Bedrock's expert
Bedrock's expert Reizen 10 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Conscious traveling: 7 tips om betekenisvoller op reis te gaan

Veel mensen reizen zoals ze door het leven gaan: zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Hierdoor lukt het ons brein niet om hetgeen wat we zien en meemaken goed in ons op te nemen. Hoe vaak ben jij je bewust van de ervaringen die je tijdens het reizen meemaakt?

Bewust reizen zorgt ervoor dat je reis betekenisvoller wordt. Dat klinkt misschien ietwat zweverig, maar daardoor wordt het rustiger in je hoofd en ontspan je makkelijker. En laat dat laatste nou precies de reden zijn waarom we überhaupt reizen!

Daarom hebben de experts van GoBoony, een platform voor het huren van (elektrische) busjes, 7 tips verzameld waarmee je voortaan betekenisvoller op reis gaat. Spoiler alert: het is helemaal niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt.

7 tips om voortaan betekenisvoller op reis te gaan

Met onderstaande tips is het makkelijk om betekenisvoller op reis te gaan. Hierbij maakt het absoluut niet uit of je een stedentrip gaat maken, op rondreis gaat of een staycation hebt geboekt.

1. Begin je dag met een korte meditatie

Begin de ochtend eens met een korte meditatie voor je gaat ontbijten. Gooi je gezicht in het ochtendzonnetje op het balkon van je hotelkamer of zoek een comfortabel plekje op de grond op. Sluit vervolgens je ogen, doe wat ademhalingsoefeningen (eventueel met behulp van een app) en kom even helemaal tot rust.

2. Laat je telefoon links liggen

Het continu online zijn eist echter behoorlijk veel van je aandacht op. Koop daarom een keertje geen lokale simkaart, zet je internet of telefoon uit of verwijder tijdelijk je social media. Iets te radicaal? Zorg er dan in ieder geval voor dat het geluid van je telefoon uitstaat en je niet wordt afgeleid door die continue stroom van meldingen.

3. Kijk om je heen

Voor je het weet hop je van de ene bezienswaardigheid naar de ander. Neem voortaan iets langer de tijd om om je heen te kijken. Let op de kleine details en bedenk voor jezelf wat je precies ziet. Door bewust om je heen te kijken, neem je je omgeving pas echt goed op.

Slow travel: 5 x tips om er duurzaam op uit te trekken

3. Schrijf een reisdagboek

Het opschrijven van je ervaringen is een goede manier om betekenisvol met ervaringen bezig te zijn. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, welke mooie gebeurtenissen je op reis meemaakt en verzamel eventueel bonnetjes, entreetickets of foto’s om je reisdagboek nog levendiger te maken. Heb je gelijk een mooi souvenir van je reis in handen.

4. Plan minder

Al heb je alle tijd van de wereld, je kunt nooit alles zien. Dus doe het eens ietsje rustiger aan door minder bezienswaardigheden te bezoeken en minder activiteiten te plannen. Het is ook heel leuk om af en toe even helemaal niks te plannen en gewoon te zien wat de dag je brengt. Laat je leiden door wat je tegenkomt! Of maak een selectie van wat je echt niet wilt missen en focus je volledig daarop.

Waarom alleen reizen ervoor zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan

5. Plan vooruit

Deze klinkt na bovenstaande tip misschien een beetje tegenstrijdig, maar het kan ook erg fijn zijn om dingen juist wel te plannen. Als je ter plekke nog moet nadenken over hoe je ergens moet komen of waar je kunt overnachten, dan kan dit ook erg stressvol zijn.

Om jezelf stress te besparen en volledig te genieten van het moment kan het handig zijn om op voorhand wat dingen vast te leggen.

6. Bedenk je goed dat niets moet

Dat iemand die jij kent in een maand tijd heel Scandinavië kan doorkruisen, betekent niet dat jij dit ook moet doen. Iedere reis is namelijk anders en een reis maken is ook heel persoonlijk. Bedenk dus voor jezelf waar jij gelukkig van wordt en maak aan de hand daarvan keuzes.

Misschien vind je het fijn om een tijdje op dezelfde plek te blijven of misschien sla je bepaalde plekken liever over. Het mag allemaal!

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Dit gastartikel werd geschreven door Goboony. Wil jij ook graag eens met de camper weg? Dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Het is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️