Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

In Canada wordt tijd in de natuur nu voorgeschreven als medicijn

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we wel positiviteit gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góéd. Zo wordt in Canada tegenwoordig nu ook de de natuur voorgeschreven als een medicijn wanneer je kampt met mentale problemen.

Tijd in de natuur kan namelijk bewezen bevordelijk werken voor je mentale, maar ook je fysieke gezondheid.

De natuur als medicijn

Je kent het vast wel: het gevoel dat je krijgt na het wandelen door het bos of over het strand of na een duik nemen in een meer of in de zee. Je voelt je altijd binnen de kortste keren ontspannen, in het moment en opgeladen.

Behalve dat de natuur geheid helpt met het rechargen van energie, helemaal als je uitgeput bent, zijn er ook stapels vol met onderzoek naar de positieve effecten die natuur heeft op de mens.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Dat heeft ondermeer te maken met de onzichtbare chemicaliën, fytonciden geheten, die in bepaalde bomen zitten. Deze chemicaliën verlagen gevoelens van angst en stress. Verder zorgt tijd buiten ervoor dat je voldoende vitamine D binnen. Niet onbelangrijk, want een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met depressieve klachten.

De wetenschap is inmiddels zover dat artsen in Canada, jezelf onderdompelen in de natuur – in het Japans Forest Bathing genoemd – wordt voorgeschreven bij bepaalde mentale klachten.

Hoe werkt dat?

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je voldoende tijd in de natuur doorbrengt, dat een hele hoop gezondheidsvoordelen met zich mee brengt én het je een stuk creatiever maakt. Dat is de reden dat de BC Park Foundation samen is gaan werken met Parks Canada en zijn gekomen tot het ‘Prescribe nature initiative’, ofwel het voorschrijven van natuur initiatief.

Hoe de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt

De passen worden aangeboden door de national parken – grote natuurgebieden in British Columbia – waardoor artsen, verplegers, therapeuten en andere zorgverleners de passen kunnen geven aan hun patiënten die met mentale, maar ook met fysieke klachten kampen.

Gratis toegangspassen

De artsen schrijven de passen toe aan wie baat zou hebben bij een flinke dosis natuur. Het in contact komen met de natuur, zorgt ervoor dat je frisse lucht inademt en kunt genieten van de natuurlijke wereld waardoorr het stresshormoon cortisol onmiddellijk daalt. Met zo’n 12 procent meer dan wanneer je wandelt door de stad, zo blijkt uit dit Japanse onderzoek.

Dankzij het nieuwe initiatief kunnen degenen die een recharge uit de natuur hard nodig hebben, gratis de nationale parken bezoeken, waarbij je normaliter entreegeld zou moten betalen. Jaarlijks komt dat toch neer op zo’n 72,25 dollar. Met zo’n Parks Canada Discovery Pass krijg je toegang tot ruim 80 parken door het hele land.

Hoe we onze band met de natuur kunnen herstellen

Voor mensen die dit normaal niet kunnen betalen, kan dit een geweldige uitkomst zijn om toch van de Canadese nationale parken te kunnen genieten en zo ook van de gezondheidsvoordelen van de natuur.

Een wandeling is de stad doet óók wonderen

Dat de meeste mensen die dit lezen niet in Canada wonen of dichtbij een natuurpark in de wildernis, wil gelukkig niet zeggen dat je niet kunt genieten van de voordelen die de natuur te bieden heeft. De voordelen van de buitenlucht, kun je namelijk ook plukken wanneer je in de stad leeft.

Met al kleine aanpassingen, als mindful wandelen, meer aandacht schenken je omgeving als je buiten bent, een nieuwe route naar je werk fietsen en vaker op micro-avontuur gaan, kan je toch meer genieten van de voordelen die de natuurlijke wereld te bieden heeft.

Benieuwd hoe dat zit? Zó geniet je van de voordelen van de buitenlucht, ook als je middenin de stad woont.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️