Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 30 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Ben je vaak extreem angstig? Dan heb je meer kans op dementie

Angstig zijn we allemaal weleens, daar is niks geks aan. Want een gevoel voor angst is eigenlijk een waarschuwing voor gevaar. Toch kan een echte angststoornis behoorlijk veel impact maken op je leven. Bijvoorbeeld als je bang bent om de straat op te gaan. Op je hersenen heeft angst ook meer impact dan je denkt. Angst gerelateerde klachten gaan verder dan alleen bang zijn. De klachten gaan vaak samen met verdriet, irritatie en zelfbewustzijn. En volgens nieuw onderzoek is het hebben van een angststoornis ook gelinkt aan het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd.

Stress door angst

Niet heel positief nieuws, wel de werkelijkheid helaas. Het hogere risico op dementie kan te maken hebben met de stress die een angststoornis kan opleveren. Iets wat heel logisch klinkt, want je lichaam is in een superalerte modus als je angst ervaart. Bij angst komt namelijk het hormoon cortisol vrij, dat bekend staat als stresshormoon.

Dit vind je vast ook interessant: Maak je een keuze uit angst of uit liefde (iets om over na te denken)

 

Risico verminderen

Niet alleen bij angststoornissen is het risico op dementie verhoogd. Ook depressie is al meerdere malen gelinkt aan een verdubbelde risico op dementie.  Gelukkig kan je dit risico verminderen door angst of depressie te behandelen. Hoe eerder deze behandeling wordt gestart, hoe hoopvoller de resultaten.

Veelbelovend onderzoek

De auteurs van het onderzoek vertellen: “Non-medicinale therapieën die angst verminderen, zoals psychotherapie, therapie gebaseerd op mindfulness, meditatie-oefeningen kunnen dit risico verlagen. Alhoewel we dit nog heel goed moeten onderzoeken, denken we dat dit veelbelovend kan zijn.”

Dit vind je vast ook interessant: Bang achter het stuur? Tips voor iedereen met rijangst (je bent niet alleen)

 

Uitkomst van het onderzoek

In het onderzoek werden bijna 30.000 mensen onderzocht, die allemaal vrij ernstige, gediagnosticeerde angstklachten hadden. Bij alle vier de studies was de uitkomst hetzelfde: het hebben van ernstige angstklachten is gelinkt aan de ontwikkeling van dementie op latere leeftijd. Uit het onderzoek bleek dat klinisch gerapporteerde angstklachten in het midden van je leven een verhoogd risico voor dementie brengt, minimaal tien jaar na het rapporteren.

Diagnose is lastig

Onderzoekend arts aan het Alzheimer Research UK Sara Imarisio stelt: “Een mentale aandoening zoals een angststoornis en depressie zijn al vaker gelinkt aan dementie. De overlappende symptomen maken het moeilijk om een diagnose te stellen. Gelukkig hebben we het onderwerp duidelijk kunnen onderzoeken door middel van  vier studies.”

Dit vind je vast ook interessant: De liefde achter angst: waarom angst niet een negatieve emotie hoeft te zijn

Niet meteen dementie

Het is belangrijk om te realiseren dat je niet meteen dementie krijgt als je af en toe bang bent. In een donker steegje lopen en even achterom kijken, is heel normaal. Imarisio vertelt: “Dementie wordt veroorzaakt door een complexe samenstelling van verschillende risicofactoren, inclusief leeftijd en genetische aanleg.”

Wil je meer lezen over angst? Dan vind je dit artikel over angsten overwinnen vast heel interessant. Over het ontstaan van angststoornissen lees je hier meer. En heb je nou af en toe last van faalangst, dan kan dit je misschien wel helpen.

Meer weten op het gebied van psychologie? Door je aan te melden voor onze Bedrock-nieuwsbrief blijf je helemaal op de hoogte!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ben je vaak extreem angstig? Dan heb je meer kans op dementie
Sluiten