Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 1 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

De fijnste winterbestemmingen voor als je HSP bent

Als HSP’er ben je waarschijnlijk nog net een stukje gevoelige voor de negatieve kanten van de lockdown, het natte weer en het donker. Hoogtijd dus om er in de winter even op uit te trekken. Het liefst wil je dan natuurlijk wel ergens zijn waar je écht kunt opladen en niet steeds hoeft te dealen hebt met prikkels. Deze winterbestemmingen zijn daarvoor perfect. 

Reizen in de winter is trouwens sowieso een goed idee voor een HSP’er. Het is dan op de meeste bestemmingen veel minder druk en het is de perfecte remedie tegen een winterdipje.

Winterse winterbestemmingen

De winter in Nederland stelt vaak niet zo veel voor, maar echt winterse bestemmingen zijn prachtig.

1. IJsland

Wil je graag op wintersport, maar heb je het al snel gehad met drukke pistes en de après ski? Misschien moet je IJsland eens proberen. Je vindt hier namelijk 74,8 kilometer aan verlaten skipistes, die ook nog eens goed te doen zijn voor beginners. ‘s Avonds kruip je lekker vroeg je bed in of ga je op zoek naar het noorderlicht.

Lees ook: Deze reizen maak je dichtbij huis (en zijn prachtig in de winter)

Ben je heel koud geworden na een dagje buiten zijn? Neem dan in duik in een van de vele thermale baden die je op IJsland vindt. Goed voor je lichaam en voor je geest.

2. De Ardennen

Voor een fijne en rustige winterse bestemming hoef je helemaal niet ver te reizen. De Ardennen staan gelijk aan rust en natuur en je hebt er óók nog eens kans op een pak sneeuw.

Overdag kun je er op uit gaan en lekker lang wandelen in dit winterwonderland. Aan het einde van de dag kruip je onder een dekentje op de bank of bij het haardvuur. Warme thee en een boek binnen handbereik.

Zomerse winterbestemmingen

Als HSP’er kan het juist fijn zijn om de zon op te zoeken. De vitamine D die je dan op doet is goed voor je mentale gemoedstoestand en je immuunsysteem. What else do you need?

1. Canarische eilanden

Misschien denk je als HSP’er niet direct aan een vakantie op de Canarische eilanden. Toch is het in de winter een goede bestemming voor jou. Gran Canaria en Tenerife zijn ook dan nog steeds druk maar de andere eilanden zijn een stuk rustiger.

Lees ook: De mooiste winterbestemmingen om bij weg te zwijmelen

Vooral La Palma is een fijne bestemming. Op dit eiland is er sowieso geen massatoerisme en er zijn weinig restaurants en geen drukke steden. Wél vind je er natuur, bergen en rustige, kleine stranden. De meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden nemen je mee langs watervallen, canyons en uitgestrekte dennenwouden. Ook is er amper lichtvervuiling en dus is het hier ‘s nachts pikkedonker.

2. Algarve

Het zuiden van Portugal is ook een super fijne bestemming voor HSP’ers. Hier zijn wel gezellige stadjes en dorpen, dus als je de reuring op wil zoeken kan dat, maar je vindt er ook veel natuur. Het weer zal je ook veel goed doen. Het is hier in de winter gemiddeld 17 graden, maar op zonnige dagen kan de temperatuur oplopen tot 20 graden. Perfect voor een dagje strand – waar het in de winter óók een stuk rustiger is.

Tip: huur een camper. Zo kun je de mooiste en meest rustige plekken op zoeken en ben je lekker veel buiten.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

3. Gambia

Dit land in het westen van Afrika is misschien onverwacht in dit lijstje, maar toch een goede aanvulling. Ik ging er heen samen met een HSP vriendin en we hebben het heerlijk gehad. De zon deed ons heel erg goed en er was genoeg tijd om te ontprikkelen.

Lees ook: Bestemming offline: deze 5 tiny houses kan je gewoon huren in Nederland

Dat ontprikkelen heb je af en toe wel even nodig. In het land zul je namelijk zeker wel prikkels binnen krijgen. Geluiden, stoffige steden, ander eten en het leven dat er heel anders is, maar als je kiest voor een rustiger hotel, kun je je af en toe een dagje terugtrekken. Langs het privézwembad in het zonnetje is het heerlijk bijkomen.

Ook fijn: omdat je niet in Europa bent, heb je amper bereik. Laat die telefoon dus in je tas en wees lekker een weekje offline.

Meer lezen over HSP?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️