Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 4 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Deze 7 dingen kun je nú doen om het jaar met meer zelfliefde in te gaan

2022 is het jaar van meer zelfliefde. Oké, niet officieel, maar laten we dat nu afspreken. Goed? Omdat iedereen het verdient om zich goed te voelen zoals ze zijn. Om zich geliefd en gewaardeerd te voelen, door anderen én door zichzelf. Ongeacht of je nu een knappe partner, mooi huis en een droombaan hebt, of met vijf ranzige huisgenoten woont en alleen maar administratieve klusjes mag doen.

Klinkt goed? Super! Dan moet ik je wel meteen teleurstellen: zelfliefde is een proces dat tijd kost. Heel. Veel. Tijd. Immers: als je altijd alleen maar kritiek hebt gehad op jezelf, kun je niet van de ene op de andere dag alleen maar positief gaan denken over jezelf. Gun jezelf dan ook die tijd; niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar, en het jaar erna.

Meer zelfliefde of dankbaarheid ervaren? Dit is waarom je gedachten veranderen zo moeilijk is

Ondanks dat zelfliefde een lang proces is, zijn er echter wel wat dingen die je op dit moment kunt doen om jouw proces te bevorderen. Sommige vrij makkelijk, andere nog best een uitdaging – maar hoe dan ook allemaal helpend.

Zo ga je het jaar 2022 met meer zelfliefde in. Of nu ja, in ieder geval de aanzet daarvoor.

Simpele acties die je helpen bij het proces van meer zelfliefde

1. Gooi je sociale media op de schop

Die ene influencer die je schuldig laat voelen omdat jij geen 10.000 euro per maand verdient? Die middelbareschoolvriend die al drie diploma’s heeft en nu een PhD doet, terwijl jij met moeite je bachelor door kwam? Ontvolg iedereen die je slechter laat voelen over jezelf. Ook als dat vrienden zijn, ja. 

Dat betekent overigens niet dat je überhaupt iedereen ‘moet’ ontvolgen die heeft bereikt wat jij ook wilt bereiken. De lijn tussen inspiratie en afgunst is dun, maar wel heel erg van belang. Als die vriendin je inspireert, laat haar dan lekker je timeline verrijken. Als je je alleen maar schuldig voelt omdat jij niet zoveel doet, dan is ontvolgen beter.

2. Geef je negatieve gedachten een naam

Zit je hoofd weer eens vol gedachten als ‘ik word toch nooit succesvol’ en ‘wat ben ik toch een waardeloos persoon’? Dan kunnen we dit zeggen: geloof niet alles wat je denkt. Je brein is  zo ingesteld dat het meer aandacht geeft aan negatieve dan aan positieve gedachten – evolutionair gezien was dat nu eenmaal heel handig. Dat betekent dat de negatieve dingen die je denkt, niet altijd representatief zijn. En dat kun je jezelf ook prima vertellen.

Wat het makkelijker maakt om tegen niet-helpende negatieve gedachten in te gaan, is om ze een naam te geven. Als ik denk dat ik niet goed genoeg ben, denk ik: ‘o, Barbara is weer bezig met saboteren. Pff.’ En in tegenstelling tot Barbara, weet ík prima dat ik mezelf niet moet haten als iemand me afwijst, maar juist compassie moet tonen.

Afgewezen voor een baan? Zo deal je met een afwijzing voor een sollicitatie

Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je ook proberen om je negatieve gedachten uit te stellen. Ik zou bijvoorbeeld kunnen denken: ‘hé Barbara, nu even niet, oké? Ik kom volgende week wel terug op alle verwijten die je mij maakt’. En de week erop? Dan zeg ik weer precies hetzelfde. Op die manier neem je de kracht van je negatieve gedachten weg.

3. Creëer jouw ‘happy place’

Een zachte wolk om helemaal in weg te zakken, een zonnig strand met het geluid van de golven, een verfrissend beekje midden in het bos… Dat zijn voorbeelden van plekken waar jij in gedachten heen kunt gaan als je even niet zo goed in je vel zit. Sluit je ogen en bedenk hoe jouw happy place eruit ziet. Extra tip: denk ook aan hoe het bijvoorbeeld ruikt of voelt.

Sure, noem het ontsnappen aan de werkelijkheid. Wij noemen het: jezelf de kans gunnen om rustig te worden en daarna weer met heldere blik naar een situatie te kunnen kijken.

4. Doe de weegschaal naar de kringloop

Je waarde is in precies nul (0) gevallen afhankelijk van je gewicht of hoe je eruit ziet in het algemeen. Hoe minder weegmomenten, hoe minder redenen om jezelf te veroordelen omdat je te veel of te weinig weegt. Dus: bye bye, my old friend enemy.

Dit is het verschil tussen fat shaming en thin shaming (ja, dat is er écht)

5. Sta stil bij je successen

We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat we nog niet hebben (bereikt), hoe we willen dat de toekomst eruit ziet. Stilstaan bij hoe ver we al wél zijn gekomen? Dat vergeten we vaak. En dan bedoelen we niet per se de concrete dingen als een diploma of een woning, maar juist hoe erg je bijvoorbeeld bent gegroeid in het vechten tegen mentale struggles.

Geef jezelf daarom right here, right now een momentje om daar bewust bij stil te staan. Ga op de bank zitten met een kop thee en doe niks, behalve stilstaan bij hoe hard je eigenlijk al je best doet.

6. Schrijf een begrafenis-toespraak over jezelf

Het klinkt misschien een beetje cru om aan je eigen begrafenis te denken. Waarom je het dan toch zou doen? Omdat niemand bij begrafenissen praat over iemands buikspieren of hoeveel werk diegene wel niet deed. Mensen praten alleen over je persoonlijkheid en wat je deed om de wereld een beetje beter te maken. (En spoiler: dat doe je dus niet met buikspieren.)

Als je een speech schrijft voor jezelf realiseer je je wellicht dat je weliswaar geen groot huis of veel geld hebt, maar dat je wel een liefhebbend mens bent – en dat is wat ertoe doet.

Zó word je een dankbaarder mens (volgens deze auteur die een Dankjaar hield)

7. Eet een goede maaltijd en ga op tijd slapen

Zelfs als je nog niet (heel erg) van jezelf houdt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ga een rondje lopen als je daar behoefte aan hebt, lees een boek en ga op tijd slapen.

Ook, of eigenlijk júist als je vindt dat je het niet verdient, heeft je lichaam aandacht een liefde nodig. En meer zelfliefde ontstaat alleen als je jezelf ook dwingt om dat te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️