Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 1 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak zit jij eens écht stil? Dit zijn de voordelen van verstilling in je leven

Stilte is in Nederland soms lastig te vinden. Zelfs als je een wandeling door het bos maakt, hoor je verderop nog een snelweg. Ook duurt de stilte vaak maar kort. Voor we het weten roepen de verplichtingen weer, zitten we weer met onze telefoon in de hand of voelen we ons maar schuldig over dat ‘niks‘ doen.  Toch is verstilling super belangrijk voor je lichaam en geest. 

De van Dale geeft twee definities van stilte: de ‘afwezigheid van geluid of beweging’ en de ‘aanmaning tot rust’. Beide zijn heel belangrijk voor verstilling.

(Te kort aan) verstilling en gezondheid

In 2011 deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek naar de effecten van geluid op de gezondheid. Daarover verscheen een uitgebreid rapport.
Een van de dingen die in het rapport naar voren komt, is dat er ongeveer een miljoen gezonde levensjaren verloren gaan door geluidshinder. Dit komt omdat geluidshinder kan zorgen voor irritaties, stress, slaapproblemen en zelfs hart- en vaatziekten.

Als je nooit eens rust neemt en stil staat, heb je óók grote kans op stress. Als dat lang doorgaat, kun je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen.

Lees ook: 5 laagdrempelige manieren om de stilte op te zoeken

Om een burn-out of andere gezondheidsproblemen te voorkomen hoef je niet per se totaal te verstillen en over te geven aan de verveling. Vaker de stilte opzoeken in de natuur werkt ook heel goed. Het geluid van bijvoorbeeld fluitende vogels in het bos, kunnen ook zorgen voor rust en stilte in je hoofd.

Mediteren werkt ook. Probeer dat wel eens te doen zonder muziek of geleide meditatie. Echte stilte werkt meer ontspannend voor je hersenen dan muziek luisteren.

Voordelen van verstilling

Als je nooit eens stil staat en in stilte bent, heeft dat dus veel effect op je gezondheid. Meer verstilling in je leven, heeft – vanzelfsprekend – het tegenovergestelde effect.

Minder stress

Zoals een te kort aan verstilling zorgt voor stress en bijvoorbeeld slaapproblemen, zorgt meer verstilling ervoor dat je je weer kunt ontspannen. Dit is ook wetenschappelijk te verklaren.

Lees ook: Ssst… Stil zijn is goed voor je (en zo zoek je het op in je drukke leven)

Harde geluiden zorgen er namelijk voor dat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Stilte kalmeert daarentegen juist je brein én je lichaam.

Creativiteit en oplossingsgericht

Door te verstillen kan je brein weer even bijkomen en opladen. Je gaat echt even ontprikkelen waardoor je je later weer beter kunt focussen. Ook helpt stilte je bij het oplossen van problemen.

Michel Le Van Quyen zegt in het boek ‘Wat stilte met je hersenen doet’ dat stilstaan absoluut noodzakelijk is voor je creativiteit, om nieuwe inspiratie op te doen en uit te vinden wat er in je omgaat.

Ga ook zelf maar na, hoe vaak ben je niet tijdens een wandeling in de natuur of onder de douche tot een oplossing van een probleem gekomen? Juist. Stilte helpt dus écht!

Je brein in fabrieksstand

Voor je brein is het fijn om soms even terug te gaan naar fabrieksstand. Je komt in die stand als je even geen afleiding hebt. In stilte zijn, dagdromen en mediteren helpen je daarbij.

Lees ook: De kracht van stilte (waarom zou je in vredesnaam dagenlang niets zeggen?)

Als je eenmaal in deze stand terecht bent gekomen kun je een connectie maken met je gedachtes, herinneringen en ideeën. Zo kun je ervaringen beter verwerken en ben je empathischer en creatiever.

Vernieuwing van hersencellen

Uit onderzoek is gebleken dat stilte niet alleen heel fijn is voor je gezondheid, het stimuleert ook de ontwikkeling van de hersens. Twee uur stil zijn zou zelfs kunnen leiden tot de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Dit gebeurt voornamelijk in de hippocampus, het deel van je hersenen dat in verband wordt gebracht met leren, geheugen en emotie.

Meer over verstilling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️