Margje Hoogland
Margje Hoogland Werk 21 feb 2022
Leestijd: 7 minuten

Dit zijn de 8 populairste cowork plekken van dit moment

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken is dat tegenwoordig helemaal niet meer zo. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken maakt creatiever, productiever én gelukkig. Niet gek dus dat steeds meer ondernemers, freelancers en werknemers als digital nomads werken op een andere plek. Door corona zijn de mogelijkheden om remote te werken nog steeds beperkt, maar deze digital nomad bestemmingen zijn niet voor niks populair. 

De stap naar een leven als digital nomad is natuurlijk wel een beetje spannend. Een aantal van de digital nomad bestemmingen in dit lijstje zijn ook te boeken bij een organisatie. Een fijne eerste stap naar een vrij bestaan.

1. Madeira

In februari 2021 is er op een Madeira een project gestart: Digital Nomads Madeira Islands. Dit project is gericht op het aantrekken van digital nomads omdat de toeristische sector op Madeira door corona stil viel. Op deze manier kon het eiland toch internationals aantrekken.

Voor het project zijn ze een Digital Nomad Village gestart in het plaatsje Ponta do Sol. Daar bieden ze je een plek om te wonen, een coworking space en de mogelijkheid om het eiland te leren kennen. Het project liep in eerste instantie tot eind juni 2021, maar het was zó’n groot succes dat ze hebben besloten er mee door te gaan tot in ieder geval 2024.

Je kunt je op de site aanmelden via een online formulier, daar kun je aangeven of je in Digital Nomad Village wilt verblijven of ergens anders op het eiland. Ook dan helpen ze je graag bij het vinden van een accommodatie en zijn er veel verschillende coworking spaces waar je samen met andere digital nomads aan de slag kunt.

2. Nairobi

De hoofdstad van Kenia is ook een populaire plek voor digital nomads. Nairobi is het economische en technische centrum van  Oost-Afrika, daarnaast is het het culturele hart van Kenia en ligt het in de buurt van veel verschillende natuurparken. De stad ontwikkeld razendsnel, maar toch is het ook een oase van groen. Een van de bijnamen van Nairobi is ook wel ‘The Green City in the Sun’.

Lees ook: Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Voor digital nomads zijn de omstandigheden perfect. In de stad vind je meer dan 30 coworking spaces – een van de populairste is Nairobi Garage. Ook is er weinig tijdverschil met Nederland. Je hoeft dus niet midden in de nacht je bed uit voor een belangrijke meeting. In het weekend en op je vrije dagen is er alle ruimte om het land te ontdekken en je onder te dompelen in de lokale cultuur.

Mocht je het spannend vinden om in je eentje naar Nairobi te vertrekken? Bij Charlies Travels boek je een complete remote working-reis van 4 weken. Tijdens die 4 weken werk je op twee verschillende plekken en ga je in het weekend op toffe trips.

3. Kaapstad

Kaapstad is een favoriete digital nomad bestemming in Afrika. De nomad scene is levendig, er wonen veel expats verspreid over de stad en je vindt er verschillende coworking spaces. Maar dat is niet de enige reden dat Kaapstad favoriet is.

De plek is perfect voor mensen die houden van de stad, maar ook van outdoor activiteiten als surfen, kitesurfen en hiken – in Table Mountain National Park. Ook is het daar zomer als het bij ons winter is, dus voor nomads die de zon achterna reizen is het een ideale plek.

Zou je graag naar Kaapstad willen? Je kunt het organiseren met Sweet Spot. Zij regelen een co-living en een fijne werkplek voor je. Samen met andere ondernemers of teamleden. Vaak zorgen ze dan ook dat je toffe excursies kan doen. Je kunt natuurlijk ook zelf een accommodatie regelen en de verschillende coworking spaces uittesten. Net als in Nairobi vind je hier Cape Town Garage.

4. Mexico

Mexico is momenteel een van de populairste plekken onder digital nomads – en backpackers. Mexico gooide al snel de grenzen weer open, de maatregelen zijn er niet erg aanwezig en het leven gaat er redelijk gewoon door. Dat in combinatie met het mooie weer, de Mexicaans cultuur én de faciliteiten voor nomads maken het een echte digital nomad hotspot.

