Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 2 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in Curaçao

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn -, zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkiger. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk?

We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: die kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien, dat thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds meer de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal.

BEDROCK’s Malu in Curaçao

Een paar BEDROCK redacteuren werken op afstand, één daarvan is freelance journalist Malu. Zij werkt een aantal maanden per jaar vanuit het buitenland. Hoe doet ze dat?

Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?

“Begin dit jaar werkte ik 5 weken vanuit Kenia en momenteel zit ik in Curaçao. Dat is een tweede thuis voor mij. Zo’n 15 jaar geleden heb ik hier 2 jaar gewoond en sindsdien kom ik er regelmatig terug. Niet alleen voor het weer, maar ook voor de vrienden die ik hier nog heb en de tempo waarop geleefd wordt, daar ga ik zó goed op.

Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Soms denk ik dat ik niet gemaakt ben voor Nederland – iedereen is zo gehaast en gestresst. Doe gewoon even relaxed, denk ik dan. Hier maken mensen zich niet zo snel druk.”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Als ik op Curaçao ben, sta ik lekker vroeg op. Liefst begin ik de dag met een flink stuk zwemmen (in de zee) of een lange hike bij zonsopgang. Daarna nog even mediteren, ontbijten en dan begin ik met werken. Rond het middaguur begint het flink warm te worden, dus dan vind ik het helemaal prima om in de airco (of met een ventilator) achter mijn laptop te zitten.

Wanneer de deadlines gehaald zijn, klap ik mijn laptop weer dicht en zoek ik meestal nog even een strandje op, om de dag lekker af te sluiten. En in de weekenden werk ik per definitie niet. Zo behoud ik een normaal werkritme.”

Hoe vind je een fijne remote plek of cowork plekken? Heb je tips?

“Op Curaçao is de wifi niet altijd even goed, dus als je veel meetings en video-calls hebt, kun je beter werken vanuit een flex office space. Een fijne locatie is Curacao Coworking in Pietermaai, daar kun je zelfs een gratis dagpas krijgen. Als je echt een meeting room nodig hebt, kost het wel ongeveer 30 euro per dag.

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Margje in Spanje

Verder kan je voor zo’n 25 euro per dag ook terecht bij Workspot Curacao in Punda of aan de andere kant van de pontjesbrug (Otrobanda) bij coWorld in het chique kantorengebouw The Triangle.”

Waar verblijf je?

“Momenteel zit ik in een appartement bij vrienden in de tuin. Ideaal, want ik heb alles voor mezelf (en dus voldoende rust om te werken!) maar ook sociaal contact in de buurt als ik daar behoefte aan heb.

Daarbij ligt het op 3 minuten lopen van het strand, dus ik kan elke ochtend starten met een frisse duik in het grootste golfslagbad ter wereld. Ik heb een schurfthekel aan het woord ‘blessed’, maar dat is hier wel op z’n plaats.”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“De vrijheid. En het klimaat nodigt uit om de natuur in te gaan. Ik leef veel meer buiten en daar krijg ik zoveel energie van! De winters in Nederland zijn vaak zo koud en guur, waardoor je veel binnen zit en daar word ik toch altijd een beetje depri van.”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Als je problemen hebt met je laptop, dan heb je écht een probleem. Zo is er maar 1 gecertificeerde Apple service provider op het hele eiland, dus als hij het druk heeft dan heb je pech.

Vorig jaar mijn MacBook 3 keer stuk gegaan en toen was ik hem steeds een week kwijt. Dan moest ik weer wachten op onderdelen, die ze in Miami hadden besteld en voordat die een keer door de douane kwamen… Gedoe!”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Nou, zolang mijn laptop het blijft doen, beïnvloed het mijn werk alleen positief. Ik word meer geïnspireerd, werk effectiever en ben meer ontspannen.”

“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”

Wil jij ook remote werken? Dat kan je met organisaties doen als Sweet Spot die regelen dan een co-living en een fijne werkplek voor je. Samen met andere ondernemers of teamleden. Vaak zorgen die dan ook dat je toffe excursies kan doen, maar je kan het natuurlijk ook zelf regelen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️