Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 12 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe je kunt genieten van de voordelen van de buitenlucht (óók in de stad)

Vaker naar buiten gaan, is goed voor je. Zover was je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat de natuur een positieve invloed op onze bloeddruk, cholesterol én ons brein heeft? Na een tijdje buiten zijn is je stressniveai gezakt en voel je je weer helemaal opgeladen. Helaas hebben niet allemaal een bos naast ons huis of de duinen om de hoek en is het soms best lastig om in de stad te genieten van de buitenlucht. Maar… zó lukt het toch!

Uit onderzoek van de de New York Times in 2018 bleek dat mensen uit Europa en Noord-Amerika gemiddeld maar liefst 90 procent van de tijd binnen zijn.

Dat is niet heel veel veranderd, maar zou toch anders moeten én kunnen. Binnen zitten is slecht voor de gezondheid en te vergelijken met slechte eetgewoonten of een gebrek aan beweging. Wat meer genieten van de buitenlucht, maakt ook al een verschil.

1. Betrek je zintuigen

Als je een drukke dag hebt, is het verleidelijk even snel een rondje buiten te wandelen en weer naar binnen te gaan. Het liefst zet je daarbij een muziekje op (of de BEDROCK podcasts), om een beetje in de flow te blijven. Toch haal je veel meer uit je rondje buiten als je het wat rustiger aan doet en al je zintuigen gebruikt.

Lees ook: Hét natuurlijke medicijn volgens de wetenschap: de natuur induiken

Zet die koptelefoon af en neem de tijd om naar de geluiden van de natuur te luisteren. Fluitende vogels maken je instant gelukkig. Kijk ook of je dingen aan kunt raken. Zoals een groen blad of de schors van een boom. Neem ook even plaats op een bankje en geniet van de frisse lucht die je longen binnen gaat.

Een nieuwe trend die uit Japan is overgewaaid is Forest bathing. Ga het bos in, loop langzaam, terwijl je alles wat je ziet, alle geluiden die je hoort en alle geuren die je ruikt tot je neemt.

2. Kies eens een andere route

Loop je altijd hetzelfde rondje? Kies dan nu eens voor een andere route. Voor je het weet ontdek je een nieuw parkje of een straat vol groen. Het kan je compleet verrassen wat je in de stad tegenkomt en de nieuwe ervaring zorgt voor rust, een blij gevoel en creativiteit. Ook leuk, je buurt ziet er ineens weer een stuk leuker uit.

Lees ook: Waarom je je wilt blijven verwonderen om de wereld en natuur om je heen

Heb je wat meer tijd? Ga eens naar een park in een andere wijk of kijk of je net buiten de stad een mooie wandeling kunt maken – die je nog niet eerder hebt gemaakt.

3. Combineer het buiten zijn met iets anders

Soms moeite om naar buiten te gaan? Koppel het aan iets anders. Heb je een wekelijkse meeting waarbij je niet achter je laptop hoeft te zitten? Ga naar buiten! Luister je elke week naar een podcast? Plan dan een break om de nieuwste aflevering te luisteren tijdens een wandeling.

Je bent dan waarschijnlijk iets minder bewust van het buiten zijn en je hoofd komt minder tot rust dan wanneer je echt even in het nu bent. Toch kun je beter zo naar buiten gaan, dan helemaal niet. De frisse lucht en de vitamine D zullen je nog steeds goed doen.

Lees ook: Hoe de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt

Toch echt bewust naar buiten? Vul een thermoskan met thee of koffie en houd je break op een bankje in de zon. Heb je een klein balkonnetje of tuintje? Maak deze dan zo groen mogelijk met planten die je mooi vindt en zet er een comfortabele stoel neer. Zo is ook dit een fijne plek voor een pauze.

4. Kies goede kleding

Een populaire uitspraak onder Scandinaviërs: “Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding.” Die uitspraak zouden wij ons ook veel meer eigen kunnen maken. Als je veel te koud gekleed bent of geen goede regenjas hebt, ben je snel klaar met dat buiten zijn en dat wil je juist voorkomen.

Lees ook: Bedrock Approved: fietsen door de regen in stijl met een regenjas van plastic flessen

Ook als het koud is is het namelijk goed om naar buiten te gaan. Een onderzoek van de Universiteit van Michigan ontdekte namelijk dat mensen dezelfde verbeteringen in geheugen en aandacht hadden als ze naar buiten waren tijdens een koude januari dag, dan een zonnige dag in de zomer.

Ga dus ook in de winter naar buiten en vertrouw erop het goed voor je is, zelfs als je de rest van je gezicht niet kunt voelen ;).

5. Breng buiten naar binnen

Echt buiten zijn, heeft natuurlijk de meest positieve invloed. Toch wijst onderzoek uit dat je al kunt ontspannen en blijer kunt worden van het kijken naar foto’s van natuur. Vul je huis en (thuis)kantoor verder aan met kamerplanten, natuurlijke materialen en kleuren die je doen denken aan een favoriet landschap et voilà.

6. Microavontuur

Heb je drukke en volle weken? Neem dan in het weekend de tijd om er écht op uit te gaan. Dat rondje door het nabijgelegen bos heb je nu wel gezien en af en toe even geen snelweg horen is ook wel zo fijn. Een microavontuur is dan de perfecte manier om even uit de sleur te ontsnappen en buiten te zijn.

Inspiratie nodig? Dit zijn een aantal toffe microavonturen in Nederland waar je echt kunt genieten van de buitenlucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️