WorkJuice
WorkJuice Work 17 mrt 2020

Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch

“Mam, mag ik een snoepje? Pap, mag ik naar buiten? Mam!!” Kinderen vragen behoorlijk wat aandacht en dat kan het enorm lastig maken om thuis te werken. Toch zijn er manieren om het voor elkaar te krijgen. Wij hebben daarom een paar handige tips voor thuiswerken met kinderen op een rijtje gezet. 

Thuiswerken kan heel fijn zijn als je even goed moet focussen. Daarnaast bespaart het thuiswerken een hoop reistijd en kun je in de tussentijd samen lunchen met de kinderen. Dat klinkt leuk natuurlijk, maar het is ook een ware uitdaging.

Voor je het weet heeft de één zich gestoten aan zijn grote teen en wil de ander voor de zevende keer haar kunstwerk laten zien (story of my life). Tja, en dan vliegt de tijd voorbij voordat je het doorhebt. Dat werkt dus niet, maar wat dan wel?

Maak duidelijke afspraken

Het is belangrijk dat de kinderen begrijpen dat je aan het werkt bent (en in de huidige situatie ook waarom dat zo is). Dat wordt lastig als ze een jaar of twee zijn, maar kinderen die op de basisschool zitten, kunnen dit prima begrijpen.

Op school moeten ze ook werken en stil zijn en nu mama of papa thuis werkt betekent dit ook dat het rustig moet zijn. Het is natuurlijk lastig voor ze als zij weten dat jij er bent, maar ze niet kunnen knuffelen.

Als je uitlegt dat je tijdens een pauze wel gezellig kunt kletsen dan hebben zij ook iets om naar uit te kijken. Oh, en in geval van nood moet het wel duidelijk zijn dat ze je altijd mogen storen. Maak wel goed duidelijk wat een noodgeval is, want vragen om een snoepje is dat dus niet.

Creëer een werkruimte

Als jij in de woonkamer gaat zitten terwijl de kids er tv kijken gaat het waarschijnlijk niet werken. De prikkels (lees: ruzie’s om de afstandbediening) zullen je om de oren vliegen.

Je kunt natuurlijk oordoppen in doen, maar ook die kunnen je in de steek laten. Alleen zitten is meestal wel verstandig. Als je kleine engeltjes hebt die keurig stil zitten, kan het natuurlijk wel.

Een studeer- of werkkamer is natuurlijk ideaal, maar lang niet iedereen is van die luxe voorzien. Heb je geen werkkamer? Zet dan bijvoorbeeld een bureau neer in de slaapkamer. Een tafeltje met stoel werkt ook. Het belangrijkste is dat je je even kunt terugtrekken.

Houd ze bezig

Kinderen kunnen zichzelf prima vermaken. Het is gewoon veel leuker om jou te storen, maar als je leuke activiteiten voor ze plant zullen ze nauwelijks naar je omkijken.

De televisie aanzetten lijkt een makkelijke oplossingen, maar dat kan flink tegenvallen. Als ze zelf ook huiswerk hebben, kunnen ze daarmee aan de slag.

Houd je kind van lezen? Dan verricht een goed boek wonderen. Ook een groot knutselproject of een puzzel wordt vaak goed ontvangen.

Meer tips voor thuiswerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch
Sluiten