Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 31 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

De maandagochtend-rituelen van BEDROCK’s hoofdredacteur Rosa

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag spreken we over maandagochtend-rituelen met BEDROCK’s hoofdredacteur Rosa Bertram.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. Na inspirerende vrouwen als José Woldring, Hanna Verboom en Sabrina Simons gesproken te hebben, viel de rubriek helaas stil. Zonde, vinden we nu! Daarom blazen we met heel veel liefde nieuw leven in de rubriek.

De maandagochtend-rituelen van Rosa

Rosa Bertram is sinds 2018 hoofdredacteur van BEDROCK. Deze digital nomad met een voorliefde voor duurzaamheid woont op dit moment in Portugal.

Hoe laat gaat de wekker?

“Ik probeer zonder wekker op te staan, wat meestal lukt! Meestal is dat rond half 8, maar eigenlijk verschilt het van dag tot dag. Ik houd er in elk geval niet van om elke dag precies rond dezelfde tijd op te staan. Soms sta ik vroeg op om de zonsopgang te zien en een duik te nemen, de andere keer sta ik dus om half 8 op.”

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“Sinds ik weet hoe slecht snoozen is, snooze is bijna nooit meer. Alhoewel ik het soms niet kan laten.”

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Ik vind het heerlijk om in de ochtend een work-out te doen, gevolgd door een korte meditatie. Ik ontbijt altijd pas laat. En áls ik dan ontbijt, dan ga ik ervoor. Een heerlijk gezond ontbijt dat ook fungeert als lunch.

Van heerlijke oats met alles erop en eraan, lekkere koffie of juist een lekker hartig ontbijt met boerenkool, snijbiet, kimchi, zuurdesembrood en olijfolie. Ik eet dan pas weer rond einde van dag een late lunch of vroeg avondeten.

9 simpele ochtendrituelen die zorgen voor een vrolijk begin van je dag

Qua verzorgingsproducten heb ik een vrij kort ritueel. Ik breng een natuurlijk olie aan met een soort kristal, guasha. Verder draag ik geen make-up of andere producten, dus ik ben snel klaar. Het is voor mij wel heilig dat de producten die ik gebruik, natuurlijk zijn. Van bodycrème tot shampoo.”

Waarom is het ritueel heilig voor je?

“Vooral het vroeg eten werkt niet goed voor mijn lichaam. Mijn vertering gaat nogal langzaam, dus vind ik het lekker om de dag op een lege maag te beginnen. De sport flow is maar kort, maar je begint je dag goed. Je hebt een moment voor jezelf en omdat het een vaste flow is, hoef ik er nooit over na te denken.”

Welke morning mantra zou je iedereen zich aanraden?

“Steek aandacht in je eten. Ik kan zó genieten van een gezond ontbijt, ook al is het pas om 11 uur. Het is heerlijk om met aandacht verse en biologische producten te kopen op een lokale markt en ze heerlijk te bereiden.

Het geeft me altijd een heerlijk gevoel dat weet waar mijn eten vandaan kom en ik weet dat het een voedende, gezonde maaltijd is.”

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Nee, eigenlijk niet meer. Vroeger als student wel, maar tegenwoordig word ik steevast om half 8 wakker. Soms iets eerder, soms iets later. Ook als ik laat in bed lig.”

Hoeveel uur slaap je?

“Ik slaap nu meestal 8 tot 9 uur, maar dat was vroeger wel even anders. Slaap kwam op de laatste plek in mijn drukke dag. Nu ik ouder word, heb ik mijn slaap écht nodig. Dat komt ook omdat ik herstellende ben van een hersenschudding. Ik ligt meestal best vroeg in bed.”

Hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt op jouw leeftijd (en dat verschilt nogal)

Ben je een ochtendmens?

“Eigenlijk niet. Ik hou heel erg van avonden, al moet ik er sinds ik in Portugal ben soms mijn best voor doen om niet al om 8 uur te slapen. De dag eindigt voor mij zo vroeg, omdat het vroeg donker wordt.

Ook ben ik veel buiten, dus aan het eind van de dag ben ik bekaf. Toch zal ik nooit iemand worden die voor mijn plezier om 5 uur ‘s morgens opstaat.”

Wat zijn do’s in de ochtend die je iedereen aanraadt?

“Je telefoon niet gebruiken als je ‘s morgens opstaat. Ik doe ‘m soms pas na een paar uur aan, en dat voelt zo veel minder stressvol.

Waar ik ook écht van houd ik koud afdouchen. Dat doe ik sinds een paar jaar, ook in het weekend. Het is een beloning om je daarna lekker fris te voelen. Dat wil ik ook graag op m’n vrije dagen. Het is alsof je al met 1-0 voorstaat nog vóór je aan de dag begint.”

En wat zijn jouw absolute don’ts?

“De telefoon dus, en snoozen. Echte no go’s. Zo zonde om al zoveel energie verliezen voor je aan de dag begint.”

Meer van Rosa volgen? Dat kan via Instagram en natuurlijk via BEDROCK. 

Baby it’s cold outside: zo bescherm je jouw huid op een natuurlijke manier tegen de kou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️