Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken

De coronacrisis heeft in het afgelopen jaar voor heel wat obstakels gezorgd. Door de pandemie kwamen we voor heel wat uitdagingen te staan, maar let’s be honest: daar kwam óók een bijzondere periode voor terug. Naast dat we allemaal geen last meer (kunnen) hebben van FOMO, is thuiswerken voor veel beroepen de standaard geworden. En dat betekent dat het ook een perfect moment is om eindelijk remote te werken.

Nu was de ontwikkeling van op kantoor werken naar remote werken (of dat nu thuis is of ergens anders ter wereld) al een hele tijd gaande, maar door corona raakte dat proces in een stroomversnelling.

Hét moment om remote te werken

Waar veel werkgevers voorheen nog huiverig waren over thuis- of remote werken, kan niemand er meer omheen: heel veel beroepen – en dan vooral de online beroepen – kunnen prima of zelfs béter thuis worden uitgevoerd. Dat heeft het afgelopen jaar wel bewezen.

Werknemers blijken thuis namelijk even (of zelfs meer) productief en effectief, en lopen helemaal niet de kantjes er vanaf of zijn de hele dag wasjes aan het draaien, zoals eerder misschien werd gedacht. Het is juist zaak gebleken dat werknemers letten op genoeg pauzes nemen en niet achter het bureau ontbijten én lunchen. It’s all about balance…

Ook leuk: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Dus nu we allemaal verplicht thuis moeten werken, is de komende periode een ideaal moment om je thuiswerkplek te verhuizen naar… tja, waar je maar wilt.

Tenminste, met wat mogelijk is qua reizen en veiligheid wat betreft corona uiteraard. Maar of je nu thuis werkt, in een café (dat kan nu even niet), bij je ouders op de zolderkamer, in een tiny house of in een huis in een ander land, maakt nu eigenlijk vrij weinig uit. Je hebt enkel nodig: je laptop, een goede werkomgeving en een goede internetverbinding.

Bedrijven zien er toekomst in

Ook bedrijven als Facebook en GoBoony zien een toekomst in het remote werken en besloten tijdens de crisis zelfs helemaal remote te werken. Dat is niet zo gek, het scheelt het bedrijf immers een hoop kosten als werknemers (grotendeels) op afstand werken. De huur van een kantoorpand hoeft dan immers niet meer betaald te worden.

Ook lezen: The bright side: de luchtkwaliteit verbetert wereldwijd gigantisch na lockdowns

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat thuiswerken leidt tot een lager ziekteverzuim, werknemers meer vrijheid ervaren en het scheelt natuurlijk een hoop reistijd. Waar sommige werknemers eerst soms 3 uur (!) per dag reisden naar kantoor, meetings en terug – waarvoor de werkgever vaak betaalde – scheelt thuiswerken een hoop tijd en energie.

Energie die je in je werkflow kunt stoppen of in je de rest van je dag. Over het duurzame aspect nog niet eens gesproken: thuiswerken scheelt een hoop CO2-uitstoot. Win-win dus!

Werken én reizen

Niet iedereen is overigens fan van het thuiswerken; sommigen missen het kantoorleven en de aanspraak, vooral als je ineens ook thuis les moet geven, voor je kinderen moet zorgen én moet werken.

Maar er is ook een grote groep vooral jonge werknemers die (nog) niet in die fase zit en de droom had om altijd nog een keer vanuit het buitenland te werken of wilde reizen en zich ontwikkelen en/of werken tegelijkertijd.

Must read: Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek

Voor hen is deze periode – of de periode die hierna volgt als we thuis blijven werken – misschien wel een uitgelezen kans. Misschien had je altijd de droom om vanuit een hutje op de hei te werken, in een vakantiehuisje in de natuur, bij je familie in een ander land, in een tiny house aan de kust of wat dan ook; this might be your time.

Want zeg nu eerlijk: inspiratie en creativiteit doe je makkelijker op in een inspirerende omgeving in de natuur, dan in een vaak saai kantoorpand. Daarnaast scheelt het een hoop afleiding van het geklets in een kantoortuin, heb je geen onnodig lange meetings meer en word je véél minder vaak uit je workflow gehaald.

Lees ook: Zorgt de coronacrisis ervoor dat we straks meer op afstand gaan werken?

Minder afleiding, meer natuur

Zo had ikzelf altijd enorme concentratieproblemen op kantoor en zat ik het liefst met dubbele hoorbescherming, randen om mijn bureau of afgezonderd in een hok te werken.

Thuis ging dat al een stuk beter, maar sinds ik vanuit een huisje in Portugal werk, heb ik een heerlijk rustige omgeving, geen voorbij zoemende auto’s zoals in mijn huis in Amsterdam en hoor ik ook niet meer het hele leven van mijn buren door de dunne wandjes heen.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Voor een portie inspiratie of energie wandel ik in de natuur, ik zie en spreek mij collega’s elke ochtend in een videocall (dat deden we gelukkig hiervoor ook al), maar heb ik wel een stúk minder afleiding (van mijn nog steeds veel te druk-geplande leven thuis) en is er meer tijd voor focus en het leven in natuur waar ik zo naar snakte.

Kanttekening

Er is natuurlijk wel een kanttekening bij remote werken: bespreek het met je werkgever en kijk wat mogelijk is en zorg voor goed contact. Voor de meeste werkevers is het wel zo prettig als je in dezelfde tijdszone zit, een goede WIFI-connectie hebt én tenminste even productief bent als thuis.

Dat is dan ook meteen een mooie manier om te laten zien dat kantoor, thuis of remote werken allemaal even effectief en productief kan zijn!

Happy werknemer, happy werkgever!

Hou bij het uitzoeken van een nieuwe werkplek natuurlijk wel de reisadviezen wat betreft COVID van de overheid in de gaten. Deze veranderen snel. En misschien als reizen nu niet wordt aangeraden, is dat misschien wel mogelijk nadat er weer meer gereisd mag worden binnen Europa.

Meer over thuiswerken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken
Sluiten