Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom jonge vrouwen tegenwoordig meer seksdromen hebben

Volgens wetenschappelijk onderzoek ervaren jonge vrouwen tegenwoordig méér seksdromen in vergelijking met vroeger. Grappig, toch? Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe dat te verklaren valt.

We zochten het uit!

Hoe vaak dromen mensen eigenlijk over seks?

Maar eerst en vooral: hoe vaak dromen mensen eigenlijk in het algemeen over seks? Volgens onderzoek heeft 83 procent van alle mensen wel eens erotische dromen gehad. Mannen zouden hierbij iets vaker over seks dromen, al is het verschil verwaarloosbaar. Waar 16 procent van de vrouwendromen seksueel van aard zijn, ligt dat percentage bij mannen op 21 procent.

Een extra opvallendheid is dat seksdromen vaker optreden bij de generatie tussen 16 en 30 jaar. In deze leeftijdsgroep is 25 procent van de mannendromen erotisch getint en 22 procent van alle vrouwendromen.

Daarom hebben jongere vrouwen meer seksdromen

Dat de dromen van deze groep jonge vrouwen in meer dan 20 procent van alle gevallen seksueel van aard zijn, is nieuw. Wanneer dit bevraagd werd in 1966, lag dit percentage namelijk slechts op 4 (!) procent. Hoe dat valt te verklaren, dat vrouwen met de jaren meer seksdromen beleven?

De betekenis achter jouw (ongemakkelijke) seksdromen

Volgens onderzoekers zou de toegenomen hoeveelheid seksdromen te maken hebben met een toegenomen mate van feminisme in moderne samenlevingen. Jonge vrouwen komen op die manier meer in aanrakingen met seksuele onderwerpen, terwijl daar vroeger nog veel meer een taboe op lag.

Minder schaamte

Bovendien is het zo dat vrouwen vandaag de dag minder schaamte rondom hun seksualiteit ervaren. Hierdoor gaan ze er meer over praten, denken en fantaseren. Een logisch gevolg hiervan is dat dit soort gesprekken, gedachten en fantasieën rond seks zich ‘s nachts op hun beurt manifesteren in seksuele dromen. Dromen zijn immers een reflectie van de ervaringen die we overdag opdoen.

Zo bereik je intiemere seks met behulp van de kamasutra

Tot slot is het ook plausibel dat vrouwen tegenwoordig simpelweg sneller durven toegeven dat ze seksdromen hebben gehad – omwille van het seksuele taboe in het verleden was dat vroeger minder. Dat verklaart waarom vrouwen in het verleden minder geneigd waren om aan te geven hoe vaak hun dromen een erotisch karakter hadden, zelfs in wetenschappelijke onderzoekscontext.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️