Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 31 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

In gesprek yoga-icoon met Tara Stiles over haar nieuwste boek (deel 2)

Als yoga-icoon Tara Stiles met een nieuw boek komt, dan willen we dat lezen. En als we de kans krijgen om met haar te praten, dan doen we dat maar al te graag. Ze is namelijk één van de meest bekende yogi’s ter wereld, met haar eigen moderne yogastijl die in meer dan 100 landen wordt beoefend. Daarnaast schreef ze al eerder zes bestsellers, waaronder: Slim Calm Sexy Yoga en Yoga Cures en werd ze door The New York Times omgedoopt tot ‘yoga rebel’.

In deel 1 van dit artikel las je al alles over haar nieuwe boek: Clean mind, clean body. Hieronder kun je lezen hoe ons gesprek met deze übercoole yoga guru verderging.

Waarom is het zo belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben?

“Omdat je je dan beter voelt! Kijk, ik heb het geluk dat ik ermee ben opgegroeid. Mijn ouders waren er al mee bezig, dus ik heb altijd gezond geleefd. Maar gedurende mijn leven, al sinds de middelbare school, zag ik mensen om mij heen die niet gezond leefden. Oude mensen, maar ook jonge mensen en dat is zó treurig!

https://www.bedrock.nl/yoga-sensatie-interview/

Ze worden niet beter als ze ziek zijn, ze nemen veel medicijnen en de positieve mindset lijkt vaak te verdwijnen. Het is echt triest om geen gezonde lifestyle te hebben, want dat is iets wat we allemaal verdienen en wat allemaal in ons leeft. Het is beter voor jezelf, beter voor je omgeving, je neemt betere beslissingen en je behaalt je doelen, waardoor je je ook weer beter voelt.

Ik wil laten zien dat het geen privilege is om gezond te leven. Je hebt er niet veel geld voor nodig om goed voor jezelf te zorgen. Echt íedereen kan een geweldig en gezond leven leiden.”

Waarom is het dan toch voor veel mensen zo moeilijk om gezond te leven?

“Haha, ja dat is de grote vraag! Toen ik de eerste keer een yogales had gevolgd, dacht ik meteen: wow! Waarom doet niet iederéén dit? Maar ik denk dat dat komt omdat het bij sommige mensen wat langer duurt voordat ze het effect ervaren. En er zijn tegenwoordig zoveel gemakken, zoveel verslavende levensmiddelen en dingen die direct resultaat opleveren, dat mensen eerder dáárvoor kiezen.

Met deze tips stap je altijd relaxed je yogamat op

Ik heb vrienden die zich instantly goed voelen als ze junk food eten. Maar vaak is dat gevoel snel weer weg en na een paar jaar voelen ze zich vreselijk. Het kan ook een verslaving aan social media zijn, en dat kan je eigenlijk niemand kwalijk nemen. Er zijn zoveel verleidingen! Toch helpt het vaak om met één ding te beginnen, bijvoorbeeld water te drinken in plaats van frisdrank. Of eens per week naar een yogales te gaan.

Daarom vind ik het fantastisch om mijn energie te gebruiken om mensen te helpen. Misschien vinden ze dat ene ding dat ervoor zorgt dat ze gezonder gaan leven. Als ze dagelijks 5 minuten gaan mediteren, dan helpt ze dat om beter na te denken. En daardoor krijgen ze misschien zin om wat vaker te gaan wandelen, een vriend te bellen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat soort simpele dingen, die ervoor zorgen dat je je beter voelt, kunnen uitmonden in een rimpeleffect.

Maar jullie Nederlanders leven al zóveel gezonder dan wij in Amerika. Voor jullie is het al een stuk normaler. Terwijl de meeste trends misschien bij ons zijn begonnen, lijkt het wel alsof het merendeel van de bevolking ze alweer zijn vergeten, haha.”

Heb je zelf ook weleens moeite met het maken van gezonde keuzes?

“Natuurlijk! Soms merk ik dat ik een beetje de verkeerde kant op ga, maar ik laat het nooit helemaal uit de hand lopen. Voordat ik compleet verdwaald ben, heb ik mezelf al toegesproken. Dan ga ik bij mezelf te raadde, wat is er aan de hand? Wat kan ik doen om dit te verbeteren? En dat zijn soms hele kleine dingen, zoals ‘vaker met gember koken’ of ‘sporten met mijn dochter’.

Deze 10 yogaposes zorgen voor een instant energie boost

Soms merk ik bijvoorbeeld dat ik teveel op mijn telefoon zit. Maar mijn grootste valkuil is eigenlijk dat ik te veel werk. Ik vind mijn werk zó leuk, dat ik mezelf soms voorbij ren. Toen ik mijn yogastudio’s in New York nog had, was ik daar heel druk mee en zat ik tot 4 uur ‘s nacht aan mijn boek te werken. Vervolgens sliep ik 2 uur, dronk ik een koffietje en ging ik weer terug naar de studio. Dat is niet gezond. Ook al voelt het wél goed. Mijn kracht gebruiken om de wereld te verbeteren: dát is mijn junk food”

Wat is je volgende doel?

“De komende tijd ga ik me meer focussen op de Strala Yoga App, die hebben we vorig jaar gelanceerd. Het voelt heel goed om weer dagelijks yogales te geven. En ik wil meer vrijwillig gaan lesgeven aan lokale mensen met gezondheidsproblemen, die het écht nodig hebben. Nu heb ik de tijd en de luxe dat ik dit soort dingen kan doen, want ik hoef niet meer van studio naar studio te rennen in New York.

En dit zou ik ook graag in Europa willen doen, als de wereld straks weer wat meer open is. Dan zou ik graag teruggaan naar de plekken die me in de loop der jaren zoveel hebben gegeven, zoals Amsterdam, Berlijn en Parijs. Maar dan zou ik er graag langere tijd verblijven, zodat ik wat meer kan teruggeven aan die communities.”

 Meer yoga vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️