Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Reizen 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Slow travel: 5 x tips om er duurzaam op uit te trekken

Niets heerlijkers dan een vliegtuig pakken, naar een ver oord reizen en erop uit te trekken. Reizen verbreedt niet alleen je wereldbeeld, het zorgt er ook voor dat je zelfkennis een boost krijgt. Enige nadeel? Op reis gaan is vaak niet zo goed voor het milieu. Toch zijn er genoeg manieren om je tripje zo duurzaam mogelijk te houden.

Want alle kleine beetjes maken een groot verschil!

5 tips om er duurzaam op uit te trekken

1. Investeer in zero waste essentials

Mensen gebruiken reizen vaak als excuus voor meer afval: in aluminiumfolie verpakte broodjes voor op het vliegtuig, ter plekke flessen shampoo en zeep kopen… Je kent het wel.

Juist daarom is het belangrijk om te investeren in een handige zero waste kit. Dat kan een compact doosje of tasje zijn met daarin bestek, herbruikbare servetten en wraps van bijenwas om eten in te verpakken.

2. Laat je huis goed achter

Gaat je huis een tijdje leegstaan? Dan hoeft het heus niet zoveel energie te verbruiken als wanneer je erin woont. Draai de thermostaat flink naar beneden, sluit de gordijnen om je huis te weren van zonlicht of kou en zet de abonnementen op magazines of kranten tijdelijk stop als je een gigantische stapel bij terugkomst wil vermijden.

Trek ook zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Dit soort kleine handelingen maken samen een grote impact.

3. Neem je toilettas onder de loep

Mini plastic flacons zijn natuurlijk reuzehandig, maar nóg beter is ‘t om verpakkingsloze zeep en shampoo te gebruiken. Die vind je onder meer bij Lush, maar tegenwoordig ook bij heel wat andere winkels. Denk ook aan herbruikbare scheermesjes of verpakkingsloze tandpasta.

En wil je zo licht mogelijk reizen, kies dan multi-functionele items zoals een 2-in-1 shampoo en conditioner. Qua prijs zijn dit soort items misschien iets duurder dan hun supermarktvariant, maar geloof ons: ze gaan een leven lang mee en je bewijst de aarde er een dienst mee.

4. Maak een capsule wardrobe voor op reis

Hoe zwaarder het vliegtuig is, hoe meer kerosine er nodig is om op te stijgen: zo eenvoudig is het. Lichter gepakt zijn is dus beter voor het milieu. Daarom is het van belang om slimme kledingkeuzes te maken. Kies vooral basic items die mooi matchen bij elkaar en die comfortabel zitten.

Selecteer ook stuks die snel drogen, die je makkelijk met de hand kunt wassen en die je makkelijk in laagjes over elkaar heen kunt dragen.

Met deze tips creëer je een goede capsule wardrobe

5. Ga voor directe vluchten

Directe vluchten zijn vaak wat duurder dan vluchten met een aantal stops, maar in termen van CO2-uitstoot zijn ze beduidend duurzamer.

Daarnaast is buiten het seizoen reizen niet alleen goedkoper, maar ook nog ‘ns duurzamer. Hoe dat zit? De betere opties voor directe vluchten, zijn energiebesparender dan indirecte vluchten in het seizoen. Meer vluchten nemen betekent natuurlijk meer brandstof.

Wordt voedselverspilling straks als vliegtuigbrandstof gebruikt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️