Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Lang wandelen of snel wandelen, wat is beter voor je gezondheid?

Heb jij afgelopen jaar de wandelkriebels ook te pakken gekregen? Waar we voor de corona-periode nog nooit van een ‘lawa’ of een wandeldate gehoord hadden, is wandelen tegenwoordig een van de populairste manieren van bewegen. En dat is maar goed ook, want het is hartstikke goed voor je gezondheid. Maar wat is beter: lang wandelen of snel wandelen?

Zowel een lange, langzame wandeling als een snellere wandeling zijn goed voor je gezondheid, maar waar kan je het beste voor gaan?

Waarom wandelen zo goed voor ons is

Goed nieuws voor mensen die dagelijks een rondje wandelen: wandelen brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zorgt wandelen voor een sneller metabolisme, een hogere hartslag en het verbranden van calorieën.

Waarom je vaker na het eten wilt wandelen (juist als je hartstikke vol zit)

Daarnaast is het natuurlijk een pre als je in de natuur wandelt, want dit heeft een stressverlagend effect. Ook zorgt genoeg bewegen ervoor dat je ‘s avonds beter in slaap valt.

De voordelen van snel lopen

Kies je voor een kortere, snelle wandeling? Dan train je niet alleen je lichaam door te bewegen, maar ook je hart. Dat brengt veel voordelen met zich mee: hiermee verlaag je het risico op hart- en vaatziektes, verbeter je cognitieve functies en het zorgt voor een verbetering van je humeur.

Sportcardioloog John Higgins vertelt in dit artikel van Well+Good dat ongeveer 15 minuten intensief lopen gelijk staat aan 30 minuten wandelen met een matige intensiteit. Heb je dus weinig tijd? Dan is een korter, intensiever rondje helemaal prima.

De voordelen van lang wandelen

Heb je wel tijd voor een lange wandeling? Dan raadt Higgins zeker ook aan om eens in de week te kiezen voor een rustigere, langere wandeling. Je hebt hierbij minder kans op blessures, omdat je minder van het lichaam vraagt. Ook train je met een langere wandeling je uithoudingsvermogen.

Het moge duidelijk zijn: alleen maar voordelen. Is er wel een van de twee beter voor je gezondheid te noemen? Volgens Higgins zit het ‘m in de combinatie. “Ik raad aan om elke week in elk geval één workout met hoge intensiteit te doen. Op de andere dagen is een rustigere activiteit als joggen, fietsen of zwemmen prima,” vertelt hij.

Staat genoteerd! Ga jij vandaag voor een snel rondje, of een langere wandeling door een mooi natuurgebied?

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Manners

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️