Fleur Broeders
Fleur Broeders Voeding 3 apr 2022
Leestijd: 7 minuten

8 x voeding die goed en slechte invloed heeft op je geluksniveau

Ja, je leest het goed: voeding kan zeker invloed hebben op je geluksniveau: goed én slecht. Neurowetenschapper en psychiater Daniel Amen deed er onderzoek naar en komt met een mooie, uitgebreide lijst. BEDROCK haalt er een paar tussenuit en legt uit waarom deze je zo gelukkig maken of juist down laten voelen.

We willen allemaal natuurlijk wel een hapje van dat happy voeding, maar wat houdt dat nu in? Wetenschappelijk bewijs toont aan dat dit eten je gemoedstoestand doet verhogen, je energie stimuleert en je angst en stress laat kalmeren. Sad voeding heeft het tegenovergestelde effect; dit dempt je humeur, je energie wordt opgeslokt en het voert de spanning op.

Op deze gezonde manieren maak je gemakkelijk gelukshormonen aan (en word je dus blijer)

Geluksvoeding voor nu én later 

De eerste vraag: wat maakt het verschil tussen happy en sad voeding? Als we kijken naar guilty pleasures als pizza, ijs en chips, dan denken we dat we hier blij van worden. Dat klopt ook wel deels, want ze geven je een snelle boost. Je gevoel van tevredenheid is echter snel weg bij dit soort voedsel.

Kort samengevat is het voeding dat wetenschappelijk is ontworpen om zo goed te smaken dat ze een gelukspunt in je hersenen activeren. Hierdoor kan dopamine ontstaan, waardoor je je heel gelukkig voelt en je er wellicht verslaafd aan raakt.

Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen

Dit soort voeding staat ook bekend als het Standaard Amerikaanse Dieet, oftewel SAD (erg ironisch). Door ongezonde ingrediënten en kunstmatige chemicaliën kan dit eten schadelijk zijn voor je mentale, emotionele en fysieke welzijn. Ook is er een hoger risico op depressie, angststoornissen, ADHD en zelfs dementie.

“Als psychiater die in meer dan 30 jaar tienduizenden patiënten heeft ontmoet, kan ik je vertellen dat het hebben van een van die problemen je levensvreugde steelt,” aldus Daniel Amen. Kies dus voor voeding dat je nu én later gelukkig maakt.

Sad voeding 

Kom maar op met die lijst! Waar kunnen we op letten? Hier zijn vier voorbeelden van sad voedsel:

Sterk bewerkt voedsel

Zoals velen van jullie waarschijnlijk al weten is sterk bewerkt voedsel erg ongezond. Veel consumptie kan lijden tot verschillende ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook depressie kan een gevolg zijn.

Het helpt ook niet mee dat je geen vol gevoel krijgt bij het eten van deze voeding. Je blijft dus trek hebben naar meer. Dit probleem vind je niet bij onbewerkt voedsel!

Dit gebeurt er als je een jaar geen bewerkte voedingsmiddelen eet

Sterk bewerkt voedsel die je beter kan mijden voor je happiness zijn onder andere diepvriesmaaltijden, kant en klare maaltijden, chips en brood uit de supermarkt.

Voeding met een hoge GI-waarde 

Waarom worden we hier verdrietig van? Deze voeding verhoogd onze bloedsuikerspiegel en zorgt voor een kortesugar rush. Het gevolg van dit korte moment is een sterke suikerdip. Je voelt je slaperig, verliest focus en je spieren kunnen slap aanvoelen.

Het gaat om eten zoals noedels, sportdrank, wit brood en dadels. Deze hebben een GI-waarde hoger dan 70. Producten met een waarde lager dan 55 zijn wel altijd goed voor je bloedsuikerspiegel. Denk aan kersen, tomaat, pecannoten en melk.

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

Het is niet zo dat je de hogere GI-waarde helemaal niet mag eten. Zorg er wel voor dat dit niet het hoofdgerecht van de dag wordt, maar een onderdeel. Dan zal er niet veel effect te vinden zijn.

Kunstmatig gekleurde en gezoete voeding

Kijk ook uit met kunstmatig gekleurde en gezoete voeding. Dit zijn best wel grote suikerbommen die zeker voor een kort geluksmomentje zorgen, maar daarna een negatieve invloed met zich meedragen.

Uit onderzoek van The Journal of the American College of Cardiology blijkt dat dit eten negatieve invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid: je conditie. Ook legden onderzoekers eerder al een verband met hart- en vaatziekten.

Vruchtensapjes of suikerbommetjes? Drankjes uit pak zijn een stuk minder gezond dan je denkt

Het tegenovergestelde van de kunstmatige voeding is wel aan te raden: biologische kleurrijke groenten en fruit. En dan vooral bessen en bladgroenten. Daar wordt je helemaal happy van!

