Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 19 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Baby it’s cold outside: zo bescherm je jouw huid op een natuurlijke manier tegen de kou

Als we naar de weersvoorspellingen kijken, dan wordt het de komende dagen koud. Rond-het-vriespunt-koud. Met temperaturen onder de 0 graden is het belangrijk om de huid goed te beschermen. Niemand wordt immers blij van een droge huid. Hoe kan je het beste je huid beschermen tegen kou, op een natuurlijke manier?

Het is behoorlijk koud aan het worden in Nederland. Naast een overvolle kapstok (we moeten die mutsen, sjaals en handschoenen toch ergens kwijt) merken we dat ook aan onze huid. De kou zorgt vaak voor een droge, trekkerige huid.

De oplossing? Jouw huid tijdens de koude dagen extra goed verzorgen. Zo zorg je ervoor dat je de wintermaanden met een zijdezachte huid doorkomt.

6 x je huid beschermen tegen kou

1. Drink veel water

Een droge huid ontstaat wanneer de huid niet voldoende vocht vasthoudt, lezen we in een artikel op Harvard Health Publishing. We kunnen daarom ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk genoeg water drinken is. In de winter is het noodzaak om jouw huid genoeg te hydrateren zodat je minder snel uitdroogt.

Dit gebeurt er als je direct na het opstaan een glas water drinkt

Heb je vaak last van droge lippen als het buiten koud is? Ook dan biedt het drinken van meer water uitkomst. Andere manieren om van die droge lippen af te komen lees je hier: Droge lippen? Voorkom en genees ze met deze natuurlijke producten,

2. Eet genoeg vitamines

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is terug te zien aan jouw huid. Vitamines die van grote invloed zijn op de huid, zijn bijvoorbeeld vitamine A, vitamine B, en vitamine C.

Vitamines die via de voeding in het lichaam worden opgenomen, vinden vanzelf de weg naar de huid. Deze gezondheidsvoordelen van deze vitamines haal je dan ook het beste uit een gevarieerd eetpatroon (en niet uit een crème, zoals sommige crèmes beloven).

Deze voeding hydrateert je huid (dus skip die dure crèmes)

3. Slik een supplement waar nodig

Als het jou niet lukt om voldoende vitamines uit je voeding te halen, kijk dan eens naar supplementen. Supplementen zijn er niet om een slecht voedingspatroon te vervangen, maar ze kunnen wel helpen om tekorten aan te vullen. Krijg jij niet genoeg zink binnen, omdat je vegan eet? Dan kan een pilletje helpen om die tekorten aan te vullen.

https://www.bedrock.nl/vitamine-c-huid/

4. Zet de douche niet te warm

Na een koude dag onder een warme douche stappen is ontzettend verleidelijk, dat begrijpen we maar al te goed. Maar wist je dat jouw huid uitdroogt van een warm bad of warme douche? Dit uitdrogen zorgt er ook voor dat jouw huis ‘s avonds kan gaan jeuken.

Draai die douche dus iets kouder. Je hoeft echt niet de warmtekraan helemaal uit te draaien (hoewel koud douchen wel ontzettend goed voor jouw lijf en het milieu is), maar een aantal graden kouder dan je gewend bent is wel voordelig voor een droge huid.

5. Scrub die droge huid weg

Een goede manier om dode huidcellen te verwijderen, is het scrubben van je huid. Doe dit niet elke dag, maar vind een routine die voor jou werkt. Eens per week of eens per twee weken kan al een positief effect hebben.

Je leest meer over scrubben in de guide die we onlangs over dit onderwerp schreven:

Scrub guide: hoe vaak moet je je lichaam nu écht scrubben, en hoe doe je dat dan?

6. Natuurlijke crème

Ook key in het verzorgen van een droge huid, is het aanbrengen van een fijne natuurlijke crème. Dat kan een voedende zonnebrandcrème zijn (want ja, dat heb je ook in de winter nodig!), maar ook een home made crème op basis van bijvoorbeeld avocado-olie.

Dat huidverzorging en zorgen voor dat planeet goed samen gaan, bewijzen deze voedende (gezichts)crèmes. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat iedereen een ander huidtype heeft. Hoe je jouw huidtype achterhaalt, lees je hier.

5 x vegan beautyproducten voor een stralende huid (en 100% natuurlijk)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️