Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Body 3 dec 2020

Zo bescherm je je huid ook in de wintermaanden (want nee, de zon neemt geen pauze)

Voor veel mensen hoort het bij het standaard zomerritueel: jezelf insmeren met zonnebrandcrème, niemand wil zich immers laten verbranden. Toch is het verstandig om dit niet alleen tijdens de zomer, maar ook in de wintermaanden te doen. In de winter verbrand je misschien niet, maar jezelf insmeren is tóch belangrijk. Hoe zit dat precies?

Je leest het goed: ook al is het ijskoud of bewolkt, het altijd slim om goed je huid goed te beschermen. De UV-stralen kunnen de huid namelijk beschadigen zonder dat de zon op je gezicht schijnt.

Waarom de zon schadelijk is in de winter

Dat klinkt eigenlijk best vreemd, dat de zon schadelijk kan zijn terwijl ze helemaal niet schijnt. Toch kan de (onzichtbare) zon grote effecten hebben op onze huid. Het verschil is dat we het in de zomer niet doorhebben. In tegenstelling tot de winter worden we in de zomer knalrood als we ons vergeten in te smeren.

Maar dat we in de winter niet verbranden, wil niet zeggen dat de zon niet schadelijk is. Dat we niet verbranden komt vooral door de 3 verschillende vormen van UV-straling: UVa, UVb en UVc.

Must read: Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

UVc – de gevaarlijkste straling – wordt tegengehouden door de ozonlaag. Daar hebben we gelukkig geen last van.

UVb zorgt ervoor dat we verkleuren. Door deze straling worden we bruin of verbranden we. Deze straling is in de winter minder fel en wordt tegengehouden door de wolken.

En dan is er nog UVa-straling. Deze dringen zelfs op bewolkte wintermaanden door tot de huid, waardoor ze huidveroudering en -kanker kunnen veroorzaken. Het gevaarlijke aan deze straling is dat ze je huid niet zal verkleuren. Je krijgt dus geen waarschuwing wanneer de UVa-straling je huid aantast.

Wat je kan doen tegen de zon in de winter

Jezelf zélfs in de winter insmeren is eigenlijk het meest voor de hand liggend als je je huid wil beschermen. Als je je huid om de twee uur insmeert met een zonnebrandcrème, weet je zeker dat de meeste schadelijke straling geremd zal worden.

Lees ook: Onze haat-liefdeverhouding met de zon. Zo gezond én gevaarlijk is zonlicht

Maar daarbij kun je er ook op letten dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt. Antioxidanten houden de zonnestralen helaas niet tegen, maar ze hebben wel een andere effectieve werking. Ze kunnen ervoor zorgen dat vrije radicalen de huid niet beschadigen.

Voordat de vrije radicalen de kans krijgen om schade toe te richten, zorgen antioxidanten ervoor dat de vrije radicalen ontmanteld worden. Probeer er dus voor te zorgen dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt.

Hoe schadelijk is de zon vandaag?

De zon is de ene dag schadelijker dan de andere. Aan de hand van de zonkracht – die bij het weerbericht wordt gegeven – kun je zien hoe schadelijk de zon vandaag is. In Nederland ligt de zonkracht tussen de 0 en de 8, waar de kracht in de winter vaak 1 of lager is en in de zomer meestal 6 of 7.

Must read: Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid

Hoeveel je vandaag moet smeren heeft niet alleen met de zon te maken, maar ook met het huidtype dat je hebt. Om erachter te komen welk huidtype je hebt, heeft KWF Kankerbestrijding een app (Apple) (Android) ontwikkeld.

Aan de hand van jouw huidtype en de dagelijkse zonkracht wordt je informatie gegeven over hoeveel je die dag moet insmeren. Eigenlijk best handig.

Meer over de huid: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo bescherm je je huid ook in de wintermaanden (want nee, de zon neemt geen pauze)
Sluiten