Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Reizen 15 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Ben je HSP’er? Hier wil je rekening mee houden als je op reis gaat

HSP’ers hebben thuis vaak een rits aan routines om hun zenuwstelsel in balans te brengen. Dat kan variëren van wandelingen in de natuur, rustige yoga, een dagelijks leesmoment of meditatie, me-time of 1-op-1 gesprekken met vrienden. Maar wat als al die routines wegvallen, wanneer je als HSP’er gaat reizen?

Hou er in ieder geval rekening mee dat onbekende bestemmingen vaak drukke menigtes, onvoorzien achtergrondlawaai en compleet andere dagindelingen met zich mee brengen.

Dit kan voor HSP’ers leiden tot buitenproportionele gevoelens van stress, overweldiging en uitputting. Niet ideaal dus, al helemaal niet als je dacht dat je op vakantie net zo lekker zou ontspannen…

4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP

Zo geniet je van reizen als HSP’er

Maar hoe zorg je als HSP’er alsnog kan genieten van reizen en vakantie?

1. Plan goed

Hoe meer je organiseert en vooruit plant, hoe meer je later daadwerkelijk tot rust zal komen. Boek je vluchten goed van tevoren, neem de tijd om een rustgevende accommodatie uit te zoeken en koop alvast kaartjes voor de dingen die je wil bezoeken.

Nadert je vertrekdatum? Neem desnoods een dagje vrij om in alle rust je koffers te kunnen pakken. Voorpret is immers óók een deel van de fun!

2. Zoek een rustige omgeving uit

Als je de keuze hebt uit verschillende verblijfplaatsen, zoek dan bij voorkeur een accomodatie uit die niet pal in het centrum ligt. In de buitenwijken is je verblijf niet alleen goedkoper, je zal ook minder last hebben van straatlawaai.

Nog een tip: kies iets in de buurt van natuur of een park. Hier kun je altijd even ontsnappen wanneer de drukte van een bestemming je teveel wordt.

3. Ken en accepteer je grenzen

Ja, er zijn vast mensen die elke dag van de vakantie om 7 uur kunnen opstaan om de ene toeristische activiteit na de andere te doen. En ‘s avonds hebben ze vervolgens nog energie om op stap te gaan met de andere toeristen, tot in de vroege uurtjes – om vervolgens alweer vroeg uit de veren te zijn.

HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt

Leuk voor hen, maar als HSP’er is dat natuurlijk véél te veel van het goede. Is dat erg? Helemaal niet. Accepteer dat je als hoogsensitief persoon andere grenzen hebt en dat je dagen er nou eenmaal anders uit zullen zien. Anders dus. Niet minder leuk.

4. Wees selectief op activiteiten

Om je aan het vorige punt te houden, is het belangrijk om selectief te zijn op de activiteiten die je doet. Welk ritme je daarin kiest, is helemaal aan jou. Of je nou één activiteit per dag inplant of om de dag een rustdag inplant: zorg dat je voldoende rust inbouwt en naar je lichaam luistert.

Geef ook de voorkeur aan rustige activiteiten. Denk aan paardrijden in de natuur, hiken in verlaten stukken natuur, rustige dorpjes bezoeken, een wijn proeven tussen de wijngaarden… Vermijd drukke plekken, pub crawls en situaties waarin je veel moet socializen.

5. Neem een deel van je routines mee op vakantie

We schreven het al eerder aan het begin van dit stuk: HSP’ers hebben thuis vaak een rits aan routines om hun zenuwstelsel in balans te brengen. Het is misschien moeilijk om ál deze routines mee te nemen op vakantie, maar een deel ervan aanhouden is zeker niet onmogelijk.

Neem bijvoorbeeld je hardloopschoenen mee als je er thuis van houdt om ‘s ochtends een stukje te gaan rennen. Of neem je yogamat en essentiële oliën mee, als dat is hoe je ‘s avonds tot rust komt. Of ben jij iemand die van journallen houdt? Vergeet je journal dan niet en maak elke dag een moment vrij om te schrijven. Enfin, je snapt het.

En het belangrijkste? Geniet van de reis. Reizen zijn altijd anders dan in je verwachtingen, maar dat is oké. En voor je ‘t weet ben je weer terug thuis, mét al je vertrouwde routines.

5 soorten banen die perfect zijn voor HSP’ers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️