Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 3 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze reizen maak je dichtbij huis (en zijn prachtig in de winter)

Er zijn wel wat landen in de wereld die open zijn voor een toffe reis. Toch reizen we nog lang niet zoals voordat C hit the fan. Aan de ene kant flink balen misschien, maar het is wel een stuk beter voor het milieu. En voor een toffe reis hoef je helemaal niet zo ver. Deze reizen maak je namelijk dichtbij huis en ze zijn prachtig in de winter!

Reizen is echt een verrijking van je leven, maar vaak reizen we ook ter ontspanning. Als je daarvoor op reis wil gaan, hoef je natuurlijk helemaal niet zo ver van huis – vaak is dat zelfs nog meer ontspannen.

Dichterbij huis reizen scheelt ook nog eens voor het milieu. Een vliegreis belast het milieu namelijk maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als een reis per trein en 2 tot 4 keer zoveel als een reis met de auto. Door dichtbij huis te blijven, kun je het vliegtuig gewoon laten staan.

Ardennen

Voor een mooie reis hoef je helemaal niet zo ver de grens over. De Belgische Ardennen zijn namelijk knetter mooi in ieder seizoen. In de winter is het er heerlijk rustig en heb je ook nog kans op een pak sneeuw!

Trommel je vrienden op voor een vriendenweekend, boek een romantisch hotel met je partner of ga met jezelf er even tussenuit. Overdag zijn er eindeloos veel outdoor activiteiten te doen: lekker wandelen, mountainbiken, trailrunning of wat je ook maar graag doet. ‘s Avonds duik je een café in voor een echt Belgisch biertje.

Keulen

Zin in een citytrip? Ga dan naar Keulen. In december is het er altijd gezellig door alle kerstmarkten in de stad. Maar ook na december is het super leuk.

De wijk Belgisch Viertel is een van de leukste wijken van Keulen. Hier vind je veel leuke concept stores – waar je duurzamer kunt shoppen dan bij grote ketens. Een bezoekje aan de Dom mag ook niet ontbreken, net als een Köls – Keuls biertje – in één van de vele Brauhauses.

Extra fijn, je kunt er gewoon met de trein naartoe.

Duurzaam kamperen in eigen land doe je hier

Zuid-Limburg

Al voordat we nog maar te maken hadden met COVID, gingen steeds meer Nederlanders op vakantie in eigen land. Ook wij zijn fan! Nederland heeft zoveel onontdekte plekjes en de meeste Nederlanders hebben nog lang niet alles gezien. Je kunt in Nederland een langere reis maken, maar een micro adventure is ook tof.

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Wil je tijdens je reis toch een beetje dat buitenlandgevoel? Ga dan naar Zuid-Limburg. Alleen al de heuvels maken deze regio altijd een beetje on-Nederlands. En of je nu tijdens je reizen graag de natuur ingaat of de stad induikt, voor beide zit je hier goed!

Waddeneilanden

Zelf ben ik opgegroeid in het waddengebied en bezoek ieder jaar wel een van de eilanden. Zodra je op de boot stapt heb je echt het gevoel dat je even helemaal weg bent. De geur van de zee, de ruimte, de stilte – vooral in de winter. Ik houd ervan.

Niet voor niks vertel ik reizigers die Nederland komen bezoeken altijd dat ze de waddeneilanden niet over mogen slaan. Je kunt gewoon een van de eilanden uitkiezen en daar een weekendje blijven, maar je kunt ook gaan eilandhoppen en de mooiste plekken van de wadden bezoeken.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

De Moezel-streek

Last but not least: de Moezel-streek. Deze streek ligt op maar vier uur rijden van Amsterdam, maar je hebt wel echt het gevoel dat je weg bent. Dwars door deze streek slingert de rivier de Moezel.

Na elke bocht vind je weer een knus wijndorpje waar je de beste wijnen kunt proeven. Breng ook een bezoekje aan de stad Trier. Dit is de oudste stad van Duitsland en veel Romeinse overblijfselen zijn nog te bezoeken.

Echt zin om er een roadtrip van te maken? Dit zijn de tofste roadtrips dichtbij huis!

Conscious traveling: 7 tips om betekenisvoller op reis te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️