Digital nomads die het wonen en werken willen combineren met surfen vestigen zich met name aan de westkant van de eiland. Langs de Pacifische kust zijn de omstandigheden vaak goed. Bij nomads die ook graag een feestje bouwen is de provincie Yucatan ook favoriet. ‘s Ochtends aan het werk, ‘s middags een duik ik de azuurblauwe zee en ‘s avonds een feestje mee pakken in Cancun of Tulum.

Lees ook: Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken

Qua accommodatie kun je boeken wat je prettig vindt. Een bed in een hostel is altijd te regelen en ook helemaal niet duur. Je kunt ook op zoek gaan naar een coliving of samen met andere digital nomads een mooi plekje zoeken.

5. Barcelona

Door de levendige cultuur, mooie architectuur en vele zonuren is Barcelona sowieso een van de populairste steden van Spanje. Ook digital nomads weten hun weg naar de stad te vinden. Er zijn heel wat coworking spaces en cafeetjes waar je kunt werken en snel in gesprek raakt met andere digital nomads.

Ook voor Barcelona kun je je aanmelden bij Sweet Spot, daar kun je veel verschillende trajecten volgen waardoor je je ook nog eens ontwikkeld op het gebied van leiderschap en persoonlijke groei. Zelf kun je natuurlijk ook gemakkelijk naar Barcelona gaan. Verzamel andere digital nomads en huur samen een huis of overnacht in een hostel mét eigen coworking space.

In de vrije uurtjes is er in Barcelona ook van alles te doen, en het strand is nooit ver weg. En mocht er toch iets zijn waarvoor je naar huis moet, Barcelona heeft een goede verbinding met Nederland. Zowel met het vliegtuig als met de trein.

6. Portugal

Portugal is ontzettend geliefd bij digital nomads. Lissabon is een echte nomad hub, met nomads vanuit de hele wereld. Voor deze nomads zijn er genoeg plekken om te werken en er worden ook regelmatig avondjes georganiseerd om te netwerken en te borrelen.

Lees ook: Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Maar niet alleen Lissabon trekt digital nomads aan. Ook bijvoorbeeld Ericeira is geliefd. Dit knusse vissersdorpje biedt alles wat je nodig hebt als nomad, daarnaast ligt het direct aan de Atlantische Oceaan en is het een populaire plek voor surfers.

Verder weten veel digital nomads die reizen met hun busje het land te vinden. Tot voor kort kon je hier wildkamperen en er zijn nog steeds genoeg plekken waar dit mogelijk is. Dat maakt het nog goedkoper dan het al is. Ook zijn de winters super zacht, kun je op veel meer plekken goed surfen en hangt er een heel relaxte vibe.

7. Medellin

Ook Colombia heeft de grenzen geopend en dus weten de digital nomads hun weg weer te vinden naar Medellin. Die stad is bij de meeste mensen nog steeds bekend als onveilige stad met een verschrikkelijk verleden. Dat is niet helemaal waar, de stad is de afgelopen jaren ontzettend veranderd en heel modern. Én je kunt er heel veilig over straat.

Digital nomads zijn aangetrokken tot de stad vanwege het zachte weer – de eeuwige lente -, het goedkope leven, de vele faciliteiten en de mogelijkheid om Colombia beter te leren kennen. De wijk El Poblado biedt accommodaties, coworking spaces en veel gezelligheid. De wijk heeft met de metro een goede aansluiting naar het centrum en naar het busstation, vanaf waar je de omgeving kunt verkennen.

8. Nederland

Je kunt natuurlijk ook in Nederland op verschillende coworking plekken werken. In vrijwel alle steden in Nederland vind je coworking spaces waar je samen met andere freelancers aan de slag gaat.

Lees ook: Burn-outs voorkomen door remote te werken? Deze psycholoog is positief

Een aantal bekende plekken zijn Hashtag Workmode – coworking spaces voor vrouwen – en coworking spaces van Mind Space. Mocht je niet alleen een willen werken in een coworking space maar je ook willen aansluiten bij een community, dan is The Freelance Qommunity wat voor jou. Zij werken samen met verschillende coworking spaces in Nederland en organiseren toffe events. Wil je niet per se in een coworking space werken? Je kunt natuurlijk ook je laptop open klappen in een leuk café.

Een fijne afwisseling van het vele thuiswerken en een fijne manier om het eens te proberen voordat je naar een digital nomad bestemming gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️