De takeaway 

Takeaway zal voor sommige zelf al ongezond klinken, maar dat hoeft niet. Het maakt niet uit waar je bestelt, maar vooral wat je bestelt. Overal staan gezonde en ongezonde opties op de kaart. Het is de neiging naar de ongezonde, korte gelukmomentjes die de takeaway op deze lijst zet.

Ook de kant en klare sauzen die de takeaway vaak gebruikt is niet de meest gelukmakende. Het zijn kant en klare sauzen en die bevatten veel suiker, zout en andere toegevoegde stoffen.

Met deze inzichten krijg je wél grip op je snackgedrag (een holistisch voedingsdeskundige tipt)

Kans op gezond eten is natuurlijk groter bij een saladbar dan bij een friettent. Maar kijk uit, want een salade die zwemt in een dikke berg saus is bijna net zo ongezond als een frietje zónder saus. Tip: vraag om de saus apart te vragen, dan kan je naar eigen behoefte je eten doseren.

Happy voeding

Genoeg met al die droevigheid, want ons gelukniveau kan ook omhoog gaan door onze voedselkeuze. Hier zijn vier voorbeelden van happy voeding:

Noten en zaden

Waar voelen we ons goed door? Door feel good stofjes in je hersenen: serotonine bestaat uit koolhydraten en het aminozuur tryptofaan. En laten noten en zaden nu precies deze stofjes bezitten.

Het stofje tryptofaan is te vergelijken met cafeïne. Het is een echte energieopwekker. Cafeïne kan er wel voor zorgen dat je gestrest raakt of niet goed kan slapen. Deze nadelen vind je niet bij tryptofaan.

10 redenen waarom je vaker walnoten aan je gerecht wilt toevoegen

Goede voorbeelden zijn amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad. Breng dus zeker een bezoekje aan de notenboer voor je dagelijkse dosis geluk.

Pure chocolade

Er is een goede rede waarom we altijd zo blij worden van chocola (en dan vooral pure chocolade). Het goedje bevat stoffen zoals theobromine en serotonine. Gelukstofjes!

Door het eten van chocolade wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. En dat zorgt voor een gelukzalig gevoel.

Is chocolade gezond? De positieve effecten van cacao op je lichaam

We worden niet alleen blij van chocolade, het blijkt ook nog eens goed te zijn voor de gezondheid. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het een gunstig effect heeft op hart- en bloedvaten. Te veel van het bruine geluk is trouwens ook niet goed, vetten en calorieën zijn nog steeds aanwezig.

Eieren

Een eitje bakken is erg makkelijk en nog erg gezond ook! Het bevat weinig calorieën en verzadigde vetzuren. Dat is fijn, want verzadigde vetzuren hebben een negatief effect op het bloedcholesterolgehalte. Een te hoog gehalte kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Ook is de dooier van het eitje een goede aanwinst. Het is een bron van ijzer, choline, foliumzuur en veel vitamines. Daar krijg je lekker veel energie van voor de rest van de dag. Wordt jij al happy?

Vezelrijke voeding

Waarom maakt vezelrijke voeding ons gelukkig? Daar zijn twee redenen voor. Als eerste helpt het de LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Om een lang verhaal kort te maken kan een hoog gehalte risico van hart- en vaatziekten verhogen. Een laag gehalte verminderd deze kans dus en daar zeggen wij geen nee tegen.

Feeling moody? Van deze voeding word je weer vrolijk

Als tweede helpt vezelrijk eten ook om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De vertering van koolhydraten uit voeding wordt vertraagd waardoor er minder hoge bloedsuikerpieken zijn.

Wat is dit wondervoedsel dan? Denk aan havermout, maar ook aan avocado. Daar kan je lekkere gerechten mee maken!

Een ‘happier you’ 

Daniel Amen geeft nog veel meer voorbeelden en tips over sad en happy voeding in zijn boek. Ook zitten er 12 regels bij voor gelukkig eten, inclusief hoe je moet eten voor je eigen hersentype. Ja, dit kan ook nog invloed hebben.

Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? Een psycholoog legt uit

Bijvoorbeeld: mensen met het spontane hersentype hebben meer de neiging om beter te presteren met een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet. Mensen met het persistente hersentype reageren weer beter op een eetplan gebaseerd op complexe koolhydraten met lagere hoeveelheid eiwitten.

Genoeg tips hier dus om jouw geluksniveau op te krikken. Want wanneer je je gezonder voelt als ooit, dan ben je ook gelukkiger als ooit.

7 x wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️