Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 21 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

The Sex Issue: 4 wetenschappelijke manieren hoe seks je dichtbij je partner brengt

Op lichamelijk niveau bestaat er niks intiemer dan seks met je partner. Maar wist je ook dat seks je op emotioneel niveau dichter bij je partner brengt?

Deze 4 mechanismes verklaren dat.

Waarom jonge vrouwen tegenwoordig meer seksdromen hebben

Zo brengt seks je dichter bij je partner

Dat seks méér is dan louter het fysieke, wordt bij deze dus bewezen.

1. Oxytocine

Wanneer lichamen elkaar aanraken, reageren je hormonen. Oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen (in de hypothalamus), de hormonen geven een seintje aan de hypofyse (de dirigent van het hormoonsysteem) en dan rechtstreeks naar het zenuwsysteem.

Een verhoogd oxytocine-gehalte geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Et voilà: dat is exact waarom seks je letterlijk én figuurlijk dichterbij je partner brengt.

2. Napraten

Veel koppels nemen na de seks een momentje om even ‘na te praten’. Dit soort praatjes staan in verband met meer gevoelens van verbondenheid en relatietevredenheid.

Zo bereik je intiemere seks met behulp van de kamasutra

Heel verrassend is dat natuurlijk niet, als je weet dat een ontspannen moment na de seks de ideale gelegenheid is voor openhartige onthullingen en het blootleggen van gevoelige kwesties. Interessant genoeg zijn vrouwen meer geneigd tot dit soort intieme post-seks-praatjes wanneer ze een orgasme hebben bereikt.

3. Afterglow

Seksuele afterglow kan gedefinieerd worden als de gelukzalige gevoelens na seksuele activiteit. Het is het warme, donzige gevoel na een vrijpartij. En wat blijkt?

Dit is hoeveel voorspel je nodig hebt voor écht goede seks (en al het andere dat je moet weten)

Onderzoekers benadrukken dat afterglow een functie heeft, namelijk het aanwakkeren van verbinding tussen partners. Bovendien zou een langere afterglow de kans op vreemdgaan in de relatie verminderen.

4. Gelijkaardige hersenactiviteit

Fun fact: tijdens seksuele activiteit lichten dezelfde hersendelen op dan als wanneer we liefde ervaren. Liefde en seks vertonen dus – neurologisch gezien – erg veel overeenkomsten. Die gemeenschappelijke neurale paden leiden ertoe dat liefde leidt tot aangename gevoelens van seksueel verlangen én de vervulling daarvan.

Snap je nu waarom seks niet alleen fysiek een heel intieme activiteit is, maar ook emotioneel zorgt voor intieme verbinding?

Hoe krijg je (weer) zin in seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️