Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Yoga nidra: wat is het eigenlijk precies?

Stel je voor: jezelf helen door op je rug te liggen. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, met Yoga Nidra kan je je lichaam in de allerdiepste staat van ontspanning brengen. Slaap je slecht? Dan kan je baat hebben bij Yoga Nidra. Het kan echter door iedereen beoefend worden, en heeft enorme voordelen voor iedereen die last heeft van trauma of angst.

Het kan soms zijn dat je moeite hebt om je écht te ontspannen. Yoga Nidra kan daarbij helpen. Maar deze vorm van yoga is meer dan alleen een oefening of meditatie, omdat er veel achter schuilgaat. Wat is het dan precies?

Yoga Nidra: wat is het?

Oorspronkelijk komt deze yoga voort uit tantrische traditie, een spirituele stroming die je nu terug kan vinden in het hindoeïsme of boeddhisme. De vorm van Yoga Nidra zoals wij die nu kennen is ontwikkeld door goeroe Satyananda Saraswati, rond 1950.

5 rustgevende yogaretreats in Europa die de moeite waard zijn

Deze vorm van yoga is een op zichzelf staande stroming binnen de yogafilosofie. Letterlijk betekent het ‘yoga slaap‘ in Sanskrit. Het is een staat van bewustzijn tussen waken en slapen. Het is moeilijk om in het drukke leven écht rust te krijgen, maar Yoga Nidra geeft garantie voor een verfrist en uitgerust gevoel. Een sessie van deze vorm van yoga staat namelijk gelijk aan 4 uur slaap.

Bij Yoga Nidra ga je een diepe staat van bewuste ontspanning binnen. Je komt in een diepe slaap, en je zintuigen, intellect en geest ontspannen. Begrippen als tijd, rede en ruimte verliezen hun betekenis, waardoor je hersenactiviteit afneemt en je lichaam in de genezende toestand gaat.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Een sessie van Yoga Nidra kent eigenlijk een aantal vaste stappen. Het is belangrijk dat je je aandacht naar binnen keert. Nadat je je kort gefocust hebt op de geluiden om je heen vind je die niet meer interessant, waardoor dat mogelijk is. Vervolgens doe je hetzelfde met je andere zintuigen, waardoor je echt alles los kan laten.

Hormoonyoga: yup, it’s a thing (hoe werkt het precies?)

Een sessie van deze yoga bestaat eigenlijk uit acht stappen.

  1. Rust brengen in je zintuigen
  2. Je sankalpa benoemen, ofwel je positieve intentie (bijvoorbeeld dat je gezond bent of je intuïtie volgt)
  3. Bewust zijn van je lichaam
  4. Op je ademhaling letten
  5. Sensaties ervaren
  6. Visualiseren
  7. Herhaling van je sankalpa
  8. Terug naar het hier en nu

Hoelang een sessie Yoga Nidra duurt, verschilt eigenlijk per begeleider. Een kortere sessie kan tussen de 10 en 30 minuten zijn, terwijl een langere sessie misschien wel 45 minuten is.

Voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra kan je helpen met eventuele slaapproblemen, maar is ook om andere redenen goed om te doen.

Ontspanning

Door de ontspanning die je krijgt bij deze yoga, dalen je hartslag en bloeddruk en neemt je spierspanning af. Je spijsvertering kan goed zijn werk doen en je lichaam heeft de kans om te herstellen van bijvoorbeeld een sportsessie.

Deze 10 yogaposes zorgen voor een instant energie boost

Focus

De ontspanning van de sessie helpt je om je te concentreren in situaties waar het nodig is.

Creativiteit

Yoga Nidra zorgt ervoor dat je meer creativiteit ontwikkelt, en daarnaast ook meteen een betere concentratie. Mooi meegenomen!

Lekker in je vel

Je ervaart meer zelfliefde en je hebt meer energie voor de dag dan je eerder had.

Met zoveel voordelen, is Yoga Nidra dus echt een aanrader om eens te proberen! Ben je benieuwd? Met deze Yoga Nidra sessie van Shree Yoga kan je het gewoon thuis doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️