieren, vogels en vissen. Om het goedje te maken, voeg je twee theelepels van deze olie bij een theelepel milde zeep en doe je hier wat water bij. Schud dit door elkaar en je hebt een perfecte natuurlijke pesticide. Je kunt hem preventief gebruiken, maar ook als je planten al zijn beschadigd.

Aarde als natuurlijke pesticide

Je kunt ook diatomeeënaarde gebruiken – klinkt heel ingewikkeld, maar het is ‘gewoon’ een natuurlijk middeltje gemaakt van gefossiliseerde algen. Dit goedje kun je op allerlei manieren gebruiken in en om je huis, maar werkt vooral heel goed als natuurlijke pesticide. Het vergiftigt de insecten niet, maar dehydateert ze om ze zo te bestrijden. Je kunt diatomeeënaarde vinden in tuinwinkels. Sprenkel het over de planten in je tuin, of stop het in de aarde waarin je planten staan.
Dit vind je vast ook leuk: 5 natuurlijke manieren om van je hoofdpijn af te komen (geen pilletje voor nodig).
 

Knoflookspray

Behalve in de keuken, kun je knoflook ook goed gebruiken voor in je tuin. Door de intense geur werkt knoflook goed als natuurlijke pesticide; hierdoor worden de beestjes namelijk weggejaagd. Om een simpele knoflookspray te maken, gooi je twee hele knoflookstronken in je blender, samen met ongeveer 100 ml water. Dit laat je ‘s nachts even staan. Daarna kun je er 50 milliliter plantaardige olie, een theelepel milde zeep en eventueel nog wat water bij doen. Voeg 50 milliliter van de knoflook bij 250 milliliterwater en je hebt een perfecte natuurlijke pesticide.

Chilipeperspray

Ook chilipeper jaagt verschillende soorten insecten weg, zodat je tuin gewoon mooi blijft. Chilispray kun je van zowel verse pepers maken, als van chilipoeder. Voor dit laatste meng je één theelepel chilipoeder met 250 milliliter water en wat vloeibare zeep. Dit spray je vervolgens op je planten.

Als je liever verse peper gebruikt, blend je 50 gram verse peper met 200 milliliter water. Voeg hier 250 milliliter water bij en breng dit aan de kook. Laat het afkoelen en neem het chilimengsel hieruit. Voeg hier een beetje vloeibare zeep aan toe, en spray het waar je wilt in je tuin. Let wel op dat je de chilipeper weghoudt van je ogen, neus en mond, aangezien het vrij sterk is. Het is ook slim om handschoenen aan te trekken wanneer je ermee aan de slag gaat, om zo het risico te vermijden dat je chilipeper in je ogen wrijft.

Tomatenbladeren

Het klink misschien wat gek, maar ook tomaat kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Tomatenplanten vallen namelijk onder de nachtschadefamilie en ze bevatten tomatine. Dit stofje kan werken als een natuurlijke pesticide. Om hiervan een goede pesticide te maken, hak je 100 gram verse tomatenplanten in stukjes en voeg je hier 250 milliliter water aan toe. Laat dit ‘s nachts even trekken. Vervolgens haal je de bladeren uit het water en spray je dit in je tuin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️