Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 1 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

De Netflix docu The Creative Brain is een prachtige ode aan creativiteit

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: The Creative Brain, een eye-opening docu over de kracht van creativiteit.

In The Creative Brain gaat neurowetenschapper David Eagleman op zoek naar het creatieve proces van innovators. Hoe ziet creativiteit eruit? En hoe slagen we erin om creativiteit op te wekken?

The Creative Brain: méér dan tekenen en schilderen

Creativiteit wordt vaak herleid naar het beeld van iemand die actief is in de beeldende kunst. Een striptekenaar vinden we al gauw een creatief type, een neurowetenschapper daarentegen niet. Maar is deze indeling wel terecht?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat David in zijn zoektocht naar creativiteit langs bij nanotechnicus Michelle Khine. Haar lab straalt allesbehalve creativiteit uit, met allerlei ingewikkelde technologische apparatuur en amper versiering aan de muur. En toch is dit de broedplaats voor Michelles creativiteit: het is hier waar ze baanbrekende linken legt en waar ze de wetenschap vooruithelpt door geniale nieuwe technologieën te bedenken.

Dit is slecht een greep uit de voorbeelden waarmee David aantoont dat creativiteit verder gaat dan kunstenaars in hun atelier. Iedereen die iets nieuws maakt, verzint, uitvindt of opmerkt, bezit over een waardevol creatief vermogen, en dát is iets om te koesteren.

Lees ook: Een hele goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Van holbewoners naar ruimteverkenners

Eén ding is zeker: de documentaire belicht de schitterende kracht waartoe ons menselijk brein in staat is. Zowat alles wat we om ons heen ons zien – van de laptop waarop ik dit stukje tik, tot de fundamenten van dit kantoorgebouw, tot de sleutel waarmee ik straks de deur zal openen – is namelijk het resultaat van creatieve menselijke denkprocessen.

Dit vind je misschien ook interessant: In deze TED Talk wordt uitgelegd waarom creativiteit belangrijker moet worden op scholen

The Creative Brain is dan ook een ode aan dat vermogen dat geleid heeft naar de moderne samenleving, en aan iedereen die daar vandaag zijn steentje aan bijdraagt. Fun fact? Gevangenen die deelnemen aan creatieve programma’s hebben 80 procent minder kans om te hervallen. Dat vinden we werkelijk mind-blowing, en zijn ook volledig overtuigd van David’s boodschap:

Daar zijn we het volledig mee eens. The Creative Brain is te bekijken op Netflix.

Meer Netflix-tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De Netflix docu The Creative Brain is een prachtige ode aan creativiteit
Sluiten