Bedrock ontdekt Nederland: op staycation in het eerste energieneutrale hotel ter wereld
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F4elementshotelamsterdam.jpg)
Onder het mom van ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we een luxe boerderij in Overrijssel, maar dit keer bleven we nóg dichter bij huis en gingen we op staycation in het eerste volledige energieneutrale hotel ter wereld.
Op steenworp afstand van onze hoofdstad, het Amsterdamse IJburg, ligt het Four Elements Hotel, waarbij duurzaamheid maximaal is doorgevoerd met de natuur als inspiratiebron.
Het hotel werd vorig jaar al geopend onder de naam Breeze, maar onderging onlangs een volledige re-branding, die mooi aansluit op het duurzame concept. Een goed excuus om het hotel eens te gaan ervaren!
Duurzame en lokale producten
We beginnen onze 24-uurs experience met een lunch in het Herbs Garden Restaurant. Onder het prachtige bladerdak aan het plafond, dat dient als een soort zwevende tuin, zien we het duurzame aspect direct terug op de menukaart.
Deze is namelijk niet heel uitgebreid (want: voedselverspilling) en enkel gevuld met gerechten van hoogwaardige kwaliteit en lokale seizoensproducten.
Pure smaken en verrassende combinaties op een menu dat bijna continu veranderd, gezien de keuken wordt gestuurd door hetgeen de markt te bieden heeft. Op het moment dat wij er verblijven is dat onder andere een schorsenerensalade, met raapstelen, asperges, meiraapjes en boekweit, en een broodje makreel met ingelegde biet, mierikswortel en zeegroenten.
Ook lezen: Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)
Natuurlijke airconditioning
Nadat onze buikjes gevuld zijn, staat general manager Robin Boer klaar om ons een rondleiding te geven. Hij legt uit dat het meest bijzondere aan het hotel de natuurlijke airconditioning is.
Dat is een behoorlijk technisch verhaal, maar het erop neer dat de luchtstromen die via luchtpijpen binnenkomen continu worden afgekoeld door waterbesproeiing en via de klimaatkelder worden getransformeerd naar de hotelkamers.
Dit concept is geïnspireerd op de natuurlijke ventilatie van termietenheuvels in de woestijn. Deze hebben binnen altijd een fijne temperatuur, terwijl het overdag 40 graden is en het ’s nachts kan vriezen. Ook in het hotel zorgt dit systeem voor een constante temperatuur van 20°C en schone lucht die elke twee uur ververst wordt.
Powered by Nature
Tevens wordt de warme lucht uit de badkamers (stoom, die normaalgesproken via ventilatie naar buiten gaat) opgevangen en extra opgewarmd door de zon, in zogenaamde zonneschoorstenen. Die warmte wordt vervolgens weer gebruikt op het water te verwarmen.
Verder is het gebouw bedekt met zonnepanelen op het dak én aan drie zijden rondom, waardoor er zo’n 200.000 kWh per jaar wordt opgewekt. Dit is ruim voldoende energie voor alle 195 hotelkamers en daarmee is het hotel volledig zelfvoorzienend. Hoe cool?
Ook lezen: Op workation bij camping De Camphanen: werken en slapen in een vintage busje
Overigens hebben ze geen dubbelglas, maar triple glas en wordt al het gebruikte water ook weer hergebruikt, zodat het constant circuleert. Deze duurzame aanpak van het hotel werd begin dit jaar beloond met de prestigieuze EZK Energy Award van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Circulariteit tot in de kleinste details
Ook in de rest van het hotel zien we dat er goed is nagedacht over de ecologische voetafdruk. Al het hout op de vloeren is gerecycled, medewerkers dragen circulaire jeans en de waterglazen zijn gemaakt van gebruikte wijnflessen. Op de hotelkamers staan geen energievretende minibars, werkt het licht met sensoren en zijn de bedden opgemaakt met gerecycled bedlinnen.
Zelfs de koffiekopjes zijn van Arnhems Keramiekatelier. Doordat er met respect voor de natuur gewerkt wordt en duurzaamheid tot in de kleinste details is doorgevoerd, maakt het hotel een minimale impact op het milieu.
Ontspannende stadsoase
Vervolgens is het tijd om IJburg te verkennen. Met onze (uiteraard gerecyclede) fietsen maken we een tour door bakfietsen-city. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen weinig connectie had met dit stukje opgespoten Amsterdam-aanhangsel, maar sinds de corona-tijd heb ik de charme van deze wijk ontdekt.
Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge
IJburg blijkt op loopafstand van mijn huis (oké, een dik uur wandelen, maar toch) en via het Diemerpark en de prachtige Diemerpolder is het mijn favoriete wandelroute geworden. De verschillende eilanden vormen een ontspannende stadsoase en zowat alle huizen liggen idyllisch aan het water. Ik had niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik zie mezelf hier wel wonen!
Wijds uitzicht vanaf de rooftopbar
Na een frisse duik in het IJmeer en welverdiende chillings op het strand, zijn we klaar voor het diner. Wederom is de kaart niet groot, maar bieden ze hoofdzakelijk lokale producten, kruiden uit eigen kas en een biodynamische wijnkaart.
Om te voorkomen dat er eten wordt weggegooid, worden de gerechten in halve en hele porties aangeboden. Zo kun je alles als voor- óf als hoofdgerecht bestellen.
Must read: Bedrock Travel: dit jaar duurzamer reizen? Dat lukt je met deze tips
Het wordt een heerlijke zwoele, zomeravond op het terras aan de haven van IJburg, waar we worden getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Als de lucht langzaam van oranje naar roze, paars en nachtblauw verkleurd, verplaatsen wij ons naar de Wind Sky bar op de tiende verdieping van het hotel.
Met wijds uitzicht over het IJmeer, is het een van de hoogste rooftop bars van Amsterdam. De perfecte plek om de dag af te sluiten.
Géén buffet of jus d’orange
Als we ‘s ochtends de gordijnen van onze hotelkamer openmaken, genieten we nog even van het uitzicht op de jachthaven, voordat we ons begeven aan het ontbijt. Nee, geen uitgebreid buffet, want als je ziet wat er dagelijks wordt weggegooid bij zo’n buffet dan springen de tranen je in de ogen. Daarom werken ze óók in de ochtend met een a la carte menu.
Wil je per se jus d’orange? Dan heb je pech, want er groeien geen sinaasappels binnen een straal van 500 kilometer van het hotel, dus – zo geldt de regel – dan komt het niet op de kaart.
Het enige waarvoor ze een uitzondering hebben gemaakt is de koffie (duurzaam geproduceerd in Ecuador) aangezien er geen koffieplantages in de buurt zijn. Want een hotel zonder koffie? Dat gaat niet.
Helemaal uitgerust en opgewekt
Na 24 uur lijkt het wel alsof we een lang weekend zijn weggeweest, zó ontzettend uitgerust zijn we. In dit hotel vallen groen en luxe zeer goed samen en zijn we geïnspireerd en geënthousiasmeerd op het gebied van duurzaam reizen.
En IJburg? Dat is – in mijn ogen – geen reserve-Almere voor uitwijkAmsterdammers, maar een paradijslijk eilandenrijk waarvan je een instant vakantiegevoel krijgt.
Informatie over het Four Elements Hotel Amsterdam
Bert Haanstrakade 1074
1087 HJ Amsterdam
Bekijk hier de website.
Meer Bedrock ontdekt Nederland:
- Bedrock ontdekt Nederland: duurzaam overnachten in het Amsterdamse Westerpark
- Bedrock ontdekt Nederland: yoga, meditatie en meer op mindful camping Tijdloos
- Bedrock ontdekt Nederland: een weekendje yoga’en en surfen aan de Hollandse kust